Gołąbki nie mają szans. Obiad robię jak z chorwackiej konoby
Chorwacka konoba to miejsce, w którym można nie tylko spróbować tradycyjnej kuchni, ale także poczuć się częścią społeczności. To coś w rodzaju naszej dawnej karczmy lub tawerny, w której przy dobrym jedzeniu i trunkach z piwnicy gospodarza można było spędzać długie godziny. Faszerowane warzywa w kremowym sosie pomidorowym idealnie oddają klimat takiej gospody.
Jeśli masz ochotę przygotować wegetariańską wersję tej potrawy, zamiast mięsa możesz wymieszać farsz z pieczonymi boczniakami lub bakłażanami. Rozkoszny te mięsiste warzywa i grzyby podaje po kaszubsku, więc myślę, że również w przypadku dalmatyńskiego specjału również sprawdzą się znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite
Inne faszerowane warzywa
Jak się okazuje, w garnku z sosem pomidorowym można zrobić nie tylko gołąbki, ale także faszerowane warzywa. Dalmatyńska punjena paprika to tylko jedna z wielu możliwości. Do nadziewania sprawdzi się także cukinia, bakłażan lub cebula. Ta ostatnia propozycja, choć niecodzienna, sprawi, że potrawa nabierze swojskiego wyrazu.
Oczywiście całość możesz wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Papryki z nadzieniem piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180–190 stopni Celsjusza. Dodatkowo możesz wymieszać farsz z serem żółtym.
Papryki nadziewane mięsem po chorwacku
Do faszerowanej papryki najlepiej pasuje sałatka ze świeżych warzyw liściastych, na przykład z rukoli, roszponki lub młodego szpinaku. Wymieszaj ją z białym serem bałkańskim, polej lekkim sosem winegret i posyp prażonym słonecznikiem.S
Składniki:
- 4 duże papryki w dowolnym kolorze,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 150-200 g ryżu,
- 2 jajka,
- przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka czerwona, mielona papryka wędzona, mielona ostra papryka, świeże zioła, na przykład koperek, pietruszka lub tymianek,
- 4-5 łyżek oliwy.
Składniki na sos:
- 50 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 500-700 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj mięso z suchym ryżem, jajkami i przyprawami.
- Na patelni z oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy zaczną ładnie pachnieć, wyłącz patelnię, a jej zawartość dodaj do składników w misce.
- Z papryk odetnij czapeczki z ogonkami, wydrąż środki, aby powstały miseczki na nadzienie.
- Do środka nałóż farsz i przykryj odciętymi fragmentami papryk.
- W dużym garnku przygotuj sos, w którym będą gotowały się faszerowane papryki. Rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodaj passatę i podstawowe przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Do garnka z sosem ostrożnie włóż papryki. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 60–80 minut.
Na podstawie przepisu z bloga: rafalcook.com