Faszerowana papryka w nowoczesnej wersji. Nikt nie zgadnie, co jest w środku
Papryka faszerowana w sposób, który chcemy ci dzisiaj pokazać, to coś, czego prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Ten farsz to tajemnica, którą zachwycisz swoją rodzinę. Pomysł na poczęstunek masz już z głowy!
01.11.2024 14:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Faszerowanie papryki ryżem i mięsem mielonym to często powtarzany zabieg, który wielu osobom mógł się już dawno znudzić. Nie zrozum nas źle – sami lubimy to od czasu do czasu przyrządzać i nie widzimy w tym nic złego. Musimy jednak przyznać, że w pewnym momencie każde z nas zapragnęło w tej kwestii zmiany. I jak grom z jasnego nieba znalazł się przepis, który po prostu nas zachwycił.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Komosa ryżowa i krewetki
Kluczową rolę receptury, którą za moment ci przedstawimy, odgrywają dwa składniki, po które prawdopodobnie nie sięgasz zbyt często. Pierwszy z nich to krewetki, których łączenie z papryką nie jest wcale takie oczywiste. Drugi to… komosa ryżowa. Czym tak naprawdę jest ten produkt? Komosa, quinoa, ryż peruwiański, zboże Inków (zwał jak zwał) to pochodząca z Ameryki Południowej roślina, którą uznaje się za tak zwane pseudozboże. Niech cię jednak nie zmyli ta nazwa. Komosa jest totalnie zdrowa, a przy okazji zawiera znacznie mniej węglowodanów od ryżu i dwukrotnie więcej białka.
Faszerowana papryka z komosą ryżową i krewetkami to pomysł na pyszną, wegetariańską kolację albo smaczny poczęstunek na rodzinny zjazd. Sam zadecyduj o tym, na co ją przeznaczysz. A my tymczasem zapraszamy do przepisu.
Faszerowana papryka z komosą i krewetkami
Składniki:
- 2 żółte papryki,
- 120 g komosy ryżowej,
- 150 g krewetek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- natka pietruszki,
- kilka zielonych papryczek padron,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową przełóż na sito, przepłucz zimną wodą.
- Przełóż do garnka, zalej wodą (powinno być jej dwa razy więcej niż komosy), gotuj do miękkości.
- Krewetki pozbaw pancerzy i jelit, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Oddzielnie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Teraz wymieszaj komosę z krewetkami, posiekaną natką pietruszki, cebulą, czosnkiem, jogurtem greckim, parmezanem i kawałkami papryczek padron.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Papryki przepołów i wytnij gniazda nasienne.
- Wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Podlej bulionem warzywnym i piecz przez około 40 minut w 200°C. Smacznego!