Pieczarki faszerowane szybko znikają ze stołu. Są obłędne w smaku

To przekąska, która łączy w sobie 3 najlepsze cechy. Jest prosta w przygotowaniu, składniki są tanie, a efekt końcowy zasmakuje każdemy. Faszerowane pieczarki to pewniak na każdą okazję.

Pieczarki faszerowanePieczarki faszerowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gdy trwa sezon na grzybobranie, pieczarki odchodzą nieco w zapomnienie. Do łask wracają jednak, gdy wpaść mają goście, szykuje się rodzinne spotkanie lub impreza ze znajomymi. Niepozorne pieczarki zamieniają się wtedy w pyszne, faszerowane przekąski. Są tak smaczne, że ciężko oderwać się od nich, gdy pojawią się na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Pieczarki faszerowane - przepis na prostą przekąskę

Pieczarki najczęściej faszeruje się mięsem mielonym, ale ten przepis to jeszcze szybsza, prostsza i tańsza sprawa. Od razu za zajadanie zabiorą się dorośli, ale skusić się mogą również dzieci. Leśne grzyby jeść można najwcześniej po 12 roku życia, podczas gdy pieczarki mogą pojawiać się w jadłospisie wcześniej.

Faszerowane pieczarki na grill
Faszerowane pieczarki na grill © Adobe Stock

Wystarczy kilka prostych składników, które znajdziesz w każdej kuchni: pieczarki, cebula, czosnek, bułka tarta i ser. W kilka chwil przygotujesz pyszne, nadziewane pieczarki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę lub lekką kolację. Możesz dodać do farszu inne ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek lub oregano.

Składniki:

  • 16 dużych pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 50 g masła,
  • 50 g bułki tartej,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i odkrój nóżki. Nie musisz ich obierać.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  4. Dodaj posiekane nóżki pieczarek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Każdy kapelusz pieczarki napełnij przygotowanym farszem.
  6. Posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Pyszne i proste faszerowane pieczarki są już gotowe do jedzenia. Możesz je dodatkowo polać sosem czosnkowym, serowym lub pomidorowym. Smacznego!

Jaki farsz do pieczarek?

Pieczarki można nadziewać również innymi farszami. Sprawdzi się tutaj mięso mielone, podsmażone wcześniej z cebulką i czosnkiem, gotowana kasza jaglana lub gryczana z suszonymi pomidorami, ziołami i orzechami czy też mieszanką pokrojonych drobno warzyw, wędliny i sera.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej