Grzyby wsadzam w słoiki bez octu. Mam zapas na zimę bez obaw, że się zepsują

Jeśli szukasz sposobu na utrzymanie smaku świeżych grzybów przez dłuższy czas, ten przepis jest dla ciebie. Moje grzyby przechowywane w solance niemal smakują jak dopiero co zebrane. Można je użyć do sosów lub zup, wystarczy je dokładnie przepłukać przed użyciem. Ważne jednak, aby trzymać się proporcji składników do mikstury solankowej.

Grzyby w solance - spróbuj zamiast marynować w occieGrzyby w solance - spróbuj zamiast marynować w occie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przechowywanie grzybów przez mrożenie lub pasteryzację jest popularnym sposobem na zachowanie ich świeżości. Grzyby w solance jednak mają jeszcze bardziej intensywny smak niż mrożone, co sprawia, że są pyszne w smaku i jednocześnie mają zwartą strukturę.

Do tego przepisu możecie wykorzystać różne rodzaje grzybów według własnych preferencji. Doskonale sprawdzą się tutaj podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki. Są niezwykle wartościowe w kuchni, szczególnie zimą, gdy na przykład chcesz przygotować makaron z sosem grzybowym lub pyszną zupę grzybową. Polecam zrobić kilka słoików, aby zawsze mieć je pod ręką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Przepis na grzyby w solance

Nie wymaga wielu składników, więc nawet jak spontanicznie przyniesiesz z lasu grzyby, to składniki na solankę na pewno masz w domu. Na 1 kg ulubionych grzybów potrzebujesz 500 ml wody, kilka listków laurowych i 20 g soli.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Pokrój je na kawałki.
  2. Włóż pokrojone grzyby do garnka, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez 10-15 minut, a następnie odcedź i przełóż do wyparzonych słoików.
  3. Zagotuj 500 ml wody z solą i listkami laurowymi.
  4. Zalej grzyby solanką i zakręć słoiki.
  5. Pasteryzuj słoiki przez gotowanie ich przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku