Mało kto wie, do czego służy ta wkładka w pakowanym mięsie. Jej funkcja jest bardzo ważna

Zastanawia cię, do czego służą niewielkie wkładki znajdujące się w pakowanym mięsie? Nie są tam umieszczane przypadkowo, a spełniają istotną funkcję.

Wkładka w pakowanym mięsie - do czego służy? Wkładka w pakowanym mięsie - do czego służy?
Źródło zdjęć: © Canva | etorres69

W plastikowym opakowaniu z mięsem zwykle znaleźć można wkładkę, przypominającą kawałek cienkiej gąbki. To tzw. podkładka absorpcyjna. Nie wygląda estetycznie i z całą pewnością nie nadaje się do recyklingu. Posiada jednak bardzo ważną funkcję, przez co jest obowiązkowym elementem "wyposażenia" opakowania z mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Wkładka w pakowanym mięsie. Do czego służy?

Przede wszystkim zadaniem wkładki znajdującej się w pakowanym mięsie jest absorpcja płynów, które naturalnie wyciekają z mięs - zarówno mielonego, jak i pakowanego w całości, a także owoców morza czy ryb. Dzięki temu zawartość opakowania nie pływa sokach, co stanowi nie tylko walor estetyczny, ale też sprawia, że produkt dłużej utrzymuje świeżość. W wilgotnym środowisku mięso po prostu szybciej by się zepsuło.

Należy podkreślić, że w płynie z surowego mięsa mogą występować aktywne bakterie. Te mikroorganizmy mają zdolność do namnażania się, a gdy stężenie tych bakterii osiąga wysoki poziom, stają się one niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wkładka pełni więc bardzo ważną rolę, działając jako bariera antybakteryjna - wchłania potencjalnie szkodliwe bakterie i inne drobnoustroje, tym samym zapobiegając ich rozprzestrzenianiu się na mięsie.

Po otwarciu opakowania z mięsem wkładkę absorpcyjną należy wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Warto pamiętać, by nie mrozić jej razem z mięsem.

Wkładki umieszczane są również w opakowaniach z rybami
Wkładki umieszczane są również w opakowaniach z rybami © Canva | Vesnaandjic

Czy wkładka w pakowym mięsie jest bezpieczna? Z czego jest zrobiona?

Podkładki, które mają bezpośredni kontakt z surowym mięsem, podlegają rygorystycznym kontrolom przeprowadzanym przez odpowiednie organy nadzoru. Jest to konieczne, aby uzyskać certyfikaty potwierdzające, że nie zawierają one żadnych substancji chemicznych, które mogłyby przeniknąć do produktu i zaszkodzić konsumentom. Polska Inspekcja Weterynaryjna jest jednym z organów, które ściśle monitorują użycie tych podkładek w przemyśle mięsnym.

W pierwszym kwartale 2018 r. terenowe jednostki Pomorskiej Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrole dotyczące prawidłowości stosowania podkładek absorpcyjnych przy pakowaniu świeżego mięsa i ryb.

"Wyniki kontroli wskazują, że w zdecydowanej większości producenci żywności stosują podkładki celulozowe, które są całkowicie bezpieczne dla konsumenta. Tylko w nielicznych zakładach stosowane są podkładki zawierające sieciowy poliakrylan sodu – substancję, która w bezpośrednim kontakcie z żywnością może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumenta. Ustalono, że w takich przypadkach wielkość zastosowanej podkładki jest odpowiednia do ilości znajdującego się w opakowaniu produktu, zatem jej zdolność absorpcyjna nie zostaje przekroczona i nie dochodzi do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu z przepisami Unii Europejskiej" - czytamy na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Gdańsku.

Większość tych podkładek jest wykonana z jednego z dwóch materiałów o wysokiej zdolności absorpcyjnej: żelu krzemionkowego, który jest oczyszczoną formą piasku, lub celulozy, która jest oczyszczonym włóknem roślinnym. Te materiały są następnie powlekane nietoksycznym plastikiem, aby zapewnić bezpieczeństwo i higienę produktu.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania