Teść pokazał mi sposób na kanie. Zanim je ugotuję, wkładam do miski

Czubajka kania to grzyb, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także sporymi rozmiarami. Czasami jednak kapelusz tego przysmaku nie rozwinie się całkowicie, co utrudnia przygotowanie popularnych kotletów. Okazuje się, że istnieje prosty sposób na otwarcie kapelusza tego grzyba.

Kanie - sezonowe pyszności przed ugotowaniemKanie - sezonowe pyszności przed ugotowaniem
Źródło zdjęć: © pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Kania cieszy się szczególnym uznaniem wśród grzybiarzy i można ją zbierać od sierpnia do listopada. Różni się od innych grzybów tym, że występuje zarówno w lasach liściastych i iglastych, jak i także w parkach oraz na łąkach.

Kanie w kuchni - jesienny przysmak

W kuchni kania jest najczęściej stosowana do przygotowywania pysznych kotletów. Kapelusze panieruje się w jajku i bułce tartej, a następnie smaży na złocisty kolor. Tak przygotowane kotlety doskonale smakują w towarzystwie sałatki. Jednakże zdarza się, że natrafimy na młodą kanię o nierozwiniętym kapeluszu. Jak więc sprawić, aby kapelusz się otworzył? To prostsze niż myślisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Jak otworzyć kapelusz kani?

Młode czubajki kanie charakteryzują się kapeluszem o kulistym, jajowatym kształcie. Jak można go otworzyć? Na początku oczyść trzon grzyba z mchu i liści. Następnie przygotuj miskę lub naczynie z niewielką ilością zimnej wody. Zanurz kanię w wodzie i zostaw na kilka godzin. Po tym czasie kapelusz się otworzy i będzie gotowy do dalszej obróbki.

Kanie - jak otworzyć łatwo ich kapelusze
Kanie - jak otworzyć łatwo ich kapelusze © pysznosci.pl

Co zrobić z kani?

Usmażona kania smakuje wspaniale w towarzystwie surówki i ziemniaków. Może stanowić rewelacyjną alternatywę dla tradycyjnego kotleta schabowego. Do jej przygotowania wystarczą jajka, bułka tarta, sól, i pieprz. Niektórzy kulinarni eksperymentatorzy namaczają kapelusze kani w mleku, po czym smażą je w cieście naleśnikowym.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek