Moja ciocia jest mistrzynią w robieniu skrzydeł indyczych po pańsku. Znam jej przepis
Lubisz testować nowe przepisy w kuchni? Szukasz ciekawej inspiracji kulinarnej, która zachwyci twoje podniebienie od pierwszego kęsa? Mam coś, co na pewno ci się spodoba. To przysmak warmińsko-mazurski!
20.05.2024 12:11
Polska kuchnia ma do zaoferowania bardzo wiele. A jeśli wejdziemy w ten temat głębiej i zaczniemy czerpać z regionalnych przepisów, to możemy odkryć niesamowite perełki kulinarne.
Już za moment poznasz genialny patent na skrzydła indycze po pańsku. Jest to przysmak wywodzący się z kuchni warmińsko-mazurskiej. Co więcej, danie to jest tak smaczne i niesamowite, że w 2019 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie warmińsko-mazurskim".
Ten pyszny posiłek często robi moja ciocia Marysia, dlatego poprosiłam ją o recepturę. Ty również możesz ją wykorzystać i jeszcze dziś przygotować dla swoich bliskich obiad w niesamowitym wydaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj skrzydła indycze w ten sposób, a wszyscy przy stole od razu poproszą o dokładkę
Składniki:
- 4 skrzydła z indyka,
- 1 główka czosnku,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- 100 g musztardy,
- 300 g startych drobno pieczarek,
- 3/4 szkl. bułki tartej,
- 50 g roztopionego masła,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydeł z indyka. Najpierw dokładnie je oczyszczam i osuszam, po czym dzielę na pół i wkładam do garnka z osoloną wodą.
Krok 2. Dorzucam również ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku. Całość gotuję przez 30 minut, po czym odstawiam garnek z zawartością do ostudzenia.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. Najpierw ścieram na tarce na małych oczkach obrane pieczarki. Następnie łączę grzyby z bułką tartą. I tak naprawdę panierka do skrzydeł z indyka jest już gotowa.
Krok 4. Na koniec zostaje tylko połączyć wszystkie składniki. W tym celu rozprowadzam na ostudzonych skrzydłach warstwę z musztardy. Do tego celu wykorzystuję kuchenny pędzelek. Następnie każdy kawałek mięsa obtaczam we wcześniej przygotowanej panierce.
Krok 5. Skrzydła z dodatkami układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo każdy element polewam roztopionym masłem i dopiero wtedy skrzydła z indyka lądują w piekarniku. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone skrzydła posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!