Zanurzam pieczarki i wrzucam na patelnię. Od tej przekąski nikt nie może się oderwać
Pieczarkom w chrupiącej kołderce trudno się oprzeć. A kiedy dochodzi do tego wyrazisty smak i zapach żółtego sera, przystawka ta działa dosłownie jak magnes. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
09.10.2024 14:49
Pieczarki w cieście robię, kiedy domownicy szukają w szafkach czegoś do przekąszenia. Dwa kopiate talerze to mało, bo całość znika dosłownie w mgnieniu oka. Ponadto nie muszę gimnastykować się podczas zakupów, ponieważ lista składników jest w tym przypadku krótka i prosta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące pieczarki w cieście serowym. Przekąska idealna
Przygotowanie chrupiących pieczarek w cieście nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzi się niemalże w każdej sytuacji. To sposób na "większego głoda" czy przekąskę na imprezowy stół. Pieczarki w kołderce z serowego ciasta doskonale będą smakować z lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym lub ziołowym, a także z warzywnymi pastami, np. paprykową czy buraczkową.
Ciasto z dodatkiem sera wzbogaca smak całości, a aromat tymianku świetnie komponuje się z grzybowymi nutami. Ponadto pieczarki są pełne smaku umami, potrzeba im naprawdę wiele, by mogły oczarować. A w tej wersji są bezbłędne. Pieczarki w cieście wyjdą chrupiące, jeśli usmażysz je na głębokim tłuszczu. Jeśli jednak unikasz smażonych dań, możesz wrzucić je do piekarnika i piec przez 10 minut w wysokiej temperaturze (ok. 200-230 st. C).
Zobacz także
Pieczarki w cieście. Przepis
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 3 jajka,
- 50 g żółtego sera,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek do smaku,
- bułka tarta do obtoczenia.
Przygotowanie:
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach.
- Jajka wymieszaj z przyprawami i serem. Możesz zblendować całość na gładką masę.
- Następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki, by powstało gęste ciasto bez grudek.
- Pieczarki wymyj i osusz, a następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek.
- Przygotowane pieczarki najpierw zanurz w cieście, a następnie obtocz bułką tartą.
- Pieczarki smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
- Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.