NewsyDojrzewa w jaskini i kosztuje krocie. Jest tak drogi, że trafił do Księgi Guinnessa

Dojrzewa w jaskini i kosztuje krocie. Jest tak drogi, że trafił do Księgi Guinnessa

Ser Cabrales
Ser Cabrales
Źródło zdjęć: © Canva | Josfor

10.09.2024 12:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cabrales po raz kolejny potwierdził, że jest klejnotem hiszpańskiej Asturii. Kwota, za którą został wylicytowany zwycięski w dorocznym konkursie ser, została wpisana na karty Księgi rekordów Guinnessa.

W sierpniu br. w hiszpańskim miasteczku Arenas de Cabrales doszło do rekordowej aukcji. W 52-letniej historii konkursu, w którym wybierany jest najlepszy Cabrales, nie wylicytowano żadnego sera za tak potężną kwotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rekordowa licytacja sera Cabrales. Kwota trafiła do Księgi Guinnessa

Licytacja sera Cabrales w Arenas de Cabrales to jedno z najstarszych i najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Hiszpanii. W 2024 roku producenci rywalizowali o tytuł najlepszego sera po raz 52. Po konkursie przeprowadzana jest aukcja serów, a tegoroczna przejdzie do historii.

W 2024 roku za najlepszy ser Cabrales uznano wyrób pochodzący z renomowanej serowarni Ángel Díaz Herrero w Tielve, która wywalczyła zwycięstwo w konkurencji z piętnastoma innymi producentami. Nabywcą najlepszego sera Cabrales okazał się Iván Suárez, właściciel restauracji Llagar de Colloto.

Suárez za krążek sera o wadze 2,5 kg zapłacił oszałamiające 36 tys. euro, czyli ponad 150 tys. zł. To rekordowa kwota w 52-letniej tradycji prestiżowego konkursu, która była też 12 razy wyższa od ceny wywoławczej i trafiła do Księgi Guinnessa.

Ser Cabrales dojrzewa w jaskiniach
Ser Cabrales dojrzewa w jaskiniach © Canva | imv

Ser Cabrales. Co jest w nim wyjątkowego?

Cabrales to klejnot Asturii i najbardziej rozpoznawany tam pleśniowy ser chroniony oznaczeniem pochodzenia od 1981 roku. Wytwarzany jest z surowego mleka koziego, krowiego albo owczego i miesiącami dojrzewa w jaskiniach w Picos de Europa, paśmie górskim na północy Hiszpanii. To właśnie panujące tam warunki sprzyjają rozwojowi pleśni, która sprawia, że Cabrales nabiera charakterystycznego smaku, wyglądu i konsystencji.

Zwycięski ser wyprodukowany został przez serowarnię Ángel Díaz Herrero. To rodzinne przedsiębiorstwo o długiej tradycji, które specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości sera Cabrales. Ángel Díaz Herrero rzemieślnicze sery dojrzewające tworzy od 1985 roku.

ser pleśniowykuchnia hiszpańskasery