Faszerowana papryka w nowoczesnej wersji. Nikt nie zgadnie, co jest w środku

Papryka faszerowana w sposób, który chcemy ci dzisiaj pokazać, to coś, czego prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Ten farsz to tajemnica, którą zachwycisz swoją rodzinę. Pomysł na poczęstunek masz już z głowy!

Papryka faszerowana z nieoczywistym dodatkiemPapryka faszerowana z nieoczywistym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa

Faszerowanie papryki ryżem i mięsem mielonym to często powtarzany zabieg, który wielu osobom mógł się już dawno znudzić. Nie zrozum nas źle – sami lubimy to od czasu do czasu przyrządzać i nie widzimy w tym nic złego. Musimy jednak przyznać, że w pewnym momencie każde z nas zapragnęło w tej kwestii zmiany. I jak grom z jasnego nieba znalazł się przepis, który po prostu nas zachwycił.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Komosa ryżowa i krewetki

Kluczową rolę receptury, którą za moment ci przedstawimy, odgrywają dwa składniki, po które prawdopodobnie nie sięgasz zbyt często. Pierwszy z nich to krewetki, których łączenie z papryką nie jest wcale takie oczywiste. Drugi to… komosa ryżowa. Czym tak naprawdę jest ten produkt? Komosa, quinoa, ryż peruwiański, zboże Inków (zwał jak zwał) to pochodząca z Ameryki Południowej roślina, którą uznaje się za tak zwane pseudozboże. Niech cię jednak nie zmyli ta nazwa. Komosa jest totalnie zdrowa, a przy okazji zawiera znacznie mniej węglowodanów od ryżu i dwukrotnie więcej białka.

Faszerowana papryka z komosą ryżową i krewetkami to pomysł na pyszną, wegetariańską kolację albo smaczny poczęstunek na rodzinny zjazd. Sam zadecyduj o tym, na co ją przeznaczysz. A my tymczasem zapraszamy do przepisu.

Faszerowana papryka z komosą i krewetkami

Składniki:

  • 2 żółte papryki,
  • 120 g komosy ryżowej,
  • 150 g krewetek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • kilka zielonych papryczek padron,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przełóż na sito, przepłucz zimną wodą.
  2. Przełóż do garnka, zalej wodą (powinno być jej dwa razy więcej niż komosy), gotuj do miękkości.
  3. Krewetki pozbaw pancerzy i jelit, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
  4. Oddzielnie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Teraz wymieszaj komosę z krewetkami, posiekaną natką pietruszki, cebulą, czosnkiem, jogurtem greckim, parmezanem i kawałkami papryczek padron.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Papryki przepołów i wytnij gniazda nasienne.
  8. Wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Podlej bulionem warzywnym i piecz przez około 40 minut w 200°C. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej