PrzepisSłodkościDo dżemu gruszkowego dodaję aromatyczną przyprawę. Cała rodzina go uwielbia

Do dżemu gruszkowego dodaję aromatyczną przyprawę. Cała rodzina go uwielbia

Dżem gruszkowy
Dżem gruszkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.09.2024 11:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W mojej spiżarni nie może zabraknąć przynajmniej kilku słoiczków gruszkowego dżemu. Nie są to jednak zwykłe owoce z cukrem, bo smak podkręca dodatek aromatycznej przyprawy, nierozerwalnie związanej z jesienią.

Chociaż gruszki nie są oczywistym wyborem do przetworów innych niż kompot, to znakomicie sprawdzają się w dżemach. Ich słodki smak podkręca dodatek cynamonu oraz kardamonu zamieniając zwykłą gruszkę w jesienny przysmak idealny do owsianek, placuszków czy naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem gruszkowy z cynamonem

Nic nie przebije smaku domowego dżemu. Jest odpowiednio słodki i doprawiony, bo całość kontroluje się na każdym etapie przygotowania. Dżem gruszkowym z cynamonem i kardamonem pachnie tak pięknie, że aż ciężko powstrzymać się od wyjadania z garnuszka. Jego intensywny aromat i delikatna słodycz przeniosą Cię wprost do jesiennego ogrodu.

Dżem gruszkowy idealny na jesień
Dżem gruszkowy idealny na jesień© Adobe Stock

Ilość cukru możesz dostosować do swoich upodobań. Jeśli lubisz słodkie dżemy, dodaj więcej cukru. Czas gotowania wpływa na gęstość dżemu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej gęsty będzie dżem. Dżem gruszkowy doskonale smakuje na kanapkach, naleśnikach, jogurcie i wszelakich plackach i placuszkach.

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • cukier do smaku,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Część gruszek obierz, kilka zostaw ze skórką.
  2. Wrzuć pokrojone gruszki do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Dopraw dżem cukrem, cynamonem, kardamonem i sokiem z cytryny według własnych preferencji.
  4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Przed napełnieniem słoików gorącym dżemem, należy je dokładnie wyparzyć, aby zapewnić dłuższą trwałość przetworów. To bardzo ważne przy wszystkich domowych przetworach. Gotowy dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

przepisInspiracjegruszki