Te popularne grzyby latwo pomylić. Skutki mogą być tragiczne
Grzybobranie to popularna forma relaksu i sposób na spędzenie wolnego czasu, ale nie jest to zajęcie odpowiednie dla każdego. Wymaga sporej wiedzy, ponieważ błędne decyzje mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Szczególnie niebezpieczne są trujące grzyby, które wyglądają bardzo podobnie do jadalnych.
01.10.2024 09:10
Nietrudno o pomyłkę podczas zbierania grzybów. Jeśli sądzisz, że rozpoznajesz borowika lub gołąbka z daleka, lepiej zerknij na poniższe zestawienie. Pamiętaj: jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie wkładaj znalezionego okazu do koszyka. Zbieraj tylko te grzyby, które z całą pewnością są jadalne. Korzystanie z atlasów grzybów jest zawsze wskazane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Atlas grzybów: jadalne grzyby i ich trujące odpowiedniki
- BOROWIK SZLACHETNY - GORYCZAK ŻÓŁCIOWY
Kapelusze młodych goryczaków żółciowych mają delikatnie filcową powierzchnię. Miąższ jest biały, pachnie przyjemnie, ale ma bardzo gorzki smak. Borowik szlachetny natomiast ma mięsisty, wypukły, gładki i suchy kapelusz, z którego skórka nie oddziela się od miąższu. Miąższ jest biały, mięsisty i jędrny.
- PODGRZYBEK BRUNATNY - GORYCZAK PURPUROWOZARODNIKOWY
Spód kapelusza podgrzybka brunatnego sinieje przy najlżejszym dotknięciu. W przypadku goryczaka purporowozarodnikowego rurki na spodzie kapelusza różowieją przy uszkodzeniu, co ułatwia jego odróżnienie od podgrzybka brunatnego.
- KURKA - LISÓWKA POMARAŃCZOWA
Lisówka pomarańczowa ma kapelusz z mocno podwiniętym brzegiem, zamszowaną skórką oraz gęstymi, rozwidlonymi blaszkami. Miąższ lisówki jest pomarańczowy, miękki i elastyczny. Kurka charakteryzuje się podwiniętymi lub falisto powyginanymi brzegami kapelusza, blaszki tworzą żylaste fałdy, a miąższ jest biały z żółtym odcieniem, jędrny i zwarty.
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
- GĄSKA ZIELONKA - MUCHOMOR PLAMISTY
Kapelusz muchomora plamistego jest szarobrązowy do żółtobrązowego z białymi, zmywalnymi łatkami. Blaszki są białe, trzon wysmukły z gładkim pierścieniem, a biały miąższ nie zmienia barwy po rozcięciu. Zapach muchomora przypomina rzodkiewkę. Gąska zielonka ma mięsisty, wypukły kapelusz o barwie zielonkawo-oliwkowej, siarkowo-żółte blaszki, a miąższ kremowy o zapachu świeżych ogórków.
- JADALNE GATUNKI PIECZAREK - PIECZARKA KARBOLOWA
Kapelusz pieczarki karbolowej jest biały i po naciśnięciu żółknieje. Blaszki są gęste, trzon wysmukły z podwójnym pierścieniem oraz bulwiastą podstawą. Miąższ przebarwia się na intensywnie żółty kolor, a grzyb pachnie nieprzyjemnie karbolem lub atramentem. Jadalne pieczarki, jak pieczarka dwuzarodnikowa, mają kapelusz z podwiniętym brzegiem, biały trzon z pierścieniem, a miąższ czerwienieje na przekroju i jest jędrny oraz mięsisty.
- GOŁĄBEK ZIELONAWY - MUCHOMOR SROMOTNIKOWY
Kapelusz muchomora sromotnikowego ma oliwkowozielony lub białawozielony kolor, a blaszki są białe i gęste. Trzon jest wysmukły z zygzakowatym wzorkiem oraz gładkim, wiszącym pierścieniem. Miąższ młodych owocników jest biały, prawie bez zapachu, a starsze owocniki pachną słodkawo lub jak miód. Gołąbek zielonawy ma kapelusz żółtozielonawy do niebieskozielonawego z łuskowatą, matową skórką. Blaszki początkowo białe, później stają się brązowe, a miąższ jest biały, twardy i suchy.