PrzepisObiadFaszerowana papryka w nowoczesnej wersji. Nikt nie zgadnie, co jest w środku

Faszerowana papryka w nowoczesnej wersji. Nikt nie zgadnie, co jest w środku

Papryka faszerowana w sposób, który chcemy ci dzisiaj pokazać, to coś, czego prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Ten farsz to tajemnica, którą zachwycisz swoją rodzinę. Pomysł na poczęstunek masz już z głowy!

Papryka faszerowana z nieoczywistym dodatkiem
Papryka faszerowana z nieoczywistym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa

01.11.2024 14:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Faszerowanie papryki ryżem i mięsem mielonym to często powtarzany zabieg, który wielu osobom mógł się już dawno znudzić. Nie zrozum nas źle – sami lubimy to od czasu do czasu przyrządzać i nie widzimy w tym nic złego. Musimy jednak przyznać, że w pewnym momencie każde z nas zapragnęło w tej kwestii zmiany. I jak grom z jasnego nieba znalazł się przepis, który po prostu nas zachwycił.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Komosa ryżowa i krewetki

Kluczową rolę receptury, którą za moment ci przedstawimy, odgrywają dwa składniki, po które prawdopodobnie nie sięgasz zbyt często. Pierwszy z nich to krewetki, których łączenie z papryką nie jest wcale takie oczywiste. Drugi to… komosa ryżowa. Czym tak naprawdę jest ten produkt? Komosa, quinoa, ryż peruwiański, zboże Inków (zwał jak zwał) to pochodząca z Ameryki Południowej roślina, którą uznaje się za tak zwane pseudozboże. Niech cię jednak nie zmyli ta nazwa. Komosa jest totalnie zdrowa, a przy okazji zawiera znacznie mniej węglowodanów od ryżu i dwukrotnie więcej białka.

Faszerowana papryka z komosą ryżową i krewetkami to pomysł na pyszną, wegetariańską kolację albo smaczny poczęstunek na rodzinny zjazd. Sam zadecyduj o tym, na co ją przeznaczysz. A my tymczasem zapraszamy do przepisu.

Faszerowana papryka z komosą i krewetkami

Składniki:

  • 2 żółte papryki,
  • 120 g komosy ryżowej,
  • 150 g krewetek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • natka pietruszki,
  • kilka zielonych papryczek padron,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przełóż na sito, przepłucz zimną wodą.
  2. Przełóż do garnka, zalej wodą (powinno być jej dwa razy więcej niż komosy), gotuj do miękkości.
  3. Krewetki pozbaw pancerzy i jelit, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
  4. Oddzielnie zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Teraz wymieszaj komosę z krewetkami, posiekaną natką pietruszki, cebulą, czosnkiem, jogurtem greckim, parmezanem i kawałkami papryczek padron.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Papryki przepołów i wytnij gniazda nasienne.
  8. Wypełnij farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Podlej bulionem warzywnym i piecz przez około 40 minut w 200°C. Smacznego!