Najlepszy farsz do naleśników. Smażę podwójna porcję, bo rodzina zawsze chce dokładki
Naleśniki wcale nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić naprawdę smaczny i pożywny obiad, a nie tylko formę słodkiej przekąski, która nie przyniesie nam zbyt wiele odżywczych właściwości. Jak tego dokonać? To bardzo proste: przygotować jedyny w swoim rodzaju farsz!
02.10.2024 12:33
Kiedy pierwszy raz zobaczyłem ogromne kolejki do pewnej popularnej warszawskiej naleśnikarni, nie do końca zdawałem sobie sprawę z przyczyn tego fenomenu. Zapewne nie jestem jedynym, któremu naleśniki zawsze kojarzyły się prostą potrawą podaną na słodko – z dżemem, twarożkiem, ewentualnie cukrem pudrem czy innymi, jeszcze bardziej kalorycznymi dodatkami. Serwowanie tych znanych i lubianych placków na słono wydawało mi się wtedy czymś zupełnie nietypowym. Zmiana podejścia chwilę mi zajęła. A mówiąc precyzyjniej: wszystko zmieniło się dokładnie po pierwszym kęsie takiego kulinarnego arcydzieła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj już wiem, że naleśniki, w których skryty jest wytrawny farsz, to totalny strzał w dziesiątkę. Nie chodzi wcale o żadną modę, pretensjonalne przełamywanie konwenansów czy hipsterskie zapędy młodzieży. Takie naleśniki są po prostu przepyszne. Nie do wiary, jak doskonale komponują się ze składnikami, które wcześniej nie kojarzyły mi się z tą potrawą. Moja ulubiona wersja? Kurczak, szpinak, grzyby i ser pleśniowy. I to właśnie na takie naleśniki chcę ci dzisiaj pokazać przepis!
Naleśniki na słono z farszem z kurczaka i pieczarek
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- 1 szczypta soli,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 garść świeżego szpinaku,
- 300 g pieczarek,
- 100 g sera pleśniowego,
- 1 mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Najpierw naleśniki. Łączę mąkę i sól, a następnie wbijam do nich jajka. Dodaję po trochu wody i mleka, miksując całość na gładką masę.
- Tak przygotowane ciasto zawsze odstawiam na 20-30 minut, by nabrało idealnej konsystencji. Jest to czas w sam raz na przygotowanie reszty produktów.
- Kurczaka kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, a cebulę drobno siekam.
- Wszystkie składniki podsmażam na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaję liście szpinaku i przyprawy.
- Gdy farsz będzie gotowy, mieszam go z pokruszonym serem feta.
- Smażę naleśniki, a następnie na każdy z nich wykładam po trochu przygotowanej mieszanki. Zawijam w rulony i gotowe. Smacznego!