NewsyDojrzewa w jaskini i kosztuje krocie. Jest tak drogi, że trafił do Księgi Guinnessa

Dojrzewa w jaskini i kosztuje krocie. Jest tak drogi, że trafił do Księgi Guinnessa

Cabrales po raz kolejny potwierdził, że jest klejnotem hiszpańskiej Asturii. Kwota, za którą został wylicytowany zwycięski w dorocznym konkursie ser, została wpisana na karty Księgi rekordów Guinnessa.

Ser Cabrales
Ser Cabrales
Źródło zdjęć: © Canva | Josfor

W sierpniu br. w hiszpańskim miasteczku Arenas de Cabrales doszło do rekordowej aukcji. W 52-letniej historii konkursu, w którym wybierany jest najlepszy Cabrales, nie wylicytowano żadnego sera za tak potężną kwotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Rekordowa licytacja sera Cabrales. Kwota trafiła do Księgi Guinnessa

Licytacja sera Cabrales w Arenas de Cabrales to jedno z najstarszych i najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Hiszpanii. W 2024 roku producenci rywalizowali o tytuł najlepszego sera po raz 52. Po konkursie przeprowadzana jest aukcja serów, a tegoroczna przejdzie do historii.

W 2024 roku za najlepszy ser Cabrales uznano wyrób pochodzący z renomowanej serowarni Ángel Díaz Herrero w Tielve, która wywalczyła zwycięstwo w konkurencji z piętnastoma innymi producentami. Nabywcą najlepszego sera Cabrales okazał się Iván Suárez, właściciel restauracji Llagar de Colloto.

Suárez za krążek sera o wadze 2,5 kg zapłacił oszałamiające 36 tys. euro, czyli ponad 150 tys. zł. To rekordowa kwota w 52-letniej tradycji prestiżowego konkursu, która była też 12 razy wyższa od ceny wywoławczej i trafiła do Księgi Guinnessa.

Ser Cabrales dojrzewa w jaskiniach
Ser Cabrales dojrzewa w jaskiniach © Canva | imv

Ser Cabrales. Co jest w nim wyjątkowego?

Cabrales to klejnot Asturii i najbardziej rozpoznawany tam pleśniowy ser chroniony oznaczeniem pochodzenia od 1981 roku. Wytwarzany jest z surowego mleka koziego, krowiego albo owczego i miesiącami dojrzewa w jaskiniach w Picos de Europa, paśmie górskim na północy Hiszpanii. To właśnie panujące tam warunki sprzyjają rozwojowi pleśni, która sprawia, że Cabrales nabiera charakterystycznego smaku, wyglądu i konsystencji.

Zwycięski ser wyprodukowany został przez serowarnię Ángel Díaz Herrero. To rodzinne przedsiębiorstwo o długiej tradycji, które specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości sera Cabrales. Ángel Díaz Herrero rzemieślnicze sery dojrzewające tworzy od 1985 roku.

ser pleśniowykuchnia hiszpańskasery

Wybrane dla Ciebie