PrzepisWegetariańskaPomidory wsadzam do słoika i pasteryzuję bez zalewy. Kubki smakowe szaleją ze szczęścia

Pomidory wsadzam do słoika i pasteryzuję bez zalewy. Kubki smakowe szaleją ze szczęścia

Pomidory w słoikach bez zalewy - Pyszności
Pomidory w słoikach bez zalewy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.08.2024 11:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krzaczki uginają się teraz od dojrzałych w słońcu pomidorów. Ich zapach czuć przez skórkę i momentalnie ma się ochotę wcinać je w całości, zerwane prosto z przydomowej szklarni. Warto jednak zachować kilka pomidorów i przygotować z nich przetwory na zimę. Do tego przepisu potrzebujesz jedynie warzyw i soli.

Chociaż w sklepach dostać je można przez cały rok, to smak pomidorów najbardziej cieszy latem. To właśnie teraz mają najwięcej aromatu, więc warto wykorzystać końcówkę sezonu nie tylko na zajadanie się sałatkami i kanapkami, ale również przygotowanie przetworów. Obok słoików z sokami i przecierami warto ustawić pyszne pomidory bez zalewy. Od kiedy pierwszy raz przetestowałam ten przepis, rezerwuję dla nich całą półkę w spiżarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomidory do słoika - przepis bez zalewy

Choć pomidory ze słoika różnią się od tych świeżych prosto z grządki, to ich smak jest niezwykle intensywny i bogaty. Po przetarciu przez sito lub zblendowaniu, pomidory zyskują gładką konsystencję. To świetny sposób na zachowanie smaku letnich warzyw na chłodne dni. Nieraz pewnie skusiłeś się na czerwone pomidory w markecie, które po rozkrojeniu okazały się nie mieć żadnego smaku. Warto zadbać zawczasu o to, by w spiżarni pomidorów na jesień i zimę nie zabrakło.

Pomidory. Jak je przechowywać?
Pomidory. Jak je przechowywać?© Canva | Dhie

Do tego przepisu najchętniej wybieram pomidory Lima. Są one idealne do przetworów, ponieważ mają twardą skórkę i miąższ, który nie rozpada się podczas gotowania. Możesz jednak użyć innych odmian, które lubisz. Najczęściej pomidory bez zalewy wykorzystuję jako bazę do zup. Dodaję je na samym początku gotowania, a pod koniec blenduję całość, uzyskując gładki i aromatyczny wywar. Taka pomidorówka nie ma sobie równych.

Składniki:

  • dojrzałe pomidory (np. odmiana Lima),
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik,
  • bazylia (świeża lub suszona).

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i osusz.
  2. Większe pomidory przekrój na pół, aby lepiej się mieściły w słoikach.
  3. Układaj pomidory w słoikach, dociskając je lekko, aby zajmowały jak najwięcej miejsca.
  4. Do każdego słoika dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku oraz kilka listków świeżej bazylii lub szczyptę suszonej.
  5. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, aby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna. Szczelnie zakręć.
  6. Wstaw słoiki z pomidorami do garnka i zalej je ciepłą wodą, tak aby sięgała co najmniej 2/3 wysokości słoików.
  7. Zagotuj wodę i pasteryzuj słoiki przez 35-40 minut.

Pomidory zakonserwowane w ten sposób są niezwykle trwałe i mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także