Na widok tego sera większość ucieka z krzykiem. Inni uważają, że to skuteczny afrodyzjak

Każda narodowa kuchnia ma produkty i dania, które w innych nacjach wzbudzają kontrowersje, a nawet przerażenie. Jednym z nich jest tradycyjny włoski ser od pokoleń wytwarzany na Sardynii. To zdecydowanie potrawa dla odważnych. Sprawdź dlaczego.

Ser Casu Marzu; źródło: AdobeStockSer Casu Marzu; źródło: AdobeStock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Casu marzu to sardyński specjał wytwarzany od pokoleń przez lokalnych pasterzy. Serowarzy pozostawiają na świeżym powietrzu ser pecorino sardo, który... obsiadają  muchy, sernice pospolite i składają w nim jaja. Larwy much żerując na serze, zmieniają jego konsystencję i nadają mu unikalny smak.

Ser Casu Marzu; źródło: AdobeStock
Ser Casu Marzu; źródło: AdobeStock

Casu marzu - najniebezpieczniejszy ser świata

Ten "przysmak" został wpisany do Księgi Rekordów Guinessa jako najniebezpieczniejszy ser świata. Dlaczego? Otóż zgodnie z tradycją casu marzu należy konsumować z żywymi larwami. Jeśli w serowej mazi widoczne są martwe osobniki, ser uznaje się za niejadalny.

Jak to wygląda? Gdy ser jest już odpowiednio dojrzały, a larwy odpowiednio duże, otwiera się pokrywę casu marzu i wybiera jego kremową zawartość za pomocą łyżki. Larwy zaczynają wówczas wić się i skakać (nawet na wysokość 15 cm). Dlatego podczas rozsmarowywania go na pieczywie trzeba zakrywać oczy lub lekko zakrywać chleb dłońmi.

Jeszcze nie straciliście apetytu? Posłuchajmy opinii specjalistów. Lekarze od dawna przestrzegają przed kosztowaniem casu marzu. Ich zdaniem, niepogryzione larwy mogą przetrwać przełknięcie i po dostaniu się do układu trawiennego, zalegać w jelitach, powodując stany chorobowe.

Mimo to niektórzy z miłośników tego sardyńskiego specjału utrzymują, że jest on niezwykle skutecznym afrodyzjakiem. Stąd jego ogromna popularność i wysoka cena. Za kilogram trzeba zapłacić od 100 zł wzwyż. Choć turystów obowiązują zazwyczaj jeszcze wyższe stawki.

Lokalni producenci wywalczyli, by kontrowersyjny ser został wpisany na listę produktów tradycyjnych. To sprawiło, że nie dotyczy go już zakaz produkcji. Na czarnym rynku produkuje się ok. 100 ton sera casu marzu, a dochód z jego sprzedaż szacuje się na ok. 3 mln euro rocznie.

Straciłeś apetyt na ser. Zrób pieczarki z grilla w sosie:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy