WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Rodzinna kolacja z patelni we włoskim stylu. Szybko i bez bałaganu w kuchni

Jeden z kulinarnych symboli Wenecji Euganejskiej, czyli urokliwego regionu w północno-wschodnich Włoszech. Kremowe risotto w połączeniu z lekko gorzkawym, intensywnie fioletowym lub wiśniowym radicchio zapewnia prawdziwą ucztę dla zmysłów. Możemy łatwo się o tym przekonać, gdyż przyrządzenie potrawy nie jest trudnym zadaniem.

Risotto alla trevigiana Risotto alla trevigiana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wenecja Euganejska, powszechnie zwana Veneto, rozciąga się od strzelistych Dolomitów po wybrzeże Adriatyku. Najbardziej znanym zakątkiem regionu jest oczywiście Wenecja, ale nie brakuje tu również innych miast przyciągających rzesze turystów, chociażby Treviso, słynącego z licznych zabytków oraz… świetnej kuchni.

Jednym z ulubionych tutejszych produktów jest radicchio, czyli bliski kuzyn cykorii o charakterystycznych czerwono-fioletowych liściach. Pierwsze wzmianki na temat uprawy warzywa w okolicach Treviso pochodzą z XVI wieku, kiedy to specjał zyskał popularność na stołach lokalnych arystokratów. Jednak dopiero na przełomie XIX i XX wieku, dzięki pracom agronoma Giuseppe Benzi, radicchio zyskało dzisiejszy wygląd i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Mieszkańcy Treviso szybko docenili zalety warzywa, wykorzystując go na wiele smakowitych sposobów. Prawdopodobnie w pierwszej połowie 20. stulecia narodziła się receptura jednego z obecnych symboli tutejszej kuchni, gdy miejscowi kucharze postanowili dodać radicchio do znanego od czasów średniowiecza kremowego risotto. Efekt okazał się spektakularny, dlatego risotto alla trevigiana do dziś gości w menu wielu restauracji w Treviso i całym regionie Veneto.

Zarówno radicchio, jak i odpowiedni do przygotowania risotto ryż, możemy kupić w polskich sklepach. Może zatem warto spróbować, jak smakuje włoski klasyk?

Radicchio – wartości odżywcze

Charakterystyczny, gorzkawy smak radicchio zawdzięcza laktucynie i laktukopikrynie – związkom chemicznym, które znakomicie wpływają na pracę wątroby, stymulując ją do zwiększenia wydzielania żółci, a także neutralizacji zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki temu warzywo stymuluje też system trawienny i poprawia apetyt.

Risotto
Risotto © Adobe Stock

Radicchio skrywa również sporo antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów – barwników roślinnych stymulujących system odpornościowy, działających przeciwzapalnie, a także wpływających ochronnie na układ krwionośny. Cenne związki przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają ryzyko schorzeń serca i poprawiają ostrość widzenia.

Czerwona cykoria dostarcza dużo folianów, szczególnie potrzebnych kobietom w ciąży – niedobór tych substancji wiąże się z wyższym ryzykiem powstawania u dziecka wad cewy nerwowej, rozszczepu wargi i podniebienia czy zespołu Downa. Odpowiednia dawka folianów pomaga też zapobiegać niedokrwistości, zaburzeniom pracy układu nerwowego (nadpobudliwości, trudnościom w zasypianiu, kłopotom z pamięcią, stanom depresyjnym) czy dolegliwościom trawiennym.

Radicchio to produkt niskokaloryczny (100 g dostarcza około 23 kcal), a jednocześnie bogaty w błonnik, witaminy (szczególnie C i K) oraz minerały, takie jak potas i żelazo.

Risotto alla trevigiana – przepis

Radicchio (2 główki) myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski (możemy użyć zarówno białych, jak i czerwonych części). W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek (2 łyżki) i masło (2 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż stanie się miękka oraz lekko złocista.

Później dokładamy pokrojone radicchio i smażymy przez około 5 minut, aż zmięknie. W tym momencie uwolni charakterystyczny, lekko gorzki smak. Dosypujemy ryż, najlepiej arborio (320 g), smażymy, mieszając, przez 2-3 minuty, aż każde ziarno pokryje się tłuszczem i stanie się przezroczyste.

Wlewamy czerwone, wytrawne wino (150 ml), gotujemy, aż całkowicie odparuje. Następnie stopniowo dolewamy bulion, warzywny lub drobiowy (litr), dodając kolejną porcję, gdy ryż wchłonie poprzednią. Powinno to potrwać około 18-20 minut.

Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło (2 łyżki) oraz starty parmezan (50 g). Delikatnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą, zaś risotto stanie się aksamitne. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia