Jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Najdziwniejsze dania polskiej kuchni

Kuchnia polska słynie z mięs, kiełbas i niemal niezliczonej liczby zup. Naszymi narodowymi przebojami, którymi zachwycają się cudzoziemcy, są bigos i pierogi. Jednak w przepastnym polskim menu są dania, których wielu nie decyduje się spróbować. Oto najbardziej kontrowersyjne potrawy polskiej kuchni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ostatnio emocje wzbudziły doniesienia o pomyśle produkcji mąki ze świerszczy. W opinii niektórych jest to koncepcja równie nietrafiona i niejadalna, co smażone pająki - przysmak z Kambodży czy peruwiańskie pieczone świnki morskie. Okazuje się jednak, że i mamy wśród swoich dań pozycje, która bywają nie do przebrnięcia. Nie tylko dla zagranicznych gości.  Legendarna czarna polewka, czyli czernina, ozory w sosie chrzanowym, cynaderki czy móżdżek, niegdyś nie były uważane za potrawy z listy dla wielbicieli doznań ekstremalnych. Co więcej, cieszyły się dużą popularnością. Dziś część z nich wciąż ma swoich wiernych wielbicieli, a inne odchodzą w zapomnienie. Oto ranking 5 dań naszej kuchni, które wzbudzają najwięcej kontrowersji. Przeczytaj również tu: Takie dania jadłeś jako dziecko. Teraz w życiu byś ich nie przełknął 

1. Kontrowersyjne potrawy polskiej kuchni - ozory wołowe

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

To danie wywodzi się z kuchni Żydów europejskich. Tradycyjnie przygotowywano je, gotując z solą, pieprzem i liśćmi laurowymi oraz nasionami kolendry. Ozory serwowane były  z chrzanem lub musztardą, posypany pieprzem i nadziewane czosnkiem. Niekiedy podawano je również w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem rodzynek. Przez lata przepis ewaluował. Polska tradycja kulinarna przewiduje również przygotowanie ozorów wieprzowych. Najczęściej w towarzystwie sosu chrzanowego.

2. Kontrowersyjne potrawy polskiej kuchni - cynaderki

Były klasykiem przedwojennej, głównie warszawskiej kuchni. To nerki (wówczas cielęce), a późniejszych czasach PRL-u głównie wieprzowe. Zazwyczaj podawane były w śmietanowym sosie, a w wersji "na bogato" z grzybami. Dodatkiem była kasza jęczmienna i kiszony ogórek. Jednak charakterystyczny zapach dania, wielu skutecznie odstręczał. Jego niezaprzeczalnym walorem była przystępna cena. Dziś potrawy można spróbować np. w barach mlecznych, a że sposób przygotowywania uległ zmianie (nerki przed duszeniem są długo moczone w wodzie), nie są już tak ekstremalnym doświadczeniem.

3. Smażony móżdżek

Móżdżek wieprzowy po polsku to klasyczne danie naszej kuchni. Przepis na to danie znalazł się w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego z 1682. Najpierw krótko się gotuje, a potem smaży z i cebulą jajkami. Po wymieszaniu oraz przyprawieniu pieprzem i solą przyprawieniu powstaje pasta, którą serwuje się jako przekąskę.

4. Czernina

Obrazek
Czernina

Jest jedną z najstarszych polskich zup. Potrawę przygotowywaną na bazie drobiowego rosołu z dodatkiem kaczej krwi, opisał już Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Za czasów staropolskich zwana także czarną polewką była synonimem odmowy kawalerowi, który starał się o rękę dziewczyny. Jej charakterystyczny słodko-kwaśny smak wielu odrzuca. Ale ma też swoich wielbicieli. Jest popularnym daniem regionalnym na Kaszubach i w Wielkopolsce.

5. Flaki

Obrazek
Flaki

Ponoć wielkim ich amatorem był król Władysław Jagiełło. Także inny władca — Kazimierz Wielki — był wielkim admiratorem tego dania. Tak więc zupa przygotowywana na bazie pokrojonych żołądków wołowych (a także cielęcych) ma w naszym kraju długowieczną tradycję. Istnieje też kilka odmian lokalnych odmian tej potrawy, jak np. flaki po zamojsku, które gotuje się z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę lasagne. To włoski przysmak w niezwykłym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy