Pomidory wsadzam do słoika i pasteryzuję bez zalewy. Kubki smakowe szaleją ze szczęścia

Krzaczki uginają się teraz od dojrzałych w słońcu pomidorów. Ich zapach czuć przez skórkę i momentalnie ma się ochotę wcinać je w całości, zerwane prosto z przydomowej szklarni. Warto jednak zachować kilka pomidorów i przygotować z nich przetwory na zimę. Do tego przepisu potrzebujesz jedynie warzyw i soli.

Pomidory w słoikach bez zalewy - PysznościPomidory w słoikach bez zalewy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż w sklepach dostać je można przez cały rok, to smak pomidorów najbardziej cieszy latem. To właśnie teraz mają najwięcej aromatu, więc warto wykorzystać końcówkę sezonu nie tylko na zajadanie się sałatkami i kanapkami, ale również przygotowanie przetworów. Obok słoików z sokami i przecierami warto ustawić pyszne pomidory bez zalewy. Od kiedy pierwszy raz przetestowałam ten przepis, rezerwuję dla nich całą półkę w spiżarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Pomidory do słoika - przepis bez zalewy

Choć pomidory ze słoika różnią się od tych świeżych prosto z grządki, to ich smak jest niezwykle intensywny i bogaty. Po przetarciu przez sito lub zblendowaniu, pomidory zyskują gładką konsystencję. To świetny sposób na zachowanie smaku letnich warzyw na chłodne dni. Nieraz pewnie skusiłeś się na czerwone pomidory w markecie, które po rozkrojeniu okazały się nie mieć żadnego smaku. Warto zadbać zawczasu o to, by w spiżarni pomidorów na jesień i zimę nie zabrakło.

Pomidory. Jak je przechowywać?
Pomidory. Jak je przechowywać? © Canva | Dhie

Do tego przepisu najchętniej wybieram pomidory Lima. Są one idealne do przetworów, ponieważ mają twardą skórkę i miąższ, który nie rozpada się podczas gotowania. Możesz jednak użyć innych odmian, które lubisz. Najczęściej pomidory bez zalewy wykorzystuję jako bazę do zup. Dodaję je na samym początku gotowania, a pod koniec blenduję całość, uzyskując gładki i aromatyczny wywar. Taka pomidorówka nie ma sobie równych.

Składniki:

  • dojrzałe pomidory (np. odmiana Lima),
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku na każdy słoik,
  • bazylia (świeża lub suszona).

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i osusz.
  2. Większe pomidory przekrój na pół, aby lepiej się mieściły w słoikach.
  3. Układaj pomidory w słoikach, dociskając je lekko, aby zajmowały jak najwięcej miejsca.
  4. Do każdego słoika dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku oraz kilka listków świeżej bazylii lub szczyptę suszonej.
  5. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, aby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna. Szczelnie zakręć.
  6. Wstaw słoiki z pomidorami do garnka i zalej je ciepłą wodą, tak aby sięgała co najmniej 2/3 wysokości słoików.
  7. Zagotuj wodę i pasteryzuj słoiki przez 35-40 minut.

Pomidory zakonserwowane w ten sposób są niezwykle trwałe i mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥