Król Karol III zajada się tym daniem. Kucharz zdradził sekretny przepis

W sobotę 6 maja 74-letni Karol III zostanie najstarszym koronowanym monarchą w historii Wielkiej Brytanii. Lokalne media prześcigają się w newsach na temat króla. Jego poddanych, ale też ludzi na całym świecie interesuje każdy, najmniejszy nawet szczegół dotyczący władcy. Także to, co je. Okazuje się, że jednym z ulubionych dań Karola III jest risotto z grzybami.

ObrazekKról Karol III i jego ulubione danie, risotto z grzybami, fot. Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Informacje na temat kulinarnych preferencji Karola III wyjawił Darren McGrady, kucharz, który przez 15 lat przygotowywał posiłki dla królowej Elżbiety II, księżnej Diany oraz książąt Williama i Harry'ego. Dziś mieszka w USA, gdzie pracuje jako szef kuchni, konsultant kulinarny i mówca. Prowadzi też vloga na YouTube. I to właśnie na swoim kanale podzielił się sekretnym przepisem na ulubioną potrawę Karola III.

Obrazek
Darren McGrady zdradził przepis na królewskie risotto; źródło: youtube

Karol III kocha kuchnię włoską

Na jednym ze swoich filmików były szef królewskiej kuchni opowiada o tym, jak kiedyś z Karolem zbierał grzyby w Balmoral - ulubionej letniej rezydencji brytyjskiej rodziny królewskiej. Zbiór był tak duży, że grzyby ususzono, a McGrady regularnie przyrządzał z nich ówczesnemu księciu Karolowi risotto. Ten, jako ogromny entuzjasta włoskiej kuchni, był ponoć wniebowzięty.

Okazało się również, że kucharz wprowadził do tego klasycznego dania kilka innowacji. Po pierwsze, nie dodał do risotta masła (jak mówi włoska tradycja). Zastąpił je zdrowszą oliwą. Po drugie, ryż gotował w bulionie z dodatkiem wody, w której moczyły się wcześniej grzyby. Chcecie wypróbować recepturę królewskiego kucharza? Oto przepis!

Obrazek
Risotto Karola III - Pyszności; źródło: Adobe

Risotto z grzybami Karola III - przepis

Składniki:

  • 2 filiżanki suszonych grzybów
  • 4 filiżanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (albo truflowej)
  • 1 i ½ filiżanki ryżu Arborio (do risotta)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2/3 filiżanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 filiżanki świeżych, posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka)

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby ułóż w misce i zalej je dwoma filiżankami ciepłej wody. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź grzyby i zachowaj płyn.
  2. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj ryż i wymieszaj. Ziarna muszą pokryć się tłuszczem. Dodaj chochlę bulionu. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy dodaj wodę z grzybów i poczekaj, aż ryż także ją wchłonie.
  3. Kontynuuj dodawanie bulionu po jednej chochli, mieszając co kilka minut. Za każdym razem czekaj, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. W międzyczasie dodaj grzyby i dalej dodawaj bulion, aż ryż będzie al dente. Trwa to około 20 minut.
  4. Gotowe risotto powinno być gęste i kremowe. Zdejmij je z ognia, wmieszaj ser i posyp zieleniną na wierzchu.

Masz ochotę na lekkie danie? Przygotuj szparagi w szynce parmeńskiej.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy