Król Karol III zajada się tym daniem. Kucharz zdradził sekretny przepis
W sobotę 6 maja 74-letni Karol III zostanie najstarszym koronowanym monarchą w historii Wielkiej Brytanii. Lokalne media prześcigają się w newsach na temat króla. Jego poddanych, ale też ludzi na całym świecie interesuje każdy, najmniejszy nawet szczegół dotyczący władcy. Także to, co je. Okazuje się, że jednym z ulubionych dań Karola III jest risotto z grzybami.
05.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Informacje na temat kulinarnych preferencji Karola III wyjawił Darren McGrady, kucharz, który przez 15 lat przygotowywał posiłki dla królowej Elżbiety II, księżnej Diany oraz książąt Williama i Harry'ego. Dziś mieszka w USA, gdzie pracuje jako szef kuchni, konsultant kulinarny i mówca. Prowadzi też vloga na YouTube. I to właśnie na swoim kanale podzielił się sekretnym przepisem na ulubioną potrawę Karola III.
Zobacz także
Karol III kocha kuchnię włoską
Na jednym ze swoich filmików były szef królewskiej kuchni opowiada o tym, jak kiedyś z Karolem zbierał grzyby w Balmoral - ulubionej letniej rezydencji brytyjskiej rodziny królewskiej. Zbiór był tak duży, że grzyby ususzono, a McGrady regularnie przyrządzał z nich ówczesnemu księciu Karolowi risotto. Ten, jako ogromny entuzjasta włoskiej kuchni, był ponoć wniebowzięty.
Okazało się również, że kucharz wprowadził do tego klasycznego dania kilka innowacji. Po pierwsze, nie dodał do risotta masła (jak mówi włoska tradycja). Zastąpił je zdrowszą oliwą. Po drugie, ryż gotował w bulionie z dodatkiem wody, w której moczyły się wcześniej grzyby. Chcecie wypróbować recepturę królewskiego kucharza? Oto przepis!
Risotto z grzybami Karola III - przepis
Składniki:
- 2 filiżanki suszonych grzybów
- 4 filiżanki bulionu z kurczaka lub warzyw
- 2 łyżki oliwy z oliwek (albo truflowej)
- 1 i ½ filiżanki ryżu Arborio (do risotta)
- sól i pieprz do smaku
- 2/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
- 1/4 filiżanki świeżych, posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka)
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby ułóż w misce i zalej je dwoma filiżankami ciepłej wody. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź grzyby i zachowaj płyn.
- Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj ryż i wymieszaj. Ziarna muszą pokryć się tłuszczem. Dodaj chochlę bulionu. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy dodaj wodę z grzybów i poczekaj, aż ryż także ją wchłonie.
- Kontynuuj dodawanie bulionu po jednej chochli, mieszając co kilka minut. Za każdym razem czekaj, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. W międzyczasie dodaj grzyby i dalej dodawaj bulion, aż ryż będzie al dente. Trwa to około 20 minut.
- Gotowe risotto powinno być gęste i kremowe. Zdejmij je z ognia, wmieszaj ser i posyp zieleniną na wierzchu.
Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.