Jedni je uwielbiają, inni nie znoszą. Najdziwniejsze dania polskiej kuchni

Kuchnia polska słynie z mięs, kiełbas i niemal niezliczonej liczby zup. Naszymi narodowymi przebojami, którymi zachwycają się cudzoziemcy, są bigos i pierogi. Jednak w przepastnym polskim menu są dania, których wielu nie decyduje się spróbować. Oto najbardziej kontrowersyjne potrawy polskiej kuchni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ostatnio emocje wzbudziły doniesienia o pomyśle produkcji mąki ze świerszczy. W opinii niektórych jest to koncepcja równie nietrafiona i niejadalna, co smażone pająki - przysmak z Kambodży czy peruwiańskie pieczone świnki morskie. Okazuje się jednak, że i mamy wśród swoich dań pozycje, która bywają nie do przebrnięcia. Nie tylko dla zagranicznych gości.  Legendarna czarna polewka, czyli czernina, ozory w sosie chrzanowym, cynaderki czy móżdżek, niegdyś nie były uważane za potrawy z listy dla wielbicieli doznań ekstremalnych. Co więcej, cieszyły się dużą popularnością. Dziś część z nich wciąż ma swoich wiernych wielbicieli, a inne odchodzą w zapomnienie. Oto ranking 5 dań naszej kuchni, które wzbudzają najwięcej kontrowersji. Przeczytaj również tu: Takie dania jadłeś jako dziecko. Teraz w życiu byś ich nie przełknął 

1. Kontrowersyjne potrawy polskiej kuchni - ozory wołowe

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

To danie wywodzi się z kuchni Żydów europejskich. Tradycyjnie przygotowywano je, gotując z solą, pieprzem i liśćmi laurowymi oraz nasionami kolendry. Ozory serwowane były  z chrzanem lub musztardą, posypany pieprzem i nadziewane czosnkiem. Niekiedy podawano je również w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem rodzynek. Przez lata przepis ewaluował. Polska tradycja kulinarna przewiduje również przygotowanie ozorów wieprzowych. Najczęściej w towarzystwie sosu chrzanowego.

2. Kontrowersyjne potrawy polskiej kuchni - cynaderki

Były klasykiem przedwojennej, głównie warszawskiej kuchni. To nerki (wówczas cielęce), a późniejszych czasach PRL-u głównie wieprzowe. Zazwyczaj podawane były w śmietanowym sosie, a w wersji "na bogato" z grzybami. Dodatkiem była kasza jęczmienna i kiszony ogórek. Jednak charakterystyczny zapach dania, wielu skutecznie odstręczał. Jego niezaprzeczalnym walorem była przystępna cena. Dziś potrawy można spróbować np. w barach mlecznych, a że sposób przygotowywania uległ zmianie (nerki przed duszeniem są długo moczone w wodzie), nie są już tak ekstremalnym doświadczeniem.

3. Smażony móżdżek

Móżdżek wieprzowy po polsku to klasyczne danie naszej kuchni. Przepis na to danie znalazł się w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego z 1682. Najpierw krótko się gotuje, a potem smaży z i cebulą jajkami. Po wymieszaniu oraz przyprawieniu pieprzem i solą przyprawieniu powstaje pasta, którą serwuje się jako przekąskę.

4. Czernina

Obrazek
Czernina

Jest jedną z najstarszych polskich zup. Potrawę przygotowywaną na bazie drobiowego rosołu z dodatkiem kaczej krwi, opisał już Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Za czasów staropolskich zwana także czarną polewką była synonimem odmowy kawalerowi, który starał się o rękę dziewczyny. Jej charakterystyczny słodko-kwaśny smak wielu odrzuca. Ale ma też swoich wielbicieli. Jest popularnym daniem regionalnym na Kaszubach i w Wielkopolsce.

5. Flaki

Obrazek
Flaki

Ponoć wielkim ich amatorem był król Władysław Jagiełło. Także inny władca — Kazimierz Wielki — był wielkim admiratorem tego dania. Tak więc zupa przygotowywana na bazie pokrojonych żołądków wołowych (a także cielęcych) ma w naszym kraju długowieczną tradycję. Istnieje też kilka odmian lokalnych odmian tej potrawy, jak np. flaki po zamojsku, które gotuje się z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zupę lasagne. To włoski przysmak w niezwykłym wydaniu:

Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇