Najlepszy farsz do naleśników. Smażę podwójna porcję, bo rodzina zawsze chce dokładki

Naleśniki wcale nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić naprawdę smaczny i pożywny obiad, a nie tylko formę słodkiej przekąski, która nie przyniesie nam zbyt wiele odżywczych właściwości. Jak tego dokonać? To bardzo proste: przygotować jedyny w swoim rodzaju farsz!

Genialny farsz do naleśnikówGenialny farsz do naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem ogromne kolejki do pewnej popularnej warszawskiej naleśnikarni, nie do końca zdawałem sobie sprawę z przyczyn tego fenomenu. Zapewne nie jestem jedynym, któremu naleśniki zawsze kojarzyły się prostą potrawą podaną na słodko – z dżemem, twarożkiem, ewentualnie cukrem pudrem czy innymi, jeszcze bardziej kalorycznymi dodatkami. Serwowanie tych znanych i lubianych placków na słono wydawało mi się wtedy czymś zupełnie nietypowym. Zmiana podejścia chwilę mi zajęła. A mówiąc precyzyjniej: wszystko zmieniło się dokładnie po pierwszym kęsie takiego kulinarnego arcydzieła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Dzisiaj już wiem, że naleśniki, w których skryty jest wytrawny farsz, to totalny strzał w dziesiątkę. Nie chodzi wcale o żadną modę, pretensjonalne przełamywanie konwenansów czy hipsterskie zapędy młodzieży. Takie naleśniki są po prostu przepyszne. Nie do wiary, jak doskonale komponują się ze składnikami, które wcześniej nie kojarzyły mi się z tą potrawą. Moja ulubiona wersja? Kurczak, szpinak, grzyby i ser pleśniowy. I to właśnie na takie naleśniki chcę ci dzisiaj pokazać przepis!

Naleśniki na słono z farszem z kurczaka i pieczarek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • jajka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1 szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw naleśniki. Łączę mąkę i sól, a następnie wbijam do nich jajka. Dodaję po trochu wody i mleka, miksując całość na gładką masę.
  2. Tak przygotowane ciasto zawsze odstawiam na 20-30 minut, by nabrało idealnej konsystencji. Jest to czas w sam raz na przygotowanie reszty produktów.
  3. Kurczaka kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, a cebulę drobno siekam.
  4. Wszystkie składniki podsmażam na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaję liście szpinaku i przyprawy.
  5. Gdy farsz będzie gotowy, mieszam go z pokruszonym serem feta.
  6. Smażę naleśniki, a następnie na każdy z nich wykładam po trochu przygotowanej mieszanki. Zawijam w rulony i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy