Ania Starmach robi fantastyczne risotto ze szparagami. Będzie ci się śniło po nocach

Sezon na szparagi nie umknął uwadze specjalistce od dań lekkich i pysznych. Ania Starmach zaprezentowała na swoim blogu rewelacyjny przepis na risotto z zielonymi szparagami, które zachwyca nie tylko kubki smakowe, ale również wrażliwe na piękno oko. Czy warto? To więcej niż oczywiste!

Anna Starmach robi risotto ze szparagami. Jest po prostu przepyszneAnna Starmach robi risotto ze szparagami. Jest po prostu przepyszne
Źródło zdjęć: © Facebook | Anna Starmach

Dotarliśmy mniej więcej do połowy sezonu na szparagi. Omówiliśmy różne klasyczne dania z ich udziałem, wiemy też, że doskonale wpływają na nasze zdrowie. Można więc powiedzieć, że teraz pozostał już "czas wolny", taki, w którym możemy testować różnego rodzaju potrawy ze szparagami, które wcześniej nawet nam nie wpadły do głowy. Kiedy tylko o tym pomyśleliśmy, fala internetowego morza przyniosła nam przepis Ani Starmach na risotto ze szparagami. Takie zrządzenia losu to my lubimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Można powiedzieć, że po tylu latach sprawdzania przepisów Anny Starmach, doszliśmy już do etapu, w którym jej receptury są przez nas obdarowane zaufaniem z góry. Mówiąc krótko, jeszcze nigdy żaden z przepisów kulinarnej gwiazdy nas nie zawiódł. Dlaczego więc miałoby tak być tym razem? Tego nawet nie bierzemy pod uwagę. Lecimy po pęczek zielonych szparagów i wcielamy instrukcję Ani w życie. Tobie polecamy to samo!

Risotto ze szparagami według Anny Starmach

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 200 g ryżu arborio,
  • 50 ml białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.
Sezon na szparagi trzeba porządnie wykorzystać!
Sezon na szparagi trzeba porządnie wykorzystać! © Canva | 1195798

Sposób przygotowania:

  1. Świeży groszek wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut, następnie przecedź i przelej zimną wodą. Jak zauważyła Ania Starmach, taki zabieg sprawi, że groszek nie straci swojego apetycznego koloru.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek — użyj do tego głębokiej patelni. Dodaj ryż, a następnie wino. Odparuj.
  3. Kiedy tak się stanie, zacznij stopniowo wlewać na patelnię bulion. Kolejne porcje dodawaj, gdy ryż wchłonie to, co już wlałeś. Jedną łyżkę bulionu pozostaw oddzielnie.
  4. Ze szparagów odkrój twarde końcówki, a resztę pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj je wraz z groszkiem do risotto. Wtedy też wlej ostatnią łyżkę bulionu. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥