WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Dwie osoby zostały zatrzymane

Król Karol III zajada się tym daniem. Kucharz zdradził sekretny przepis

W sobotę 6 maja 74-letni Karol III zostanie najstarszym koronowanym monarchą w historii Wielkiej Brytanii. Lokalne media prześcigają się w newsach na temat króla. Jego poddanych, ale też ludzi na całym świecie interesuje każdy, najmniejszy nawet szczegół dotyczący władcy. Także to, co je. Okazuje się, że jednym z ulubionych dań Karola III jest risotto z grzybami.

ObrazekKról Karol III i jego ulubione danie, risotto z grzybami, fot. Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Informacje na temat kulinarnych preferencji Karola III wyjawił Darren McGrady, kucharz, który przez 15 lat przygotowywał posiłki dla królowej Elżbiety II, księżnej Diany oraz książąt Williama i Harry'ego. Dziś mieszka w USA, gdzie pracuje jako szef kuchni, konsultant kulinarny i mówca. Prowadzi też vloga na YouTube. I to właśnie na swoim kanale podzielił się sekretnym przepisem na ulubioną potrawę Karola III.

Obrazek
Darren McGrady zdradził przepis na królewskie risotto; źródło: youtube

Karol III kocha kuchnię włoską

Na jednym ze swoich filmików były szef królewskiej kuchni opowiada o tym, jak kiedyś z Karolem zbierał grzyby w Balmoral - ulubionej letniej rezydencji brytyjskiej rodziny królewskiej. Zbiór był tak duży, że grzyby ususzono, a McGrady regularnie przyrządzał z nich ówczesnemu księciu Karolowi risotto. Ten, jako ogromny entuzjasta włoskiej kuchni, był ponoć wniebowzięty.

Okazało się również, że kucharz wprowadził do tego klasycznego dania kilka innowacji. Po pierwsze, nie dodał do risotta masła (jak mówi włoska tradycja). Zastąpił je zdrowszą oliwą. Po drugie, ryż gotował w bulionie z dodatkiem wody, w której moczyły się wcześniej grzyby. Chcecie wypróbować recepturę królewskiego kucharza? Oto przepis!

Obrazek
Risotto Karola III - Pyszności; źródło: Adobe

Risotto z grzybami Karola III - przepis

Składniki:

  • 2 filiżanki suszonych grzybów
  • 4 filiżanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo truflowej)
  • 1 i ½ filiżanki ryżu Arborio (do risotta)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 filiżanki świeżych, posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka)

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby ułóż w misce i zalej je dwoma filiżankami ciepłej wody. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź grzyby i zachowaj płyn.
  2. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj ryż i wymieszaj. Ziarna muszą pokryć się tłuszczem. Dodaj chochlę bulionu. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy dodaj wodę z grzybów i poczekaj, aż ryż także ją wchłonie.
  3. Kontynuuj dodawanie bulionu po jednej chochli, mieszając co kilka minut. Za każdym razem czekaj, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. W międzyczasie dodaj grzyby i dalej dodawaj bulion, aż ryż będzie al dente. Trwa to około 20 minut.
  4. Gotowe risotto powinno być gęste i kremowe. Zdejmij je z ognia, wmieszaj ser i posyp zieleniną na wierzchu.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony