W tych miejscach nie wolno zbierać grzybów. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Wraz z początkiem jesieni rozpoczął się sezon na grzybobranie. W lasach kuszą borowiki, podgrzybki, maślaki i kurki, ale nie zawsze zbieranie ich do koszyka jest dobrym pomysłem. Eksperci ostrzegają przed ryzykiem i radzą, by tych miejsc unikać jak ognia.

W tych miejscach nie zbieraj grzybówW tych miejscach nie zbieraj grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zbieranie grzybów to z pewnością miłe i satysfakcjonujące zajęcie. Nie oznacza to jednak, że można to robić zawsze i wszędzie. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed ryzykiem, jakie niesie za sobą zbieranie grzybów na terenach popowodziowych. Chociaż lasy mogą kusić swoimi darami, lepiej powstrzymać się od zrywania ich do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

W tych miejscach nie zbieraj grzybów

Powódź, która dotknęła południe Polski we wrześniu, przyniosła opłakane skutki, które odczuwalne są i będą jeszcze przez długi czas. Dotyczy to również okolicznych lasów. Chociaż stojącej wody już nie ma, to nie warto planować wyprawy na grzyby w popowodziowych rejonach.

-Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy, więc razem z nimi możemy zjeść substancje, np. metale ciężkie, niebezpieczne dla zdrowia - przestrzega Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego.
Grzyboboranie - Pyszności
Grzyboboranie - Pyszności © archiwum prywatne

Grzyby są jak gąbka, która chłonie niebezpieczne dla zdrowia substancje. Woda niosła ze sobą liczne zanieczyszczenia, które trafiły do gleby oraz do tego, co zalała. Na terenach po powodzi lepiej odpuścić sobie w tym roku grzybobranie.

Na grzybach zachowaj czujność

To nie jedyne ostrzeżenie, jakie miał Sanepid dla miłośników grzybobrania. Mimo rosnącej świadomości i dostępności do informacji wciąż zdarzają się przypadki. Jeśli nie jesteś pewien, czy znaleziony grzyb jest jadalny, lepiej go zostaw w lesie, bo nawet doświadczeni grzybiarze czasem się mylą. W każdej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej możemy bezpłatnie skonsultować swoje zbiory z ekspertem.

Niektóre grzyby, zwłaszcza muchomor sromotnikowy, mogą być bardzo niebezpieczne, nawet śmiertelne.

Zbieranie grzybów- Pyszności
Zbieranie grzybów- Pyszności © Canva
-Niestety, zdarzają się grzybowe pomyłki, które mogą się skończyć tragicznie. W sierpniu tego roku był przypadek dziecka, które po spożyciu muchomora sromotnikowego musiało zostać poddane przeszczepowi wątroby - powiedział Marek Waszczewski.

Dla początkujących grzybiarzy najbezpieczniej jest zbierać grzyby rurkowe. Wśród nich nie ma gatunków śmiertelnie trujących, co znacznie zmniejsza ryzyko zatrucia.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy