Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Transparentna tarta to deser, który od razu wywołuje zachwyt na twarzach. Wygląda bardzo efektownie, a jej przygotowanie jest jeszcze prostsze niż klasycznej tarty. Rześki i lekki smak idealnie sprawdzi się na letnie podwieczorki.

Tarta cytrynowaTarta cytrynowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Z tartami kojarzą się głównie kremy z mascarpone i owoce lub czekolada, ale w tym przepisie główną rolę gra galaretka. I to nie byle jaka galaretka, bo transparentna, czyli pozbawiona koloru. Daje ona efekt przezroczystości i oszukuje nieco nasz wzrok. Kupić ją można w różnych smakach, jednak ta cytrynowa sprawdzi się tutaj najlepiej. To deser, który zrobi duże wrażenie na twoich gościach.

Transparentna tarta cytrynowa

Dekoracja z kleksa bitej śmietany i cytryn wydaje się unosić w powietrzu nad kruchym spodem. Po przyjrzeniu się bliżej dostrzec można, że to nie magia, a warstwa galaretki utrzymuje dodatki "w powietrzu". Ten przepis stał się hitem na zagranicznych kontach na Tik Toku, a my nie mogliśmy sobie odmówić przyjemności z przygotowania go w naszej wersji.

Zamiast bitej śmietany, do dekoracji użyć można również małych bezików. Tarta najlepiej smakuje zimna, prosto z lodówki. To idealny deser na letnie garden party.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Składniki:

Tarta: 

  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru, 
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka zimnej wody, 
  • 2 żółtka, 
  • 100 g zimnego masła.

Pozostałe składniki: 

  • 3 galaretki krystaliczne 
  • 1 l gorącej wody 

Dekoracja:

  • bita śmietana,
  • plastry cytryny,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj cukier biały oraz wanilinowy, sól i zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj żółtka, zimną wodę oraz zimne masło i posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Kruche ciasto na tartę
Kruche ciasto na tartę © Pyszności

Krok 2. Galaretki wsyp do dużej miski i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krok 3. Ciasto na tartę rozwałkuj, podsypując mąką i wyłóż formę do tarty. Przykryj papierem do pieczenia i wypełnij obciążeniem, np. soją, grochem lub fasolą.

Tartę pieczemy z obciążeniem
Tartę pieczemy z obciążeniem © Pyszności

Krok 4. Piecz w 200 st. Celsjusza przez 10 minut z obciążeniem, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Dzięki temu spód będzie płaski.

Krok 5. Na upieczony i przestudzony spód wlej wystudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki, aby stężała.

Krok 6. Udekoruj plasterkami sparzone cytryny oraz bitą śmietaną. Smacznego!

Transparentna tarta cytrynowa
Transparentna tarta cytrynowa © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟