Gołąbki nie mają szans. Obiad robię jak z chorwackiej konoby

Chorwacka konoba to miejsce, w którym można nie tylko spróbować tradycyjnej kuchni, ale także poczuć się częścią społeczności. To coś w rodzaju naszej dawnej karczmy lub tawerny, w której przy dobrym jedzeniu i trunkach z piwnicy gospodarza można było spędzać długie godziny. Faszerowane warzywa w kremowym sosie pomidorowym idealnie oddają klimat takiej gospody.

Punjena paprika to chorwacki pomysł na  warzywa faszerowanePunjena paprika to chorwacki pomysł na warzywa faszerowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli masz ochotę przygotować wegetariańską wersję tej potrawy, zamiast mięsa możesz wymieszać farsz z pieczonymi boczniakami lub bakłażanami. Rozkoszny te mięsiste warzywa i grzyby podaje po kaszubsku, więc myślę, że również w przypadku dalmatyńskiego specjału również sprawdzą się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki z boczkiem na imprezową przystawkę. Łatwe i smakowite

Inne faszerowane warzywa

Jak się okazuje, w garnku z sosem pomidorowym można zrobić nie tylko gołąbki, ale także faszerowane warzywa. Dalmatyńska punjena paprika to tylko jedna z wielu możliwości. Do nadziewania sprawdzi się także cukinia, bakłażan lub cebula. Ta ostatnia propozycja, choć niecodzienna, sprawi, że potrawa nabierze swojskiego wyrazu.

Oczywiście całość możesz wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Papryki z nadzieniem piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180–190 stopni Celsjusza. Dodatkowo możesz wymieszać farsz z serem żółtym.

Papryki nadziewane mięsem po chorwacku

Do faszerowanej papryki najlepiej pasuje sałatka ze świeżych warzyw liściastych, na przykład z rukoli, roszponki lub młodego szpinaku. Wymieszaj ją z białym serem bałkańskim, polej lekkim sosem winegret i posyp prażonym słonecznikiem.S

Składniki:

  • 4 duże papryki w dowolnym kolorze,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150-200 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka czerwona, mielona papryka wędzona, mielona ostra papryka, świeże zioła, na przykład koperek, pietruszka lub tymianek,
  • 4-5 łyżek oliwy.

Składniki na sos:

  • 50 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500-700 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj mięso z suchym ryżem, jajkami i przyprawami.
  2. Na patelni z oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Gdy zaczną ładnie pachnieć, wyłącz patelnię, a jej zawartość dodaj do składników w misce.
  3. Z papryk odetnij czapeczki z ogonkami, wydrąż środki, aby powstały miseczki na nadzienie.
  4. Do środka nałóż farsz i przykryj odciętymi fragmentami papryk.
  5. W dużym garnku przygotuj sos, w którym będą gotowały się faszerowane papryki. Rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodaj passatę i podstawowe przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  6. Do garnka z sosem ostrożnie włóż papryki. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez 60–80 minut.

Na podstawie przepisu z bloga: rafalcook.com

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę