Kupiłeś taki boczek? Pod żadnym pozorem nie jedz go, bo skutki mogą być opłakane

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego mięsnego wyrobu. Jak wynika z komunikatu, naruszenie związane jest z obecnością szkodliwych bakterii w jednej partii.

Ten boczek został wycofany ze sprzedaży Ten boczek został wycofany ze sprzedaży
Źródło zdjęć: © Canva | Javier Sánchez Mingorance

Jak dalej informuje Główny Inspektor Sanitarny, nie należy spożywać produktu określonego w komunikacie. Z kolei jeśli po spożyciu pojawiły się objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Ostrzeżenie GIS: boczek wędzony wycofany z obrotu

Jak informuje GIS, w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce. GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • nazwa produktu: bekon w kostce wędzony, wieprzowy; 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony;
  • data minimalnej trwałości: 12.10.2024;
  • numer partii: 2192039244;
  • producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002
"W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców" - informuje GIS.
Boczek wędzony wycofany z obrotu
Boczek wędzony wycofany z obrotu © gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Czym jest listerioza?

Listerioza jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Jej przyczyną jest bakteria Listeria monocytogenes. Bakterie te są wydalane z kałem zakażonych zwierząt i są wszechobecne w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Do zakażenia człowieka dochodzi przez bezpośredni kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (na przykład bydła, owiec, kóz, drobiu) lub przez spożycie skażonej żywności. Infekcja może nastąpić przez przewód pokarmowy, uszkodzoną skórę, błony śluzowe lub łożysko.

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około trzy tygodnie, pojawiają się objawy przypominające grypę lub zapalenie dróg moczowych. Zakażenie to może prowadzić do obumarcia płodu i poronień lub do wrodzonej listeriozy u noworodka. U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. W przypadku osób starszych i z obniżoną odpornością infekcja może prowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu oraz sepsy.

Zapobieganie listeriozie opiera się głównie na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt oraz przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Ważne jest mycie rąk przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami oraz po wyjściu z toalety. W przypadku wystąpienia listeriozy leczenie obejmuje stosowanie antybiotyków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej