Przesmażam pieczarki i zamieniam w pyszną kolację. Problem nudnych kanapek rozwiązany
Cierpisz czasem na brak pomysłów na kolację? Doskonale cię rozumiem. Gwarantuję jednak, że kiedy zobaczysz ten przepis, problem zostanie zażegnany. Ta wyjątkowa, ale i prosta receptura to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
22.10.2024 18:35
Pomysłów na pożywne śniadanie zawsze mam od groma. Obiady? Lista przepisów sięga nieba i ciągle się wydłuża. Tymczasem kolacja… cóż, tu zaczynają się schody. Ostatni posiłek w ciągu dnia zawsze sprawiał mi nie lada problem. Nie tylko dysponuję mniejszą ilością pomysłów, ale i te, które wcielam w życie, szybko mi się nudzą. Myślę, że mnie rozumiesz. Zwykłe kanapki są okej, ale ile można?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostatnio w ręce wpadł mi pewien ciekawy przepis na kolację, w którym pierwsze skrzypce grają pieczarki. Nie są w tym jednak same. Ich partnerem jest w tym przypadku ciasto francuskie. Zapiekanki przygotowane z tych składników okazują się wyjątkowo smaczne, a przy okazji proste i niewymagające. W sam raz, by podać je na kolację jako miłą odmianę dla siebie i pozostałych członków rodziny. A jak się do tego zabrać? Poniżej wszystko tłumaczę.
Pieczarki na cieście francuskim na kolację
Składniki:
- ok. 500 g pieczarek,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 cebula,
- 250 g sera żółtego w kostce,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry. Podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Nie mieszam zbyt intensywnie i na tym etapie jeszcze nie doprawiam. Zbyt wczesne posolenie grzybów sprawiłoby, że puszczą za dużo wody i zaczną się dusić, zamiast smażyć.
- Na kilka minut przed zdjęciem pieczarek z patelni dodaję do nich posiekaną cebulę.
- Dopiero na sam koniec dodaję do tych składników sól, pieprz i oregano. Następnie zdejmuję wszystko z patelni; czekam, aż ostygnie i odsączam z nadmiaru płynu.
- Ciasto francuskie wykładam na blat i delikatnie rozwałkowuję. Wykrajam prostokąty (można też wyciąć krążki za pomocą szklanki) i przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na środek każdego kawałka ciasta wykładam pieczarki i posypuję całość serem.
- Piekę około 12 minut w 200°C. Podaję z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Gotowe!