Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chociaż faworki kojarzą się najbardziej z karnawałem, to szkoda ograniczać się tylko do tego jednego okresu w roku. Chorwacki przepis na kroštule zachwyci lekkością i chrupkością. Do popołudniowej kawy będą jak znalazł.
Kroštule to tradycyjny chorwacki deser. Pod tą nazwą skrywają się bardzo cienkie, chrupiące ciastka przygotowywane z mąki, jaj, cukru i masła. Ciasto kroi się w paski i skręca w węzły lub kokardki i smaży na gorącym oleju, jak polskie chruściki. Są tak delikatne, kruche i aromatyczne, że po spróbowaniu trudno czekać z ich przygotowaniem na specjalną okazję.
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Chorwackie chrusty
Tajemnica ich wyjątkowego smaku i kruchości ukryta jest w cieście. Do masy na kroštule obowiązkowo dodaje się lokalne alkohole, które nadają ciastkom głębię smaku i zapobiegają wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Najczęściej jest to rakija, rum, brandy lub maraskino, czyli likier destylowany ze sfermentowanego soku gorzkiej odmiany dzikiej wiśni.
Chorwaci smażą je na święta i zajadają się nimi podczas rodzinnych spotkań. Są symbolem gościnności, szczególnie w regionach Dalmacji i Istrii i stanowią słodki poczęstunek serwowany często do popołudniowej kawy lub kieliszka wina musującego. Miłośnicy polskich faworków pokochają kroštule od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 50 ml rakiji lub rumu,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilionowego,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka, śmietanę, rakiję lub rum i cukier waniliowy.
- Połącz składniki suche z mokrymi. Ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne i gładkie.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę. Dzięki temu będzie łatwiej się rozwałkowywało.
- Podziel ciasto na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na bardzo cienki placek (około 1,5-2 mm). Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche będą kroštule.
- Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem lub nożem na paski
- Środek każdego paska przetnij wzdłuż i przełóż jeden koniec paska przez nacięcie, tworząc klasyczny kształt faworka, lub po prostu zawiąż w luźny węzeł/kokardę.
- W głębokim garnku rozgrzej olej.
- Kroštule smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu po około minutę z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
- Usmażone kroštule wyjmuj i kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Smacznego!