5 najgorszych potraw z Wielkiej Brytanii. Wiele osób na ich widok ma mdłości

Dziś oczy całego świata skierowane są na Wielką Brytanię i uroczystości koronacyjne króla Karola III. My postanowiliśmy przyjrzeć się Wyspom Brytyjskim od kuchni. I to dosłownie. Kuchnia brytyjska słynie z dań, które zdaniem cudzoziemców są niejadalne. A przynajmniej bardzo kontrowersyjne.

Stargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBCStargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBC
Joanna Bogiel-Jażdżyk

W kuchni każdego narodu są potrawy i produkty, które u "obcych" wzbudzają kontrowersje, czy wręcz obrzydzenie. Wśród naszych potraw też znajdują się wszak dania, które dla cudzoziemców są nie do przełknięcia. Zresztą także u części rodaków wzbudzają one nieskrywaną niechęć. I nie chodzi tylko o sztandarowe flaki. Pełną listę dań z gatunku "dziwnych" znajdziesz poniżej.

Angielskie śniadanie; źródło: Canva
Angielskie śniadanie; źródło: Canva

Dziś wzięliśmy pod lupę kuchnię brytyjską. Okazuje się bowiem, że słynne angielskie śniadanie, na którym serwowana jest m.in. fasola, smażone pieczarki, bekon i kiełbaski, to tylko początek z długiej listy potraw, które są co najmniej kontrowersyjne. Może to tłumaczy fakt, że Karol III jest zagorzałym zwolennikiem kuchni włoskiej. Jesteście gotowi? To zaczynamy.

Pudding z semoliny; źródło: lincsflavours.wordpress.com
Pudding z semoliny; źródło: lincsflavours.wordpress.com

Kuchnia brytyjska - pudding z semoliny

To brytyjski odpowiednik naszej kaszy manny lub klusek na mleku. Wierzcie, u większości małych Brytyjczyków sama nazwa tej potrawy wywołuje dreszcze. Pudding przygotowuje się z mleka, semoliny ryżowej, cukru waniliowego i masła. Brzmi pysznie? W wersji lux danie oprósza się gałką muszkatołową.

Marmite - Pyszności; źródło: Canva
Marmite - Pyszności; źródło: Canva

Marmite

My mamy smalec z cebulą i majerankiem, Anglicy mają Marmite. Niezorientowanym to smarowidło może skojarzyć się z kremem czekoladowym. Zonk! To pasta produkowana z wyciągu drożdżowego - pozostałości po produkcji piwa. Ma charakterystyczny słony smak, kolor smoły i zapach aspiryny. Brzmi zachęcająco? Wyspiarze smarują nią chleb, dodają do kanapek, zup, a także mięsa i marynat. Podobno kuchnia brytyjska bez Marmite nie istnieje.

Stargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBC
Stargazy pie, ciasto z rybami; źródło: BBC

Stargazy pie

Kuchnia brytyjska to także kornwalijskie danie z pieczonych sardeli, jajek i ziemniaków, pokryte ciastem.  Według tradycyjnych podań potrawę wymyślił Tom Bawcock z nadmorskiej wioski Mousehole w Kornwalii. Był szesnastowiecznym rybakiem, który pewnego razu uchronił wioskę przed głodem. Jego połów był tak duży, że wymyślił placek wypełniony siedmioma gatunkami ryb. Chociaż istnieje kilka odmian wykorzystujących inne rodzaje ryb, unikalną cechą stargazy pie są rybie głowy wystające nad powierzchnię ciasta. Cóż, propozycja dla miłośników horrorów.

Haggis - Pyszności; źródło: shutterstock
Haggis - Pyszności; źródło: shutterstock

Haggis

Nazwa "hagws" lub "hagese" po raz pierwszy pojawia się w zapisach z Anglii około 1430 roku. To najsławniejsza potrawa Szkocji, która budzi wiele emocji, ponieważ przyrządzana jest z owczych podrobów, wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku, chociaż współcześnie często zamiast tego ostatniego używana jest sztuczna osłonka. W sumie to coś, jak nasza kaszanka.

Chip butty, kanapka z frytkami; źródło: Canva
Chip butty, kanapka z frytkami; źródło: Canva

Kuchnia brytyjska - chip butty

To oryginalna brytyjska kanapka, w skład której wchodzą frytki i dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba. Zwykle serwuje się ją z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego Marmite (już go znasz). Kanapki te są przede wszystkim w północnej Anglii. Zrobicie je sobie w domu?

Wolisz polską kuchnię? Przygotuj podwójnego schabowego:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe