InspiracjeZ pomidorów robię nie tylko przecier. Ten dżem można wyjadać łyżkami

Z pomidorów robię nie tylko przecier. Ten dżem można wyjadać łyżkami

Zanim na dobre rozpocznie się jesień, warto zadbać o to, by w spiżarce nie zabrakło domowych przetworów. Wygrzane w słońcu pomidory sprawdzą się nie tylko do przygotowania przecieru czy warzywnego soku, ale również słodkiego dżemu.

Dżem z pomidorów - Pyszności
Dżem z pomidorów - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.09.2024 07:29

Z dżemami kojarzą się przede wszystkim owoce. Jedni w słoikach upychają truskawki, inni sięgają maliny, a i amatorów śliwki z kakao również nie brakuje. Ja jednak do przygotowania dżemy wykorzystuję soczyste, pyszne pomidory. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamieniają się w pyszny dżem, który urozmaici codzienną dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na przetwory z pomidorów

W tym roku pomidory obrodziły naprawdę pięknie, a krzaczki uginały się od dorodnych okazów. Kuszą również ceny na lokalnych straganach, więc aż żal nie skorzystać z końcówki sezonu na pyszne pomidory. Chociaż dostępne są przez cały rok, to bez cienia wątpliwości najwięcej smaku mają właśnie teraz.

Pomidory sprawdzą się świetnie na dżem
Pomidory sprawdzą się świetnie na dżem© Adobe Stock

Wspomnienie ciepłych, letnich dni i aromatu wygrzanych w słońcu pomidorów można zachować w domowych przetworach. Pomidory z ogródka zamienić można na pyszny, zdrowy sok, prosty przecier z dodatkiem czosnku czy też wrzucić do słoika i zakisić lub zamarynować. Wśród przepisów na przetwory z pomidorów znaleźć można dużo różnyc wariacji i pomysłów.

Dżem pomidorowy z chilli

Jednym z moich najnowszych odkryć jest prosty przepis na dżem pomidorowy z dodatkiem chilli. To prawdziwa eksplozja smaków, bo jest jednocześnie słodko, ostro oraz umamicznie. Idealnie pasuje jako dodatek do deski serów, smarowidło na kanapki, dip do warzyw, sos do burgerów czy mięs.

Dżem pomidorowy z chilli
Dżem pomidorowy z chilli© Adobe Stock

Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników: dojrzałe pomidory, cukier, ocet, płatki chili i sos Worcestershire.

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych pomidorów (najlepiej mięsistych odmian),
  • 500 gramów cukru,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (dostosuj ilość do swoich preferencji ostrości),
  • 50 ml sosu Worcestershire.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Dzięki temu szybciej się ugotują i odparują nadmiar wody.
  2. Przełóż pokrojone pomidory do dużego garnka z grubym dnem. Dodaj cukier, ocet jabłkowy, płatki chili oraz sos Worcestershire.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Gotuj dżem na średnim ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania pomidory puszczą sok, a dżem zacznie gęstnieć.
  5. Kontynuuj gotowanie do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej marmolady.
  6. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
  7. Słoiki ustaw w garnku wyłożonym ściereczką, zalej ciepłą wodą sięgającą około 3/4 wysokości słoików. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  8. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do wystygnięcia.

Po całkowitym ostygnięciu przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!

przepisInspiracjedżem
Wybrane dla Ciebie