Pomidory wsadzam do słoika i pasteryzuję bez zalewy. Kubki smakowe szaleją ze szczęścia

Krzaczki uginają się teraz od dojrzałych w słońcu pomidorów. Ich zapach czuć przez skórkę i momentalnie ma się ochotę wcinać je w całości, zerwane prosto z przydomowej szklarni. Warto jednak zachować kilka pomidorów i przygotować z nich przetwory na zimę. Do tego przepisu potrzebujesz jedynie warzyw i soli.

Pomidory w słoikach bez zalewy - PysznościPomidory w słoikach bez zalewy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Chociaż w sklepach dostać je można przez cały rok, to smak pomidorów najbardziej cieszy latem. To właśnie teraz mają najwięcej aromatu, więc warto wykorzystać końcówkę sezonu nie tylko na zajadanie się sałatkami i kanapkami, ale również przygotowanie przetworów. Obok słoików z sokami i przecierami warto ustawić pyszne pomidory bez zalewy. Od kiedy pierwszy raz przetestowałam ten przepis, rezerwuję dla nich całą półkę w spiżarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pomidory do słoika - przepis bez zalewy

Choć pomidory ze słoika różnią się od tych świeżych prosto z grządki, to ich smak jest niezwykle intensywny i bogaty. Po przetarciu przez sito lub zblendowaniu, pomidory zyskują gładką konsystencję. To świetny sposób na zachowanie smaku letnich warzyw na chłodne dni. Nieraz pewnie skusiłeś się na czerwone pomidory w markecie, które po rozkrojeniu okazały się nie mieć żadnego smaku. Warto zadbać zawczasu o to, by w spiżarni pomidorów na jesień i zimę nie zabrakło.

Pomidory. Jak je przechowywać?
Pomidory. Jak je przechowywać? © Canva | Dhie

Do tego przepisu najchętniej wybieram pomidory Lima. Są one idealne do przetworów, ponieważ mają twardą skórkę i miąższ, który nie rozpada się podczas gotowania. Możesz jednak użyć innych odmian, które lubisz. Najczęściej pomidory bez zalewy wykorzystuję jako bazę do zup. Dodaję je na samym początku gotowania, a pod koniec blenduję całość, uzyskując gładki i aromatyczny wywar. Taka pomidorówka nie ma sobie równych.

Składniki:

  • dojrzałe pomidory (np. odmiana Lima),
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik,
  • bazylia (świeża lub suszona).

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i osusz.
  2. Większe pomidory przekrój na pół, aby lepiej się mieściły w słoikach.
  3. Układaj pomidory w słoikach, dociskając je lekko, aby zajmowały jak najwięcej miejsca.
  4. Do każdego słoika dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku oraz kilka listków świeżej bazylii lub szczyptę suszonej.
  5. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, aby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna. Szczelnie zakręć.
  6. Wstaw słoiki z pomidorami do garnka i zalej je ciepłą wodą, tak aby sięgała co najmniej 2/3 wysokości słoików.
  7. Zagotuj wodę i pasteryzuj słoiki przez 35-40 minut.

Pomidory zakonserwowane w ten sposób są niezwykle trwałe i mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza