Najlepszy farsz do naleśników. Smażę podwójna porcję, bo rodzina zawsze chce dokładki

Naleśniki wcale nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić naprawdę smaczny i pożywny obiad, a nie tylko formę słodkiej przekąski, która nie przyniesie nam zbyt wiele odżywczych właściwości. Jak tego dokonać? To bardzo proste: przygotować jedyny w swoim rodzaju farsz!

Genialny farsz do naleśnikówGenialny farsz do naleśników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem ogromne kolejki do pewnej popularnej warszawskiej naleśnikarni, nie do końca zdawałem sobie sprawę z przyczyn tego fenomenu. Zapewne nie jestem jedynym, któremu naleśniki zawsze kojarzyły się prostą potrawą podaną na słodko – z dżemem, twarożkiem, ewentualnie cukrem pudrem czy innymi, jeszcze bardziej kalorycznymi dodatkami. Serwowanie tych znanych i lubianych placków na słono wydawało mi się wtedy czymś zupełnie nietypowym. Zmiana podejścia chwilę mi zajęła. A mówiąc precyzyjniej: wszystko zmieniło się dokładnie po pierwszym kęsie takiego kulinarnego arcydzieła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Dzisiaj już wiem, że naleśniki, w których skryty jest wytrawny farsz, to totalny strzał w dziesiątkę. Nie chodzi wcale o żadną modę, pretensjonalne przełamywanie konwenansów czy hipsterskie zapędy młodzieży. Takie naleśniki są po prostu przepyszne. Nie do wiary, jak doskonale komponują się ze składnikami, które wcześniej nie kojarzyły mi się z tą potrawą. Moja ulubiona wersja? Kurczak, szpinak, grzyby i ser pleśniowy. I to właśnie na takie naleśniki chcę ci dzisiaj pokazać przepis!

Naleśniki na słono z farszem z kurczaka i pieczarek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • jajka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1 szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw naleśniki. Łączę mąkę i sól, a następnie wbijam do nich jajka. Dodaję po trochu wody i mleka, miksując całość na gładką masę.
  2. Tak przygotowane ciasto zawsze odstawiam na 20-30 minut, by nabrało idealnej konsystencji. Jest to czas w sam raz na przygotowanie reszty produktów.
  3. Kurczaka kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, a cebulę drobno siekam.
  4. Wszystkie składniki podsmażam na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodaję liście szpinaku i przyprawy.
  5. Gdy farsz będzie gotowy, mieszam go z pokruszonym serem feta.
  6. Smażę naleśniki, a następnie na każdy z nich wykładam po trochu przygotowanej mieszanki. Zawijam w rulony i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥