5 najgorszych potraw z Wielkiej Brytanii. Wiele osób na ich widok ma mdłości
Dziś oczy całego świata skierowane są na Wielką Brytanię i uroczystości koronacyjne króla Karola III. My postanowiliśmy przyjrzeć się Wyspom Brytyjskim od kuchni. I to dosłownie. Kuchnia brytyjska słynie z dań, które zdaniem cudzoziemców są niejadalne. A przynajmniej bardzo kontrowersyjne.
06.05.2023 11:30
W kuchni każdego narodu są potrawy i produkty, które u "obcych" wzbudzają kontrowersje, czy wręcz obrzydzenie. Wśród naszych potraw też znajdują się wszak dania, które dla cudzoziemców są nie do przełknięcia. Zresztą także u części rodaków wzbudzają one nieskrywaną niechęć. I nie chodzi tylko o sztandarowe flaki. Pełną listę dań z gatunku "dziwnych" znajdziesz poniżej.
Dziś wzięliśmy pod lupę kuchnię brytyjską. Okazuje się bowiem, że słynne angielskie śniadanie, na którym serwowana jest m.in. fasola, smażone pieczarki, bekon i kiełbaski, to tylko początek z długiej listy potraw, które są co najmniej kontrowersyjne. Może to tłumaczy fakt, że Karol III jest zagorzałym zwolennikiem kuchni włoskiej. Jesteście gotowi? To zaczynamy.
Kuchnia brytyjska - pudding z semoliny
To brytyjski odpowiednik naszej kaszy manny lub klusek na mleku. Wierzcie, u większości małych Brytyjczyków sama nazwa tej potrawy wywołuje dreszcze. Pudding przygotowuje się z mleka, semoliny ryżowej, cukru waniliowego i masła. Brzmi pysznie? W wersji lux danie oprósza się gałką muszkatołową.
Marmite
My mamy smalec z cebulą i majerankiem, Anglicy mają Marmite. Niezorientowanym to smarowidło może skojarzyć się z kremem czekoladowym. Zonk! To pasta produkowana z wyciągu drożdżowego - pozostałości po produkcji piwa. Ma charakterystyczny słony smak, kolor smoły i zapach aspiryny. Brzmi zachęcająco? Wyspiarze smarują nią chleb, dodają do kanapek, zup, a także mięsa i marynat. Podobno kuchnia brytyjska bez Marmite nie istnieje.
Stargazy pie
Kuchnia brytyjska to także kornwalijskie danie z pieczonych sardeli, jajek i ziemniaków, pokryte ciastem. Według tradycyjnych podań potrawę wymyślił Tom Bawcock z nadmorskiej wioski Mousehole w Kornwalii. Był szesnastowiecznym rybakiem, który pewnego razu uchronił wioskę przed głodem. Jego połów był tak duży, że wymyślił placek wypełniony siedmioma gatunkami ryb. Chociaż istnieje kilka odmian wykorzystujących inne rodzaje ryb, unikalną cechą stargazy pie są rybie głowy wystające nad powierzchnię ciasta. Cóż, propozycja dla miłośników horrorów.
Haggis
Nazwa "hagws" lub "hagese" po raz pierwszy pojawia się w zapisach z Anglii około 1430 roku. To najsławniejsza potrawa Szkocji, która budzi wiele emocji, ponieważ przyrządzana jest z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku, chociaż współcześnie często zamiast tego ostatniego używana jest sztuczna osłonka. W sumie to coś, jak nasza kaszanka.
Kuchnia brytyjska - chip butty
To oryginalna brytyjska kanapka, w skład której wchodzą frytki i dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba. Zwykle serwuje się ją z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego Marmite (już go znasz). Kanapki te są przede wszystkim w północnej Anglii. Zrobicie je sobie w domu?
Wolisz polską kuchnię? Przygotuj podwójnego schabowego: