Moja ciocia jest mistrzynią w robieniu skrzydeł indyczych po pańsku. Znam jej przepis

Lubisz testować nowe przepisy w kuchni? Szukasz ciekawej inspiracji kulinarnej, która zachwyci twoje podniebienie od pierwszego kęsa? Mam coś, co na pewno ci się spodoba. To przysmak warmińsko-mazurski!

I pomysł na obiad już jestSkrzydła indycze po pańsku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Polska kuchnia ma do zaoferowania bardzo wiele. A jeśli wejdziemy w ten temat głębiej i zaczniemy czerpać z regionalnych przepisów, to możemy odkryć niesamowite perełki kulinarne

Już za moment poznasz genialny patent na skrzydła indycze po pańsku. Jest to przysmak wywodzący się z kuchni warmińsko-mazurskiej. Co więcej, danie to jest tak smaczne i niesamowite, że w 2019 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie warmińsko-mazurskim".

Ten pyszny posiłek często robi moja ciocia Marysia, dlatego poprosiłam ją o recepturę. Ty również możesz ją wykorzystać i jeszcze dziś przygotować dla swoich bliskich obiad w niesamowitym wydaniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydła indycze po pańsku. Fantastyczny przepis na przysmak warmińsko-mazurski

Przygotuj skrzydła indycze w ten sposób, a wszyscy przy stole od razu poproszą o dokładkę

Składniki:

  • 4 skrzydła z indyka,
  • 1 główka czosnku,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 100 g musztardy,
  • 300 g startych drobno pieczarek, 
  • 3/4 szkl. bułki tartej,
  • 50 g roztopionego masła,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania skrzydeł z indyka. Najpierw dokładnie je oczyszczam i osuszam, po czym dzielę na pół i wkładam do garnka z osoloną wodą. 

Elementy indyka lądują w wodzie
Elementy indyka lądują w wodzie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Dorzucam również ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku. Całość gotuję przez 30 minut, po czym odstawiam garnek z zawartością do ostudzenia. 

W przepisie nie zabraknie również aromatycznych przypraw
W przepisie nie zabraknie również aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. Najpierw ścieram na tarce na małych oczkach obrane pieczarki. Następnie łączę grzyby z bułką tartą. I tak naprawdę panierka do skrzydeł z indyka jest już gotowa. 

Panierka powstaje na bazie pieczarek i bułki tartej
Panierka powstaje na bazie pieczarek i bułki tartej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec zostaje tylko połączyć wszystkie składniki. W tym celu rozprowadzam na ostudzonych skrzydłach warstwę z musztardy. Do tego celu wykorzystuję kuchenny pędzelek. Następnie każdy kawałek mięsa obtaczam we wcześniej przygotowanej panierce. 

A tak mają prezentować się skrzydła w panierce
A tak mają prezentować się skrzydła w panierce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Skrzydła z dodatkami układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo każdy element polewam roztopionym masłem i dopiero wtedy skrzydła z indyka lądują w piekarniku. Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza

Po dodaniu masła, blacha trafia do piekarnika
Po dodaniu masła, blacha trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone skrzydła posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej