Wrzuć pieczarki na patelnię i zalej tym płynem. Będą smakować jak leśne grzyby
Kiedy zatęsknisz za smakiem grzybów, ale nie po drodze ci wyprawa do lasu, pieczarki stają się wybawieniem. Jeden prosty dodatek sprawi, że ich smak zmieni się nie do poznania.
01.11.2024 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczarki, w przeciwieństwie do grzybów leśnych, dostępne są przez cały rok, a ich cena nie powoduje dreszczów na karku. Są smaczne, proste w obróbce i uniwersalne. Miłośnicy borowików i podgrzybków patrzą na nie z wyższością, bo daleko im do aromatu leśnych grzybów. Można to zmienić, smażąc je w towarzystwie nietypowego dodatku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smażyć pieczarki
Pieczarki, które bywają określane jako mniej intensywne smakowo, zyskują, gdy są odpowiednio przygotowane. Klucz do sukcesu to właściwe dostosowanie temperatury patelni. Rozgrzana patelnia z olejem lub masłem zapewnia, że pieczarki nie staną się wodnistą masą. Nie oznacza to jednak, że pieczarek nie da się przygotować bez dodatku tłuszczu. Ważne jest ich smażenie na dużym ogniu, co pozwala zachować złocisty kolor i chrupkość.
Najlepszy przepis na pieczarki z patelni
Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się smakiem lasu, nawet jeśli nie masz pod ręką leśnych grzybów. Pieczarki, przyrządzone bez dodatku tłuszczu, zaskoczą cię smakiem. Wszystko dzięki odpowiednim dodatkom. Grzyby są jak gąbka, która chłonie aromat i smak, co skrzętnie wykorzystuje ten przepis. Najlepiej wybrać tutaj małe okazy. Sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe pieczarki.
Dodatek sosu sojowego, octu balsamicznego i syropu klonowego sprawi, że nawet pieczarkowy sceptyk spojrzy na nie łaskawszym okiem. Balsamiczne pieczarki to przepis, który pasuje do wielu okazji. Świetnie smakują zarówno na gorąco, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno, jako samodzielna przekąska. Możesz je podać z chlebem, bagietką, a nawet dodać do sałatki.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 ząbki czosnku,
- rozmaryn, tymianek, oregano do smaku,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć umyte i osuszone pieczarki.
- Dodaj 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki wymieszanych ziół.
- Przykryj i smaż, aż pieczarki będą miękkie.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż, aż płyn odparuje.
- Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Wymieszaj w misce po 1 łyżce octu balsamicznego, sosu sojowego oraz syropu klonowego.
- Usmażone pieczarki zanurz w sosie.
Prosta i smaczna przekąska jest już gotowa. Te pieczarki zachwycają smakiem, upodabniając się do leśnych grzybów. Smacznego!