Faszeruję cebule mięsem i zapiekam. O gołąbkach nikt nawet nie pomyśli
To nie jest popularne danie, a szkoda, bo smakuje równie dobrze jak faszerowane bakłażany czy papryczki. Cebula z mięsnym farszem z powodzeniem może zastąpić nawet tradycyjne gołąbki. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka lub pełnoprawne danie obiadowe. Możesz zestawić ją z ziemniakami lub ryżem.
Faszerowana cebula to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań, takich jak gołąbki czy papryki nadziewane mięsem i ryżem. Cebula, dzięki swojej naturalnej słodyczy i delikatnej strukturze, idealnie komponuje się z różnorodnymi farszami. Do środka możesz włożyć nie tylko mięso, ale także warzywa i kasze, na przykład zmieszane z serem. Lubisz ostrzejsze smaki? Dodaj papryczkę chili. Warto również wzbogacić farsz aromatem ulubionych ziół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane i zapiekane łódeczki z ziemniaków. Rewelacyjny przepis
Wartości odżywcze faszerowanej cebuli
Cebula faszerowana mięsem to nie tylko smaczne, ale i pożywne danie. Często niedoceniane warzywo jest bogate w witaminy C i B6, a także minerały, takie jak potas czy mangan. Dodatek mięsa mielonego sprawia, że potrawa jest pożywna i pełna białka, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei fasola, stanowiąca ważny komponent farszu, jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie. Dzięki temu danie jest nie tylko sycące, ale także korzystne dla zdrowia.
Przepis na cebule faszerowane
Do faszerowania cebuli możesz wybrać dowolny rodzaj mielonego mięsa. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej lekkostrawna, wybierz mięso z indyka. Dla zachowania odpowiedniego balansu, możesz zmieszać je z nieco tłustszym mięsem wieprzowym, na przykład z łopatki.
Składniki:
- 6 dużych cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
- 100 g zielonych oliwek,
- passata pomidorowa,
- sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: mozzarella lub parmezan do posypania.
Wykonanie:
- Z cebul zetnij czubki i trochę podetnij ich spody, aby mogły stać. Wydrąż środki – połowę z nich wykorzystaj do farszu, resztę przeznacz do innych potraw. Wydrążone cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę – wystarczy połowa z wydrążonych przed chwilą środków. Dodaj pokrojony w drobne plasterki czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
- Gdy cebula z czosnkiem zaczną ładnie pachnieć dodaj mięso mielone. Smaż przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki oliwki. Całość zalej passatą pomidorową. Wymieszaj z solą, pieprzem i bazylią. Podgrzewaj jeszcze przez ok. 5-10 minut.
- Gotowy farsz nałóż do środka wydrążonych cebul. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Ok. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i, jeśli masz ochotę, posyp cebule startym serem. Z serem lub bez, w ostatnim etapie pieczenia nie używaj już pokrywki.