PrzepisKolacjaPrzesmażam pieczarki i zamieniam w pyszną kolację. Problem nudnych kanapek rozwiązany

Przesmażam pieczarki i zamieniam w pyszną kolację. Problem nudnych kanapek rozwiązany

Ciasto francuskie z pieczarkami to alternatywa dla kanapek
Ciasto francuskie z pieczarkami to alternatywa dla kanapek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | valeri

22.10.2024 18:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cierpisz czasem na brak pomysłów na kolację? Doskonale cię rozumiem. Gwarantuję jednak, że kiedy zobaczysz ten przepis, problem zostanie zażegnany. Ta wyjątkowa, ale i prosta receptura to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Pomysłów na pożywne śniadanie zawsze mam od groma. Obiady? Lista przepisów sięga nieba i ciągle się wydłuża. Tymczasem kolacja… cóż, tu zaczynają się schody. Ostatni posiłek w ciągu dnia zawsze sprawiał mi nie lada problem. Nie tylko dysponuję mniejszą ilością pomysłów, ale i te, które wcielam w życie, szybko mi się nudzą. Myślę, że mnie rozumiesz. Zwykłe kanapki są okej, ale ile można?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostatnio w ręce wpadł mi pewien ciekawy przepis na kolację, w którym pierwsze skrzypce grają pieczarki. Nie są w tym jednak same. Ich partnerem jest w tym przypadku ciasto francuskie. Zapiekanki przygotowane z tych składników okazują się wyjątkowo smaczne, a przy okazji proste i niewymagające. W sam raz, by podać je na kolację jako miłą odmianę dla siebie i pozostałych członków rodziny. A jak się do tego zabrać? Poniżej wszystko tłumaczę.

Pieczarki na cieście francuskim na kolację

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 cebula,
  • 250 g sera żółtego w kostce,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry. Podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Nie mieszam zbyt intensywnie i na tym etapie jeszcze nie doprawiam. Zbyt wczesne posolenie grzybów sprawiłoby, że puszczą za dużo wody i zaczną się dusić, zamiast smażyć.
  2. Na kilka minut przed zdjęciem pieczarek z patelni dodaję do nich posiekaną cebulę.
  3. Dopiero na sam koniec dodaję do tych składników sól, pieprz i oregano. Następnie zdejmuję wszystko z patelni; czekam, aż ostygnie i odsączam z nadmiaru płynu.
  4. Ciasto francuskie wykładam na blat i delikatnie rozwałkowuję. Wykrajam prostokąty (można też wyciąć krążki za pomocą szklanki) i przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Na środek każdego kawałka ciasta wykładam pieczarki i posypuję całość serem.
  6. Piekę około 12 minut w 200°C. Podaję z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Gotowe!