Pieczarki faszerowane szybko znikają ze stołu. Są obłędne w smaku

To przekąska, która łączy w sobie 3 najlepsze cechy. Jest prosta w przygotowaniu, składniki są tanie, a efekt końcowy zasmakuje każdemy. Faszerowane pieczarki to pewniak na każdą okazję.

Pieczarki faszerowane szybko znikają ze stołu. Są obłędne w smakuPieczarki faszerowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Gdy trwa sezon na grzybobranie, pieczarki odchodzą nieco w zapomnienie. Do łask wracają jednak, gdy wpaść mają goście, szykuje się rodzinne spotkanie lub impreza ze znajomymi. Niepozorne pieczarki zamieniają się wtedy w pyszne, faszerowane przekąski. Są tak smaczne, że ciężko oderwać się od nich, gdy pojawią się na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Pieczarki faszerowane - przepis na prostą przekąskę

Pieczarki najczęściej faszeruje się mięsem mielonym, ale ten przepis to jeszcze szybsza, prostsza i tańsza sprawa. Od razu za zajadanie zabiorą się dorośli, ale skusić się mogą również dzieci. Leśne grzyby jeść można najwcześniej po 12 roku życia, podczas gdy pieczarki mogą pojawiać się w jadłospisie wcześniej.

Faszerowane pieczarki na grill
Faszerowane pieczarki na grill © Adobe Stock

Wystarczy kilka prostych składników, które znajdziesz w każdej kuchni: pieczarki, cebula, czosnek, bułka tarta i ser. W kilka chwil przygotujesz pyszne, nadziewane pieczarki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę lub lekką kolację. Możesz dodać do farszu inne ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek lub oregano.

Składniki:

  • 16 dużych pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 50 g masła,
  • 50 g bułki tartej,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i odkrój nóżki. Nie musisz ich obierać.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  4. Dodaj posiekane nóżki pieczarek, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Każdy kapelusz pieczarki napełnij przygotowanym farszem.
  6. Posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Pyszne i proste faszerowane pieczarki są już gotowe do jedzenia. Możesz je dodatkowo polać sosem czosnkowym, serowym lub pomidorowym. Smacznego!

Jaki farsz do pieczarek?

Pieczarki można nadziewać również innymi farszami. Sprawdzi się tutaj mięso mielone, podsmażone wcześniej z cebulką i czosnkiem, gotowana kasza jaglana lub gryczana z suszonymi pomidorami, ziołami i orzechami czy też mieszanką pokrojonych drobno warzyw, wędliny i sera.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka