Na widok tego sera większość ucieka z krzykiem. Inni uważają, że to skuteczny afrodyzjak

Każda narodowa kuchnia ma produkty i dania, które w innych nacjach wzbudzają kontrowersje, a nawet przerażenie. Jednym z nich jest tradycyjny włoski ser od pokoleń wytwarzany na Sardynii. To zdecydowanie potrawa dla odważnych. Sprawdź dlaczego.

Ser Casu Marzu; źródło: AdobeStockSer Casu Marzu; źródło: AdobeStock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Casu marzu to sardyński specjał wytwarzany od pokoleń przez lokalnych pasterzy. Serowarzy pozostawiają na świeżym powietrzu ser pecorino sardo, który... obsiadają  muchy, sernice pospolite i składają w nim jaja. Larwy much żerując na serze, zmieniają jego konsystencję i nadają mu unikalny smak.

Ser Casu Marzu; źródło: AdobeStock
Ser Casu Marzu; źródło: AdobeStock

Casu marzu - najniebezpieczniejszy ser świata

Ten "przysmak" został wpisany do Księgi Rekordów Guinessa jako najniebezpieczniejszy ser świata. Dlaczego? Otóż zgodnie z tradycją casu marzu należy konsumować z żywymi larwami. Jeśli w serowej mazi widoczne są martwe osobniki, ser uznaje się za niejadalny.

Jak to wygląda? Gdy ser jest już odpowiednio dojrzały, a larwy odpowiednio duże, otwiera się pokrywę casu marzu i wybiera jego kremową zawartość za pomocą łyżki. Larwy zaczynają wówczas wić się i skakać (nawet na wysokość 15 cm). Dlatego podczas rozsmarowywania go na pieczywie trzeba zakrywać oczy lub lekko zakrywać chleb dłońmi.

Jeszcze nie straciliście apetytu? Posłuchajmy opinii specjalistów. Lekarze od dawna przestrzegają przed kosztowaniem casu marzu. Ich zdaniem, niepogryzione larwy mogą przetrwać przełknięcie i po dostaniu się do układu trawiennego, zalegać w jelitach, powodując stany chorobowe.

Mimo to niektórzy z miłośników tego sardyńskiego specjału utrzymują, że jest on niezwykle skutecznym afrodyzjakiem. Stąd jego ogromna popularność i wysoka cena. Za kilogram trzeba zapłacić od 100 zł wzwyż. Choć turystów obowiązują zazwyczaj jeszcze wyższe stawki.

Lokalni producenci wywalczyli, by kontrowersyjny ser został wpisany na listę produktów tradycyjnych. To sprawiło, że nie dotyczy go już zakaz produkcji. Na czarnym rynku produkuje się ok. 100 ton sera casu marzu, a dochód z jego sprzedaż szacuje się na ok. 3 mln euro rocznie.

Straciłeś apetyt na ser. Zrób pieczarki z grilla w sosie:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe