Szybki i bezpieczny patent na rozmrożenie mięsa. To rozwiązanie znają tylko nieliczni

Jest niedzielny poranek, a wy zapomnieliście wyjąć mięsa z zamrażarki? Sklepy zamknięte, konkretne danie na obiad już zaplanowane, więc co robić w takiej sytuacji? Na szczęście nie musicie popadać w panikę, bo jest kilka prostych rozwiązań, dzięki którym dowiesz się, jak rozmrozić mięso szybko i bezpiecznie.

ObrazekJak rozmrozić mięso? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sprawdź, jak rozmrozić mięso na niedzielny obiad

Niejednokrotnie zdarzają się takie sytuacje, że zapominamy wyjąć mięso z zamrażarki dzień wcześniej. Przypominamy sobie o tym, tuż przed przygotowaniem obiadu. Jak wszyscy dobrze wiemy, proces rozmrażania trwa zazwyczaj kilka godzin. Na szczęście, można go skrócić. A wszystko zrobimy w sposób bardzo prosty i bezpieczny. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak rozmrozić mięso na niedzielny obiad, to pomocna będzie tu miska z zimną wodą. To najprostszy patent, dzięki któremu otrzymacie oczekiwany efekt w krótkim czasie.

Obrazek
Jak rozmrozić mięso? - Pyszności; Foto Canva.com

Pod żadnym pozorem nie należy wkładać mięsa do gorącej wody ani rozmrażać mięsa na blacie. To niezwykle groźne dla zdrowia, bo na rozmrożonej części będą namnażać się bakterie. Patent z zimną wodą jest bezpieczny i bardzo prosty. Wystarczy, że całe opakowanie, w którym przetrzymujemy mięso, zanurzymy w misce z zimną wodą. Należy ją wymieniać co kilka, kilkanaście minut. Istnieje też taka możliwość, by ustawić woreczek z mięsem pod bieżącą wodą, ale taki proces wymaga stałego nadzoru. Opakowanie z mięsem musi być szczelne.

Poznaj inny patent, dzięki któremu dowiesz się, jak rozmrozić mięso!

Okazuje się, że patent z zimną wodą to nie jest jedyne rozwiązanie, dzięki któremu rozmrozisz mięso na obiad szybko i bezpiecznie. Jest jeszcze jeden trik, który pozwoli Ci to zrobić. Najszybszą opcją będzie użycie mikrofalówki. Większość z nich posiada funkcję "defrost", która jest przeznaczona właśnie do tego celu. Im mniejszy kawałek mięsa, tym nasza mikrofala szybciej poradzi sobie z rozmrożeniem. Przed przystąpieniem do rozmrażania, mięso należy wyjąć z opakowania i ułożyć je w pojemniku, który wstawimy do mikrofali.

Jeśli już wiesz, jak rozmrozić mięso szybko i bezpiecznie, to możesz w końcu przystąpić do przygotowania swojego ulubionego obiadu.

Lubisz dania z drobiu? Z pewnością zainteresuje Cię przepis na udka z kurczaka pieczone na kapuście. Zobacz film na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze