W Chorwacji zajadałam się pasticadą. Wyprosiłam przepis i robię zamiast pieczeni
To jedno z dań, którym zajadają się Chorwaci. Mieso rozpływa się w ustach, zachwycając swoją delikatnością. Od kiedy znam ten przepis, klasyczne gulasze i pieczenie poszły w odstawkę.
Podrożowanie i związane z tym wakacyjne wyjazdy to wspaniała okazja, by nie tylko wygrzać się na plaży, ale odkryć nowe smaki. Będąc w Chorwacji, a konkretniej w Dalmacji, nie sposób nie spróbować pasticady. Od kiedy zjadłam ją po raz pierwszy w jednej z lokalnych restauracji, z przyjemnością regularnie wracam do tego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Pasticada - przepis na chorwacki gulasz
Pasticada często nazywana "królową kuchni dalmatyńskiej", to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych dań Chorwacji, zwłaszcza z regionu Dalmacji. Najstarsze zapiski o dalmatyńskiej pasticadzie pochodzą z Dubrownika z XV wieku, więc to jeden z symboli lokalnych tradycji.
Pod nazwą pasticada kryje się wolno gotowana wołowina, zanurzona w sosie na bazie wina, warzyw, suszonych fig oraz śliwek. Długie duszenie i enzymy z owoców sprawiają, że mięso staje się niezwykle delikatne i kruche.
To danie, które na chorwackich stołach pojawia się na specjalne okazje. Kluczem do sukcesu jest idealna równowaga słodkich, kwaśnych i pikantnych nut, a także głęboki, ciemnobrązowy kolor sosu, osiągnięty dzięki starannej karmelizacji warzyw i redukcji wina. Tradycyjnie podaje się ją z domowymi kluskami przypominającymignocchi lub szerokim makaronem, ale ja stawiam często również na klasyczne ziemniaki lub kaszę gryczaną.
Składniki:
- 1,5 udźca lub karczku wołowego,
- 2 marchewki,
- 6-8 ząbków czosnku,
- 100 g wędzonego boczku.
Marynata:
- 200 ml octu winnego,
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 3 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 goździki,
- gałązka świeżego rozmarynu.
Sos:
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/3 selera (lub pół małego),
- 3 ząbki czosnku,
- 10 suszonych śliwek,
- 5 suszonych fig,
- 100 ml prošeku (dalmatyńskiego, słodkiego wina) - opcjonalnie, może być zamiast tego czerwone wino,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa lub olej do smażenia,
- bulion, najlepiej wołowy.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę natnij nożem i w powstałe kieszonki wkładaj kawałki marchewki, czosnku i boczku.
- Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i zanurz w niej mięso.
- Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny, co jakiś czas obróć je.
- Po tym czasie wyjmij wołowinę z i osusz. Zachowaj marynatę z warzywami na później.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni. Wyjmij z garnka.
- Do tego samego garnka wrzuć pokrojone w kostkę świeże cebule, marchewki, pietruszkę i seler. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Dodaj pokrojony czosnek i koncentrat pomidorowy, smaż jeszcze chwilę.
- Do garnka wlej całą marynatę z warzywami, prošek i suszone śliwki. Włóż z powrotem obsmażone mięso. Zalej bulionem wołowym tak, by mięso było
- zanurzone. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś przez 3-4 godziny, a nawet dłużej. W trakcie duszenia od czasu do czasu sprawdzaj poziom płynu i w razie potrzeby dolewaj bulionu.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je z garnka. Sos przecedź przez sito, usuwając przyprawy i warzywa. Sos możesz zagęścić przetartymi przez sito lub zmiskowanymi warzywami.
- Dopraw do smaku.
- Pokrój mięso w grube plastry i włóż z powrotem do sosu na kilkanaście minut, aby przeszło smakiem.
Pasticadę podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład https://pysznosci.pl/kopytka,temat,6050988885980289. Smacznego!