Strasznie pyszne dyniowe przekąski z mięsem mielonym. Na imprezie halloweenowej znikną pierwsze
Koniec października to czas, gdy wiele osób szykuje się na imprezy halloweenowe. Warto wtedy na stole postawić tematyczne i smaczne przekąski. Pewniakiem, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych są proste kąski z ciasta francuskiego.
Wyglądają jak małe dynie, a pod chrupiącym ciastem skrywa się pyszny farsz z mielonego mięsa, sera cheddar i całej masy przypraw. Idealnie wpasowują się w klimat Halloween, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Nie może ich zabraknąć również na twojej imprezie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe przekąski z mięsem mielonym. W sam raz na imprezę halloweenową
Ciasto francuskie na Halloween
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów, bo nadziać go można zarówno na słodko, jak i na słono. Dzięki foremkom do ciasteczek nadać mu można nietypowy kształt. W tym przepisie są to dynie, jeden z symboli jesieni oraz Halloween.
Dyniowe przekąski z mięsem mielonym
Pod chrupiącym ciastem francuskim skrywa się farsz z mielonego mięsa z sosem pomidorowym i serem cheddar. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim gościom. Dyniowe przekąski smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka,
- 1 jajko,
- ¼ żółtej papryki,
- ¼ zielonej papryki,
- ¼ cebuli,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki curry,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 14 łyżeczek sosu pomidorowego,
- 70 g sera cheddar,
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż mielone mięso. Dorzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę żółtą oraz zieloną, wbij jajko, dodaj posiekaną cebulę, suszony czosnek, słodką paprykę, curry oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 2. Ciasto francuskie rozłóż na blacie i przy pomocy foremki do ciasteczek wytnij w nim kształty dyni.
Krok 3. Na dyni wyłóż porcję sosu pomidorowego i wyciśnij nieco mięsnej masy. Ułóż kawałek sera cheddar. W drugiej dyni wytnij oczy, nos oraz usta i przykryj nią farsz, dociskają brzegi.
Krok 4. Tak przygotowane dynie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 20 minut.
Krok 5. Gotowe przekąski serwuj w towarzystwie ulubionego sosu. Smacznego!