Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki
Transparentna tarta to deser, który od razu wywołuje zachwyt na twarzach. Wygląda bardzo efektownie, a jej przygotowanie jest jeszcze prostsze niż klasycznej tarty. Rześki i lekki smak idealnie sprawdzi się na letnie podwieczorki.
08.08.2024 05:56
Z tartami kojarzą się głównie kremy z mascarpone i owoce lub czekolada, ale w tym przepisie główną rolę gra galaretka. I to nie byle jaka galaretka, bo transparentna, czyli pozbawiona koloru. Daje ona efekt przezroczystości i oszukuje nieco nasz wzrok. Kupić ją można w różnych smakach, jednak ta cytrynowa sprawdzi się tutaj najlepiej. To deser, który zrobi duże wrażenie na twoich gościach.
Transparentna tarta cytrynowa
Dekoracja z kleksa bitej śmietany i cytryn wydaje się unosić w powietrzu nad kruchym spodem. Po przyjrzeniu się bliżej dostrzec można, że to nie magia, a warstwa galaretki utrzymuje dodatki "w powietrzu". Ten przepis stał się hitem na zagranicznych kontach na Tik Toku, a my nie mogliśmy sobie odmówić przyjemności z przygotowania go w naszej wersji.
Zobacz także
Zamiast bitej śmietany, do dekoracji użyć można również małych bezików. Tarta najlepiej smakuje zimna, prosto z lodówki. To idealny deser na letnie garden party.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Tarta:
- 150 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 2 żółtka,
- 100 g zimnego masła.
Pozostałe składniki:
- 3 galaretki krystaliczne
- 1 l gorącej wody
Dekoracja:
- bita śmietana,
- plastry cytryny,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę pszenną przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj cukier biały oraz wanilinowy, sól i zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj żółtka, zimną wodę oraz zimne masło i posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 2. Galaretki wsyp do dużej miski i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Ciasto na tartę rozwałkuj, podsypując mąką i wyłóż formę do tarty. Przykryj papierem do pieczenia i wypełnij obciążeniem, np. soją, grochem lub fasolą.
Krok 4. Piecz w 200 st. Celsjusza przez 10 minut z obciążeniem, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Dzięki temu spód będzie płaski.
Krok 5. Na upieczony i przestudzony spód wlej wystudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki, aby stężała.
Krok 6. Udekoruj plasterkami sparzone cytryny oraz bitą śmietaną. Smacznego!