Z mięsa mielonego robię kulki z niespodzianką. Za granicą to przysmak

Jeśli masz ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa, przygotuj mielone w brytyjskiej wariacji. W tym przypadku gwoździem programu jest wnętrze mięsnych kulek. Wielu będzie zaskoczonych.

Jajko po szkocku Jajko po szkocku
Źródło zdjęć: © Canva | daseaford

Bardzo lubię takie rozwiązania. Z jednej strony mam posiłek na gorąco, w sam raz na obiad, z drugiej zaś, kiedy pulpety ostygną, stają się przekąską na zimno. Jajka po szkocku - bo nich mowa - to danie niezwykle popularne na Wyspach Brytyjskich, gdzie często serwuje się je w barach lub przyrządza na pikniki. Przepis nie jest skomplikowany i bazuje na prostych składnikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z pieczonej dyni i fety. Obowiązkowe danie tej jesieni

Mielone z niespodzianką, czyli jajka po szkocku

Jajka po szkocku (scotch egg) to potrawa kuchni brytyjskiej, bardzo popularna na Wyspach. Smażone na głębokim tłuszczu mięsne pulpety skrywają w sobie jajeczny dodatek, a całość wzbogaca bukiet aromatycznych ziół. Skrywające jajka kotlety spowija chrupiąca panierka, z kolei samo mięso to zazwyczaj mielony kawałek wieprzowiny, np. łopatka, lub surowa biała kiełbasa. Scotch eggs, spożywane zwykle na zimno, są popularną przekąską spotykaną w pubach oraz zabieraną na pikniki.

W poniższej wersji smak jajek po szkocku podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i dymki. Możesz jednak pokusić się o inne ziołowe dodatki, np. rozmaryn i szałwię, które doskonale spiszą się w duecie. Scotch egg możesz podać zarówno na ciepło, w wersji obiadowej, z ziemniaczaną zapiekanką i dodatkiem świeżych warzyw, jak i w wersji na zimno, jako przekąskę, z sosem majonezowym lub pomidorowym.

Jajka po szkocku skrywają pyszny dodatek
Jajka po szkocku skrywają pyszny dodatek © Canva | BabloOmiyale

Jajka po szkocku. Przepis

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 450 g łopatki wieprzowej mielonej,
  • 2 cebule,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • mały pęczek dymki,
  • bułka tarta, mąka pszenna do obtaczania pulpetów,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy, najlepiej anielskiej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 5 jajek wrzuć do gotującej się wody na 5 minut. Po tym czasie zalej je zimną wodą, a następnie obierz.
  2. Mięso mielone wymieszaj z 1 jajkiem, dodaj musztardę, pokrojoną dymkę, posiekaną drobno cebulę, pietruszkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę, by składniki połączyły się.
  3. Gotową masę podziel na 5 porcji. Z każdej porcji przygotuj cienki placek.
  4. Jajka oprósz mąką, a następnie obtocz je mięsnym plackiem. Tak przygotowane panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  5. Przygotowane pulpety smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu ze wszystkich stron, aż zarumienią się.
  6. Jajka po szkocku serwuj z sosem majonezowym albo pomidorowym, na zimno lub na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯