Ryż zamieniłam na inny dodatek. Podałam najlepsze papryki faszerowane
Faszerowana papryka to klasyka w wielu kuchniach świata. Najczęściej nadziewa się ją mieszanką mięsa i ryżu, ale co jeśli zamiast ryżu użyć bardziej odżywczego i lekkiego dodatku? W moim przepisie tradycyjny składnik zastąpiłam quinoą, co sprawiło, że papryki stały się jeszcze bardziej sycące, delikatniejsze i bogatsze w wartości odżywcze. Efekt? Najlepsze faszerowane papryki, jakie kiedykolwiek zrobiłam.
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to świetna alternatywa dla ryżu. Jest bogata w białko, lekkostrawna i ma przyjemnie orzechowy smak, który idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. W tym przepisie używam mieszanki mielonego mięsa, przypraw i gotowanej komosy, dzięki czemu papryki mają idealną konsystencję, nie są zbyt ciężkie, a jednocześnie pozostają sycące. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na drugi dzień po odgrzaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka
Przepis na paprykę faszerowaną quinoa i mięsem
Jeśli szukasz sposobu na lżejszą, ale równie smaczną wersję faszerowanej papryki, koniecznie spróbuj tej wersji z quinoa. Jest zdrowsza, bardziej sycąca i równie prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 4 duże papryki,
- 250 g mielonego mięsa (wołowego lub drobiowego),
- 1 szklanka ugotowanej quinoi,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
- Papryki myję, odcinam górne części i wydrążam gniazda nasienne.
- Na patelni z oliwą podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję startą marchewkę i mielone mięso.
- Smażę do zarumienienia; doprawiam kminem, oregano, solą i pieprzem. Następnie wlewam pomidory z puszki i duszę całość przez kilka minut.
- Na końcu dodaję ugotowaną quinoę i dokładnie mieszam.
- Nadziewam papryki przygotowanym farszem i układam w naczyniu żaroodpornym.
- Podlewam odrobiną wody lub bulionu, piekę w 180°C przez około 30-35 minut, aż papryki będą miękkie.
- Podaję posypane świeżą natką pietruszki.
Właściwości komosy ryżowej (quinoi)
Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, to prawdziwa superżywność i jeden z najzdrowszych zamienników tradycyjnych zbóż. Jest bogata w pełnowartościowe białko, co oznacza, że dostarcza wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, czego nie można powiedzieć o większości produktów roślinnych. Dzięki temu jest doskonałym wyborem nie tylko dla osób jedzących mięso, ale także dla wegetarian i wegan.
Quinoa ma również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Jest lekkostrawna, a jednocześnie sycąca – zawiera sporo błonnika, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Jest także świetnym źródłem magnezu, żelaza, wapnia i cynku, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego i pomagają w utrzymaniu mocnych kości.
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, quinoa pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym i procesami starzenia. Regularne spożywanie tego pseudozboża może również obniżać poziom złego cholesterolu i wspierać zdrowie serca. Właśnie dlatego warto zastąpić nią klasyczny ryż czy kaszę, nie tylko w papryce faszerowanej, ale też w sałatkach, zupach i daniach jednogarnkowych.