Pieczarki faszerowane szybko znikają ze stołu. Są obłędne w smaku
To przekąska, która łączy w sobie 3 najlepsze cechy. Jest prosta w przygotowaniu, składniki są tanie, a efekt końcowy zasmakuje każdemy. Faszerowane pieczarki to pewniak na każdą okazję.
01.11.2024 13:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy trwa sezon na grzybobranie, pieczarki odchodzą nieco w zapomnienie. Do łask wracają jednak, gdy wpaść mają goście, szykuje się rodzinne spotkanie lub impreza ze znajomymi. Niepozorne pieczarki zamieniają się wtedy w pyszne, faszerowane przekąski. Są tak smaczne, że ciężko oderwać się od nich, gdy pojawią się na stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki faszerowane - przepis na prostą przekąskę
Pieczarki najczęściej faszeruje się mięsem mielonym, ale ten przepis to jeszcze szybsza, prostsza i tańsza sprawa. Od razu za zajadanie zabiorą się dorośli, ale skusić się mogą również dzieci. Leśne grzyby jeść można najwcześniej po 12 roku życia, podczas gdy pieczarki mogą pojawiać się w jadłospisie wcześniej.
Wystarczy kilka prostych składników, które znajdziesz w każdej kuchni: pieczarki, cebula, czosnek, bułka tarta i ser. W kilka chwil przygotujesz pyszne, nadziewane pieczarki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę lub lekką kolację. Możesz dodać do farszu inne ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek lub oregano.
Składniki:
- 16 dużych pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 g startego żółtego sera,
- 50 g masła,
- 50 g bułki tartej,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie umyj i odkrój nóżki. Nie musisz ich obierać.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj posiekane nóżki pieczarek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Każdy kapelusz pieczarki napełnij przygotowanym farszem.
- Posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Pyszne i proste faszerowane pieczarki są już gotowe do jedzenia. Możesz je dodatkowo polać sosem czosnkowym, serowym lub pomidorowym. Smacznego!
Jaki farsz do pieczarek?
Pieczarki można nadziewać również innymi farszami. Sprawdzi się tutaj mięso mielone, podsmażone wcześniej z cebulką i czosnkiem, gotowana kasza jaglana lub gryczana z suszonymi pomidorami, ziołami i orzechami czy też mieszanką pokrojonych drobno warzyw, wędliny i sera.