Zanurzam pieczarki i wrzucam na patelnię. Od tej przekąski nikt nie może się oderwać

Pieczarkom w chrupiącej kołderce trudno się oprzeć. A kiedy dochodzi do tego wyrazisty smak i zapach żółtego sera, przystawka ta działa dosłownie jak magnes. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Pieczarki w cieście to świetna przekąska Pieczarki w cieście to świetna przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Pieczarki w cieście robię, kiedy domownicy szukają w szafkach czegoś do przekąszenia. Dwa kopiate talerze to mało, bo całość znika dosłownie w mgnieniu oka. Ponadto nie muszę gimnastykować się podczas zakupów, ponieważ lista składników jest w tym przypadku krótka i prosta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Chrupiące pieczarki w cieście serowym. Przekąska idealna

Przygotowanie chrupiących pieczarek w cieście nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzi się niemalże w każdej sytuacji. To sposób na "większego głoda" czy przekąskę na imprezowy stół. Pieczarki w kołderce z serowego ciasta doskonale będą smakować z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym lub ziołowym, a także z warzywnymi pastami, np. paprykową czy buraczkową.

Ciasto z dodatkiem sera wzbogaca smak całości, a aromat tymianku świetnie komponuje się z grzybowymi nutami. Ponadto pieczarki są pełne smaku umami, potrzeba im naprawdę wiele, by mogły oczarować. A w tej wersji są bezbłędne. Pieczarki w cieście wyjdą chrupiące, jeśli usmażysz je na głębokim tłuszczu. Jeśli jednak unikasz smażonych dań, możesz wrzucić je do piekarnika i piec przez 10 minut w wysokiej temperaturze (ok. 200-230 st. C).

Chrupiące pieczarki w cieście
Chrupiące pieczarki w cieście © Canva | LauriPatterson

Pieczarki w cieście. Przepis

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 50 g żółtego sera,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek do smaku,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Przygotowanie:

  1. Ser zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Jajka wymieszaj z przyprawami i serem. Możesz zblendować całość na gładką masę.
  3. Następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki, by powstało gęste ciasto bez grudek.
  4. Pieczarki wymyj i osusz, a następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek.
  5. Przygotowane pieczarki najpierw zanurz w cieście, a następnie obtocz bułką tartą.
  6. Pieczarki smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
  7. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"