PrzepisCiastaNazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Źródło zdjęć: © Pyszności

08.08.2024 05:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Transparentna tarta to deser, który od razu wywołuje zachwyt na twarzach. Wygląda bardzo efektownie, a jej przygotowanie jest jeszcze prostsze niż klasycznej tarty. Rześki i lekki smak idealnie sprawdzi się na letnie podwieczorki.

Z tartami kojarzą się głównie kremy z mascarpone i owoce lub czekolada, ale w tym przepisie główną rolę gra galaretka. I to nie byle jaka galaretka, bo transparentna, czyli pozbawiona koloru. Daje ona efekt przezroczystości i oszukuje nieco nasz wzrok. Kupić ją można w różnych smakach, jednak ta cytrynowa sprawdzi się tutaj najlepiej. To deser, który zrobi duże wrażenie na twoich gościach.

Transparentna tarta cytrynowa

Dekoracja z kleksa bitej śmietany i cytryn wydaje się unosić w powietrzu nad kruchym spodem. Po przyjrzeniu się bliżej dostrzec można, że to nie magia, a warstwa galaretki utrzymuje dodatki "w powietrzu". Ten przepis stał się hitem na zagranicznych kontach na Tik Toku, a my nie mogliśmy sobie odmówić przyjemności z przygotowania go w naszej wersji.

Zamiast bitej śmietany, do dekoracji użyć można również małych bezików. Tarta najlepiej smakuje zimna, prosto z lodówki. To idealny deser na letnie garden party.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Tarta: 

  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru, 
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka zimnej wody, 
  • 2 żółtka, 
  • 100 g zimnego masła.

Pozostałe składniki: 

  • 3 galaretki krystaliczne 
  • 1 l gorącej wody 

Dekoracja:

  • bita śmietana,
  • plastry cytryny,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj cukier biały oraz wanilinowy, sól i zrób wgłębienie. Do wgłębienia dodaj żółtka, zimną wodę oraz zimne masło i posiekaj nożem. Następnie zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Kruche ciasto na tartę
Kruche ciasto na tartę© Pyszności

Krok 2. Galaretki wsyp do dużej miski i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Krok 3. Ciasto na tartę rozwałkuj, podsypując mąką i wyłóż formę do tarty. Przykryj papierem do pieczenia i wypełnij obciążeniem, np. soją, grochem lub fasolą.

Tartę pieczemy z obciążeniem
Tartę pieczemy z obciążeniem© Pyszności

Krok 4. Piecz w 200 st. Celsjusza przez 10 minut z obciążeniem, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Dzięki temu spód będzie płaski.

Krok 5. Na upieczony i przestudzony spód wlej wystudzoną galaretkę. Wstaw do lodówki, aby stężała.

Krok 6. Udekoruj plasterkami sparzone cytryny oraz bitą śmietaną. Smacznego!

Transparentna tarta cytrynowa
Transparentna tarta cytrynowa© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także