PrzepisKuchnia angielskaZ mięsa mielonego robię kulki z niespodzianką. Za granicą to przysmak

Z mięsa mielonego robię kulki z niespodzianką. Za granicą to przysmak

Jajko po szkocku
Jajko po szkocku
Źródło zdjęć: © Canva | daseaford

07.10.2024 15:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa, przygotuj mielone w brytyjskiej wariacji. W tym przypadku gwoździem programu jest wnętrze mięsnych kulek. Wielu będzie zaskoczonych.

Bardzo lubię takie rozwiązania. Z jednej strony mam posiłek na gorąco, w sam raz na obiad, z drugiej zaś, kiedy pulpety ostygną, stają się przekąską na zimno. Jajka po szkocku - bo nich mowa - to danie niezwykle popularne na Wyspach Brytyjskich, gdzie często serwuje się je w barach lub przyrządza na pikniki. Przepis nie jest skomplikowany i bazuje na prostych składnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone z niespodzianką, czyli jajka po szkocku

Jajka po szkocku (scotch egg) to potrawa kuchni brytyjskiej, bardzo popularna na Wyspach. Smażone na głębokim tłuszczu mięsne pulpety skrywają w sobie jajeczny dodatek, a całość wzbogaca bukiet aromatycznych ziół. Skrywające jajka kotlety spowija chrupiąca panierka, z kolei samo mięso to zazwyczaj mielony kawałek wieprzowiny, np. łopatka, lub surowa biała kiełbasa. Scotch eggs, spożywane zwykle na zimno, są popularną przekąską spotykaną w pubach oraz zabieraną na pikniki.

W poniższej wersji smak jajek po szkocku podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i dymki. Możesz jednak pokusić się o inne ziołowe dodatki, np. rozmaryn i szałwię, które doskonale spiszą się w duecie. Scotch egg możesz podać zarówno na ciepło, w wersji obiadowej, z ziemniaczaną zapiekanką i dodatkiem świeżych warzyw, jak i w wersji na zimno, jako przekąskę, z sosem majonezowym lub pomidorowym.

Jajka po szkocku skrywają pyszny dodatek
Jajka po szkocku skrywają pyszny dodatek © Canva | BabloOmiyale

Jajka po szkocku. Przepis

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 450 g łopatki wieprzowej mielonej,
  • 2 cebule,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • mały pęczek dymki,
  • bułka tarta, mąka pszenna do obtaczania pulpetów,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy, najlepiej anielskiej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 5 jajek wrzuć do gotującej się wody na 5 minut. Po tym czasie zalej je zimną wodą, a następnie obierz.
  2. Mięso mielone wymieszaj z 1 jajkiem, dodaj musztardę, pokrojoną dymkę, posiekaną drobno cebulę, pietruszkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę, by składniki połączyły się.
  3. Gotową masę podziel na 5 porcji. Z każdej porcji przygotuj cienki placek.
  4. Jajka oprósz mąką, a następnie obtocz je mięsnym plackiem. Tak przygotowane panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  5. Przygotowane pulpety smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze wszystkich stron, aż zarumienią się.
  6. Jajka po szkocku serwuj z sosem majonezowym albo pomidorowym, na zimno lub na ciepło.