Ania Starmach robi fantastyczne risotto ze szparagami. Będzie ci się śniło po nocach

Anna Starmach robi risotto ze szparagami. Jest po prostu przepyszne
Anna Starmach robi risotto ze szparagami. Jest po prostu przepyszne
Źródło zdjęć: © Facebook | Anna Starmach

24.05.2024 08:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na szparagi nie umknął uwadze specjalistce od dań lekkich i pysznych. Ania Starmach zaprezentowała na swoim blogu rewelacyjny przepis na risotto z zielonymi szparagami, które zachwyca nie tylko kubki smakowe, ale również wrażliwe na piękno oko. Czy warto? To więcej niż oczywiste!

Dotarliśmy mniej więcej do połowy sezonu na szparagi. Omówiliśmy różne klasyczne dania z ich udziałem, wiemy też, że doskonale wpływają na nasze zdrowie. Można więc powiedzieć, że teraz pozostał już "czas wolny", taki, w którym możemy testować różnego rodzaju potrawy ze szparagami, które wcześniej nawet nam nie wpadły do głowy. Kiedy tylko o tym pomyśleliśmy, fala internetowego morza przyniosła nam przepis Ani Starmach na risotto ze szparagami. Takie zrządzenia losu to my lubimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Można powiedzieć, że po tylu latach sprawdzania przepisów Anny Starmach, doszliśmy już do etapu, w którym jej receptury są przez nas obdarowane zaufaniem z góry. Mówiąc krótko, jeszcze nigdy żaden z przepisów kulinarnej gwiazdy nas nie zawiódł. Dlaczego więc miałoby tak być tym razem? Tego nawet nie bierzemy pod uwagę. Lecimy po pęczek zielonych szparagów i wcielamy instrukcję Ani w życie. Tobie polecamy to samo!

Risotto ze szparagami według Anny Starmach

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 200 g ryżu arborio,
  • 50 ml białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.
Sezon na szparagi trzeba porządnie wykorzystać!
Sezon na szparagi trzeba porządnie wykorzystać!© Canva | 1195798

Sposób przygotowania:

  1. Świeży groszek wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut, następnie przecedź i przelej zimną wodą. Jak zauważyła Ania Starmach, taki zabieg sprawi, że groszek nie straci swojego apetycznego koloru.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek — użyj do tego głębokiej patelni. Dodaj ryż, a następnie wino. Odparuj.
  3. Kiedy tak się stanie, zacznij stopniowo wlewać na patelnię bulion. Kolejne porcje dodawaj, gdy ryż wchłonie to, co już wlałeś. Jedną łyżkę bulionu pozostaw oddzielnie.
  4. Ze szparagów odkrój twarde końcówki, a resztę pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj je wraz z groszkiem do risotto. Wtedy też wlej ostatnią łyżkę bulionu. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także