InspiracjeNajlepszy farsz do naleśników. Smażę podwójna porcję, bo rodzina zawsze chce dokładki

Najlepszy farsz do naleśników. Smażę podwójna porcję, bo rodzina zawsze chce dokładki

Genialny farsz do naleśników
Genialny farsz do naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

02.10.2024 12:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki wcale nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić naprawdę smaczny i pożywny obiad, a nie tylko formę słodkiej przekąski, która nie przyniesie nam zbyt wiele odżywczych właściwości. Jak tego dokonać? To bardzo proste: przygotować jedyny w swoim rodzaju farsz!

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem ogromne kolejki do pewnej popularnej warszawskiej naleśnikarni, nie do końca zdawałem sobie sprawę z przyczyn tego fenomenu. Zapewne nie jestem jedynym, któremu naleśniki zawsze kojarzyły się prostą potrawą podaną na słodko – z dżemem, twarożkiem, ewentualnie cukrem pudrem czy innymi, jeszcze bardziej kalorycznymi dodatkami. Serwowanie tych znanych i lubianych placków na słono wydawało mi się wtedy czymś zupełnie nietypowym. Zmiana podejścia chwilę mi zajęła. A mówiąc precyzyjniej: wszystko zmieniło się dokładnie po pierwszym kęsie takiego kulinarnego arcydzieła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj już wiem, że naleśniki, w których skryty jest wytrawny farsz, to totalny strzał w dziesiątkę. Nie chodzi wcale o żadną modę, pretensjonalne przełamywanie konwenansów czy hipsterskie zapędy młodzieży. Takie naleśniki są po prostu przepyszne. Nie do wiary, jak doskonale komponują się ze składnikami, które wcześniej nie kojarzyły mi się z tą potrawą. Moja ulubiona wersja? Kurczak, szpinak, grzyby i ser pleśniowy. I to właśnie na takie naleśniki chcę ci dzisiaj pokazać przepis!

Naleśniki na słono z farszem z kurczaka i pieczarek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • jajka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1 szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw naleśniki. Łączę mąkę i sól, a następnie wbijam do nich jajka. Dodaję po trochu wody i mleka, miksując całość na gładką masę.
  2. Tak przygotowane ciasto zawsze odstawiam na 20-30 minut, by nabrało idealnej konsystencji. Jest to czas w sam raz na przygotowanie reszty produktów.
  3. Kurczaka kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, a cebulę drobno siekam.
  4. Wszystkie składniki podsmażam na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaję liście szpinaku i przyprawy.
  5. Gdy farsz będzie gotowy, mieszam go z pokruszonym serem feta.
  6. Smażę naleśniki, a następnie na każdy z nich wykładam po trochu przygotowanej mieszanki. Zawijam w rulony i gotowe. Smacznego!