NewsyKupiłeś taki boczek? Pod żadnym pozorem nie jedz go, bo skutki mogą być opłakane

Kupiłeś taki boczek? Pod żadnym pozorem nie jedz go, bo skutki mogą być opłakane

Ten boczek został wycofany ze sprzedaży
Ten boczek został wycofany ze sprzedaży
Źródło zdjęć: © Canva | Javier Sánchez Mingorance

14.09.2024 08:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego mięsnego wyrobu. Jak wynika z komunikatu, naruszenie związane jest z obecnością szkodliwych bakterii w jednej partii.

Jak dalej informuje Główny Inspektor Sanitarny, nie należy spożywać produktu określonego w komunikacie. Z kolei jeśli po spożyciu pojawiły się objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostrzeżenie GIS: boczek wędzony wycofany z obrotu

Jak informuje GIS, w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce. GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • nazwa produktu: bekon w kostce wędzony, wieprzowy; 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony;
  • data minimalnej trwałości: 12.10.2024;
  • numer partii: 2192039244;
  • producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002
"W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców" - informuje GIS.
Boczek wędzony wycofany z obrotu
Boczek wędzony wycofany z obrotu © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Czym jest listerioza?

Listerioza jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Jej przyczyną jest bakteria Listeria monocytogenes. Bakterie te są wydalane z kałem zakażonych zwierząt i są wszechobecne w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Do zakażenia człowieka dochodzi przez bezpośredni kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (na przykład bydła, owiec, kóz, drobiu) lub przez spożycie skażonej żywności. Infekcja może nastąpić przez przewód pokarmowy, uszkodzoną skórę, błony śluzowe lub łożysko.

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około trzy tygodnie, pojawiają się objawy przypominające grypę lub zapalenie dróg moczowych. Zakażenie to może prowadzić do obumarcia płodu i poronień lub do wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. W przypadku osób starszych i z obniżoną odpornością infekcja może prowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu oraz sepsy.

Zapobieganie listeriozie opiera się głównie na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt oraz przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Ważne jest mycie rąk przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami oraz po wyjściu z toalety. W przypadku wystąpienia listeriozy leczenie obejmuje stosowanie antybiotyków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także