Do dżemu gruszkowego dodaję aromatyczną przyprawę. Cała rodzina go uwielbia

W mojej spiżarni nie może zabraknąć przynajmniej kilku słoiczków gruszkowego dżemu. Nie są to jednak zwykłe owoce z cukrem, bo smak podkręca dodatek aromatycznej przyprawy, nierozerwalnie związanej z jesienią.

Dżem gruszkowyDżem gruszkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż gruszki nie są oczywistym wyborem do przetworów innych niż kompot, to znakomicie sprawdzają się w dżemach. Ich słodki smak podkręca dodatek cynamonu oraz kardamonu zamieniając zwykłą gruszkę w jesienny przysmak idealny do owsianek, placuszków czy naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Dżem gruszkowy z cynamonem

Nic nie przebije smaku domowego dżemu. Jest odpowiednio słodki i doprawiony, bo całość kontroluje się na każdym etapie przygotowania. Dżem gruszkowym z cynamonem i kardamonem pachnie tak pięknie, że aż ciężko powstrzymać się od wyjadania z garnuszka. Jego intensywny aromat i delikatna słodycz przeniosą Cię wprost do jesiennego ogrodu.

Dżem gruszkowy idealny na jesień
Dżem gruszkowy idealny na jesień © Adobe Stock

Ilość cukru możesz dostosować do swoich upodobań. Jeśli lubisz słodkie dżemy, dodaj więcej cukru. Czas gotowania wpływa na gęstość dżemu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej gęsty będzie dżem. Dżem gruszkowy doskonale smakuje na kanapkach, naleśnikach, jogurcie i wszelakich plackach i placuszkach.

Składniki:

  • 1 kg gruszek,
  • cukier do smaku,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Część gruszek obierz, kilka zostaw ze skórką.
  2. Wrzuć pokrojone gruszki do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Dopraw dżem cukrem, cynamonem, kardamonem i sokiem z cytryny według własnych preferencji.
  4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Przed napełnieniem słoików gorącym dżemem, należy je dokładnie wyparzyć, aby zapewnić dłuższą trwałość przetworów. To bardzo ważne przy wszystkich domowych przetworach. Gotowy dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil