Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję

Chociaż faworki kojarzą się najbardziej z karnawałem, to szkoda ograniczać się tylko do tego jednego okresu w roku. Chorwacki przepis na kroštule zachwyci lekkością i chrupkością. Do popołudniowej kawy będą jak znalazł.

Chorwackie faworki znane jako krostuleChorwackie faworki znane jako krostule
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kroštule to tradycyjny chorwacki deser. Pod tą nazwą skrywają się bardzo cienkie, chrupiące ciastka przygotowywane z mąki, jaj, cukru i masła. Ciasto kroi się w paski i skręca w węzły lub kokardki i smaży na gorącym oleju, jak polskie chruściki. Są tak delikatne, kruche i aromatyczne, że po spróbowaniu trudno czekać z ich przygotowaniem na specjalną okazję.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Chorwackie chrusty

Tajemnica ich wyjątkowego smaku i kruchości ukryta jest w cieście. Do masy na kroštule obowiązkowo dodaje się lokalne alkohole, które nadają ciastkom głębię smaku i zapobiegają wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Najczęściej jest to rakija, rum, brandy lub maraskino, czyli likier destylowany ze sfermentowanego soku gorzkiej odmiany dzikiej wiśni.

Chorwaci smażą je na święta i zajadają się nimi podczas rodzinnych spotkań. Są symbolem gościnności, szczególnie w regionach Dalmacji i Istrii i stanowią słodki poczęstunek serwowany często do popołudniowej kawy lub kieliszka wina musującego. Miłośnicy polskich faworków pokochają kroštule od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 50 ml rakiji lub rumu,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilionowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka, śmietanę, rakiję lub rum i cukier waniliowy.
  3. Połącz składniki suche z mokrymi. Ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne i gładkie.
  4. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę. Dzięki temu będzie łatwiej się rozwałkowywało.
  5. Podziel ciasto na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na bardzo cienki placek (około 1,5-2 mm). Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche będą kroštule.
  6. Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem lub nożem na paski
  7. Środek każdego paska przetnij wzdłuż i przełóż jeden koniec paska przez nacięcie, tworząc klasyczny kształt faworka, lub po prostu zawiąż w luźny węzeł/kokardę.
  8. W głębokim garnku rozgrzej olej.
  9. Kroštule smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu po około minutę z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
  10. Usmażone kroštule wyjmuj i kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki