Układam na cieście francuskim i wkładam do piekarnika. To najszybsze danie, jakie znam

Szukasz nowych inspiracji obiadowych? Pozwól, że pokażę ci przepis, który przydał mi się w momencie totalnej kuchennej bezsilności. Wystarczy ciasto francuskie i kilka prostych składników, by w kilka chwil na stole wylądowała absolutnie przepyszna i ekspresowa potrawa.

Tarta na cieście francuskimTarta na cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Ciasto francuskie to jeden z moich ulubionych produktów spożywczych. Jest proste w obsłudze i może stać się podwaliną pod naprawdę imponującą liczbę przeróżnych potraw. Ten plastyczny, pszenny placek stał się mi rewelacyjnym kompanem do rozwijania kulinarnej kreatywności. A przepis na tartę z ciasta francuskiego i mięsa mielonego, który chcę ci pokazać, jest – moim skromnym zdaniem – najlepszym tego przykładem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Oczywiście na tym wszystkim zalety przygotowanej w ten sposób tarty się nie kończą. Ciasto francuskie słynie z tego, że pod wieloma postaciami potrafi odegrać ważną rolę na niejednej imprezie. Zawinięte w taki placek mięso mielone może więc stać się cudowną przekąską na twoim najbliższym rodzinnym zjeździe. Ileż zalet, ileż możliwości! Prawdziwe danie renesansu, czyż nie?

Receptura jest banalnie prosta, nie jest sztywna – można w niej pokombinować po swojemu, dodać kilka kolejnych składników i na przykład nadać daniu pikantnego charakteru. Mnie akurat bardzo podoba się zaprezentowana poniżej prostota, ale oceń to sam.

Tarta z ciasta francuskiego i mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony majeranek,
  • oliwa z oliwek.

Na wierzch:

  • 2 jajka,
  • 100 g sera żółtego w kostce,
  • 200 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zapiekam ciasto francuskie. Wykładam nim formę do tarty, nakłuwam widelcem (żeby nie urosło) i przykrywam papierem do pieczenia. Najlepiej jest dodać też jakieś obciążenie, żeby pergamin trzymał ciasto francuskie w całości. Tak przygotowany wypiek wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i trzymam tam przez około 12 minut.
  2. W międzyczasie na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodaję tam również cukinię.
  3. Po kilku minutach na patelni ląduje także mięso mielone i przyprawy. Całość mieszam, a gdy mięso się zetnie – zdejmuję z ognia.
  4. Tak przygotowany farsz wykładam na podpieczone wcześniej ciasto francuskie.
  5. Jajka wbijam do miski, łączę ze śmietaną i startym serem. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i wylewam na mięso mielone w cieście francuskim.
  6. Całość zapiekam przez 25 minut w 180°C. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik