Do dżemu gruszkowego dodaję aromatyczną przyprawę. Cała rodzina go uwielbia

W mojej spiżarni nie może zabraknąć przynajmniej kilku słoiczków gruszkowego dżemu. Nie są to jednak zwykłe owoce z cukrem, bo smak podkręca dodatek aromatycznej przyprawy, nierozerwalnie związanej z jesienią.

Dżem gruszkowyDżem gruszkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż gruszki nie są oczywistym wyborem do przetworów innych niż kompot, to znakomicie sprawdzają się w dżemach. Ich słodki smak podkręca dodatek cynamonu oraz kardamonu zamieniając zwykłą gruszkę w jesienny przysmak idealny do owsianek, placuszków czy naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Dżem gruszkowy z cynamonem

Nic nie przebije smaku domowego dżemu. Jest odpowiednio słodki i doprawiony, bo całość kontroluje się na każdym etapie przygotowania. Dżem gruszkowym z cynamonem i kardamonem pachnie tak pięknie, że aż ciężko powstrzymać się od wyjadania z garnuszka. Jego intensywny aromat i delikatna słodycz przeniosą Cię wprost do jesiennego ogrodu.

Dżem gruszkowy idealny na jesień
Dżem gruszkowy idealny na jesień © Adobe Stock

Ilość cukru możesz dostosować do swoich upodobań. Jeśli lubisz słodkie dżemy, dodaj więcej cukru. Czas gotowania wpływa na gęstość dżemu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej gęsty będzie dżem. Dżem gruszkowy doskonale smakuje na kanapkach, naleśnikach, jogurcie i wszelakich plackach i placuszkach.

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • cukier do smaku,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Część gruszek obierz, kilka zostaw ze skórką.
  2. Wrzuć pokrojone gruszki do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Dopraw dżem cukrem, cynamonem, kardamonem i sokiem z cytryny według własnych preferencji.
  4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Przed napełnieniem słoików gorącym dżemem, należy je dokładnie wyparzyć, aby zapewnić dłuższą trwałość przetworów. To bardzo ważne przy wszystkich domowych przetworach. Gotowy dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy