PrzepisDania mięsneUkładam na cieście francuskim i wkładam do piekarnika. To najszybsze danie, jakie znam

Układam na cieście francuskim i wkładam do piekarnika. To najszybsze danie, jakie znam

Tarta na cieście francuskim
Tarta na cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

10.10.2024 19:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz nowych inspiracji obiadowych? Pozwól, że pokażę ci przepis, który przydał mi się w momencie totalnej kuchennej bezsilności. Wystarczy ciasto francuskie i kilka prostych składników, by w kilka chwil na stole wylądowała absolutnie przepyszna i ekspresowa potrawa.

Ciasto francuskie to jeden z moich ulubionych produktów spożywczych. Jest proste w obsłudze i może stać się podwaliną pod naprawdę imponującą liczbę przeróżnych potraw. Ten plastyczny, pszenny placek stał się mi rewelacyjnym kompanem do rozwijania kulinarnej kreatywności. A przepis na tartę z ciasta francuskiego i mięsa mielonego, który chcę ci pokazać, jest – moim skromnym zdaniem – najlepszym tego przykładem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście na tym wszystkim zalety przygotowanej w ten sposób tarty się nie kończą. Ciasto francuskie słynie z tego, że pod wieloma postaciami potrafi odegrać ważną rolę na niejednej imprezie. Zawinięte w taki placek mięso mielone może więc stać się cudowną przekąską na twoim najbliższym rodzinnym zjeździe. Ileż zalet, ileż możliwości! Prawdziwe danie renesansu, czyż nie?

Receptura jest banalnie prosta, nie jest sztywna – można w niej pokombinować po swojemu, dodać kilka kolejnych składników i na przykład nadać daniu pikantnego charakteru. Mnie akurat bardzo podoba się zaprezentowana poniżej prostota, ale oceń to sam.

Tarta z ciasta francuskiego i mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony majeranek,
  • oliwa z oliwek.

Na wierzch:

  • 2 jajka,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 200 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zapiekam ciasto francuskie. Wykładam nim formę do tarty, nakłuwam widelcem (żeby nie urosło) i przykrywam papierem do pieczenia. Najlepiej jest dodać też jakieś obciążenie, żeby pergamin trzymał ciasto francuskie w całości. Tak przygotowany wypiek wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i trzymam tam przez około 12 minut.
  2. W międzyczasie na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodaję tam również cukinię.
  3. Po kilku minutach na patelni ląduje także mięso mielone i przyprawy. Całość mieszam, a gdy mięso się zetnie – zdejmuję z ognia.
  4. Tak przygotowany farsz wykładam na podpieczone wcześniej ciasto francuskie.
  5. Jajka wbijam do miski, łączę ze śmietaną i startym serem. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i wylewam na mięso mielone w cieście francuskim.
  6. Całość zapiekam przez 25 minut w 180°C. Gotowe!