Ewa Wachowicz robi genialne grzyby marynowane. Kluczowy jest dobór przypraw

Czym byłby polski stół bez marynowanych prawdziwków? To specjał, który na stałe wżarł się w naszą tradycję kulinarną. Niejeden grzybiarz do lasu idzie właśnie po to, by móc postawić w spiżarni kilka słoiczków aromatycznych marynowanych grzybów. Przepisem podzieliła się również Ewa Wachowicz, znana restauratorka i kulinarna znawczyni.

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: ewawachowicz (screenshot) | Pyszności

Marzą ci się marynowane prawdziwki? Dawniej każdy imprezowy stół zdobił niewielki półmisek uciekających spod widelca grzybków. To uwielbiana do tej pory zakąska, ale coraz rzadziej decydujemy się na samodzielne jej przygotowanie. W rzeczywistości nie ma niczego trudnego w przyrządzeniu marynowanych grzybów. Zobacz przepis Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Marynowane prawdziwki. Jak zrobić smaczną zalewę?

Ekspertka marynowane prawdziwki robi w najbardziej klasyczny sposób, bez udziwnień. To, co najważniejsze, to wysoka jakość grzybów, a także dobór przypraw. Tutaj sprawdza się umiar i zdrowy rozsądek, zwłaszcza że im więcej suszonych przypraw, tym później - paradoksalnie - mniej smaku i aromatu, a więcej gorzkości. Dlatego właśnie tak ważne jest stosowanie się do zaleceń z przepisów.

Grzyby marynowane można poddać pasteryzacji, jak w przepisie poniżej, lub też przygotować je bez pasteryzacji. Wtedy nieco zmienia się sposób wykonania takich przetworów. Rezygnując z pasteryzacji marynowanych prawdziwków, należy obgotowane grzyby wrzucić do wrzącej zalewy razem z cebulą i marchewką, a następnie gotować całość ok. 15 min. Po tym gorące prawdziwki wraz z zalewą przełożyć należy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

Grzyby marynowane to uwielbiany specjał
Grzyby marynowane to uwielbiany specjał © Canva | Mykola Lunov

Prawdziwki marynowane. Przepis Ewy Wachowicz na marynowane grzyby

Składniki:

  • 1 kg małych prawdziwków (lub podgrzybków),
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • gorczyca biała.

ZALEWA

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z ziemi i innych zanieczyszczeń, a następnie opłukaj pod bieżącą wodą. Tak przygotowane obgotuj (wystarczy ok. 15 minut gotowania) w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę w półtalarki. Warzywa wrzuć do gorącej wody na 2-3 minuty. Następnie odcedź.
  3. Na dno każdego wyparzonego słoiczka wsyp po pół łyżeczki ziaren białej gorczycy. Następnie układaj na przemian grzyby, cebulę i marchewkę.
  4. Następnie przygotuj zalewę: wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj, a potem gorącą zalewą zalej grzyby w słoikach. Pamiętaj, by zostawić 2 cm przerwy od rantów słoika. Grzyby powinny być w całości przykryte zalewą.
  5. Gotowe słoiki pasteryzuj od ciepłej wody przez 20 minut (od momentu zagotowania wody). Gotowe odłóż do ostygnięcia na 24 godziny odwrócone do góry dnem.

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję