5 najgorszych potraw z Wielkiej Brytanii. Wiele osób na ich widok ma mdłości

Dziś oczy całego świata skierowane są na Wielką Brytanię i uroczystości koronacyjne króla Karola III. My postanowiliśmy przyjrzeć się Wyspom Brytyjskim od kuchni. I to dosłownie. Kuchnia brytyjska słynie z dań, które zdaniem cudzoziemców są niejadalne. A przynajmniej bardzo kontrowersyjne.

Stargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBCStargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBC
Joanna Bogiel-Jażdżyk

W kuchni każdego narodu są potrawy i produkty, które u "obcych" wzbudzają kontrowersje, czy wręcz obrzydzenie. Wśród naszych potraw też znajdują się wszak dania, które dla cudzoziemców są nie do przełknięcia. Zresztą także u części rodaków wzbudzają one nieskrywaną niechęć. I nie chodzi tylko o sztandarowe flaki. Pełną listę dań z gatunku "dziwnych" znajdziesz poniżej.

Angielskie śniadanie; źródło: Canva
Angielskie śniadanie; źródło: Canva

Dziś wzięliśmy pod lupę kuchnię brytyjską. Okazuje się bowiem, że słynne angielskie śniadanie, na którym serwowana jest m.in. fasola, smażone pieczarki, bekon i kiełbaski, to tylko początek z długiej listy potraw, które są co najmniej kontrowersyjne. Może to tłumaczy fakt, że Karol III jest zagorzałym zwolennikiem kuchni włoskiej. Jesteście gotowi? To zaczynamy.

Pudding z semoliny; źródło: lincsflavours.wordpress.com
Pudding z semoliny; źródło: lincsflavours.wordpress.com

Kuchnia brytyjska - pudding z semoliny

To brytyjski odpowiednik naszej kaszy manny lub klusek na mleku. Wierzcie, u większości małych Brytyjczyków sama nazwa tej potrawy wywołuje dreszcze. Pudding przygotowuje się z mleka, semoliny ryżowej, cukru waniliowego i masła. Brzmi pysznie? W wersji lux danie oprósza się gałką muszkatołową.

Marmite - Pyszności; źródło: Canva
Marmite - Pyszności; źródło: Canva

Marmite

My mamy smalec z cebulą i majerankiem, Anglicy mają Marmite. Niezorientowanym to smarowidło może skojarzyć się z kremem czekoladowym. Zonk! To pasta produkowana z wyciągu drożdżowego - pozostałości po produkcji piwa. Ma charakterystyczny słony smak, kolor smoły i zapach aspiryny. Brzmi zachęcająco? Wyspiarze smarują nią chleb, dodają do kanapek, zup, a także mięsa i marynat. Podobno kuchnia brytyjska bez Marmite nie istnieje.

Stargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBC
Stargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBC

Stargazy pie

Kuchnia brytyjska to także kornwalijskie danie z pieczonych sardeli, jajek i ziemniaków, pokryte ciastem.  Według tradycyjnych podań potrawę wymyślił Tom Bawcock z nadmorskiej wioski Mousehole w Kornwalii. Był szesnastowiecznym rybakiem, który pewnego razu uchronił wioskę przed głodem. Jego połów był tak duży, że wymyślił placek wypełniony siedmioma gatunkami ryb. Chociaż istnieje kilka odmian wykorzystujących inne rodzaje ryb, unikalną cechą stargazy pie są rybie głowy wystające nad powierzchnię ciasta. Cóż, propozycja dla miłośników horrorów.

Haggis - Pyszności; źródło: shutterstock
Haggis - Pyszności; źródło: shutterstock

Haggis

Nazwa "hagws" lub "hagese" po raz pierwszy pojawia się w zapisach z Anglii około 1430 roku. To najsławniejsza potrawa Szkocji, która budzi wiele emocji, ponieważ przyrządzana jest z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku, chociaż współcześnie często zamiast tego ostatniego używana jest sztuczna osłonka. W sumie to coś, jak nasza kaszanka.

Chip butty, kanapka z frytkami; źródło: Canva
Chip butty, kanapka z frytkami; źródło: Canva

Kuchnia brytyjska - chip butty

To oryginalna brytyjska kanapka, w skład której wchodzą frytki i dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba. Zwykle serwuje się ją z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego Marmite (już go znasz). Kanapki te są przede wszystkim w północnej Anglii. Zrobicie je sobie w domu?

Wolisz polską kuchnię? Przygotuj podwójnego schabowego:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy