Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję

Chociaż faworki kojarzą się najbardziej z karnawałem, to szkoda ograniczać się tylko do tego jednego okresu w roku. Chorwacki przepis na kroštule zachwyci lekkością i chrupkością. Do popołudniowej kawy będą jak znalazł.

Chorwackie faworki znane jako krostuleChorwackie faworki znane jako krostule
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kroštule to tradycyjny chorwacki deser. Pod tą nazwą skrywają się bardzo cienkie, chrupiące ciastka przygotowywane z mąki, jaj, cukru i masła. Ciasto kroi się w paski i skręca w węzły lub kokardki i smaży na gorącym oleju, jak polskie chruściki. Są tak delikatne, kruche i aromatyczne, że po spróbowaniu trudno czekać z ich przygotowaniem na specjalną okazję.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Chorwackie chrusty

Tajemnica ich wyjątkowego smaku i kruchości ukryta jest w cieście. Do masy na kroštule obowiązkowo dodaje się lokalne alkohole, które nadają ciastkom głębię smaku i zapobiegają wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Najczęściej jest to rakija, rum, brandy lub maraskino, czyli likier destylowany ze sfermentowanego soku gorzkiej odmiany dzikiej wiśni.

Chorwaci smażą je na święta i zajadają się nimi podczas rodzinnych spotkań. Są symbolem gościnności, szczególnie w regionach Dalmacji i Istrii i stanowią słodki poczęstunek serwowany często do popołudniowej kawy lub kieliszka wina musującego. Miłośnicy polskich faworków pokochają kroštule od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 50 ml rakiji lub rumu,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilionowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka, śmietanę, rakiję lub rum i cukier waniliowy.
  3. Połącz składniki suche z mokrymi. Ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne i gładkie.
  4. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę. Dzięki temu będzie łatwiej się rozwałkowywało.
  5. Podziel ciasto na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na bardzo cienki placek (około 1,5-2 mm). Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche będą kroštule.
  6. Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem lub nożem na paski
  7. Środek każdego paska przetnij wzdłuż i przełóż jeden koniec paska przez nacięcie, tworząc klasyczny kształt faworka, lub po prostu zawiąż w luźny węzeł/kokardę.
  8. W głębokim garnku rozgrzej olej.
  9. Kroštule smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu po około minutę z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
  10. Usmażone kroštule wyjmuj i kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀