W tych miejscach nie wolno zbierać grzybów. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Wraz z początkiem jesieni rozpoczął się sezon na grzybobranie. W lasach kuszą borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki, ale nie zawsze zbieranie ich do koszyka jest dobrym pomysłem. Eksperci ostrzegają przed ryzykiem i radzą, by tych miejsc unikać jak ognia.

W tych miejscach nie zbieraj grzybówW tych miejscach nie zbieraj grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zbieranie grzybów to z pewnością miłe i satysfakcjonujące zajęcie. Nie oznacza to jednak, że można to robić zawsze i wszędzie. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed ryzykiem, jakie niesie za sobą zbieranie grzybów na terenach popowodziowych. Chociaż lasy mogą kusić swoimi darami, lepiej powstrzymać się od zrywania ich do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

W tych miejscach nie zbieraj grzybów

Powódź, która dotknęła południe Polski we wrześniu, przyniosła opłakane skutki, które odczuwalne są i będą jeszcze przez długi czas. Dotyczy to również okolicznych lasów. Chociaż stojącej wody już nie ma, to nie warto planować wyprawy na grzyby w popowodziowych rejonach.

-Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje, np. metale ciężkie, niebezpieczne dla zdrowia - przestrzega Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego.
Grzyboboranie - Pyszności
Grzyboboranie - Pyszności © archiwum prywatne

Grzyby są jak gąbka, która chłonie niebezpieczne dla zdrowia substancje. Woda niosła ze sobą liczne zanieczyszczenia, które trafiły do gleby oraz do tego, co zalała. Na terenach po powodzi lepiej odpuścić sobie w tym roku grzybobranie.

Na grzybach zachowaj czujność

To nie jedyne ostrzeżenie, jakie miał Sanepid dla miłośników grzybobrania. Mimo rosnącej świadomości i dostępności do informacji wciąż zdarzają się przypadki. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony grzyb jest jadalny, lepiej go zostaw w lesie, bo nawet doświadczeni grzybiarze czasem się mylą. W każdej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej możemy bezpłatnie skonsultować swoje zbiory z ekspertem.

Niektóre grzyby, zwłaszcza muchomor sromotnikowy, mogą być bardzo niebezpieczne, nawet śmiertelne.

Zbieranie grzybów- Pyszności
Zbieranie grzybów- Pyszności © Canva
-Niestety, zdarzają się grzybowe pomyłki, które mogą się skończyć tragicznie. W sierpniu tego roku był przypadek dziecka, które po spożyciu muchomora sromotnikowego musiało zostać poddane przeszczepowi wątroby - powiedział Marek Waszczewski.

Dla początkujących grzybiarzy najbezpieczniej jest zbierać grzyby rurkowe. Wśród nich nie ma gatunków śmiertelnie trujących, co znacznie zmniejsza ryzyko zatrucia.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb