Strasznie pyszne dyniowe przekąski z mięsem mielonym. Na imprezie halloweenowej znikną pierwsze
17.10.2024 11:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Koniec października to czas, gdy wiele osób szykuje się na imprezy halloweenowe. Warto wtedy na stole postawić tematyczne i smaczne przekąski. Pewniakiem, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych są proste kąski z ciasta francuskiego.
Wyglądają jak małe dynie, a pod chrupiącym ciastem skrywa się pyszny farsz z mielonego mięsa, sera cheddar i całej masy przypraw. Idealnie wpasowują się w klimat Halloween, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Nie może ich zabraknąć również na twojej imprezie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto francuskie na Halloween
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów, bo nadziać go można zarówno na słodko, jak i na słono. Dzięki foremkom do ciasteczek nadać mu można nietypowy kształt. W tym przepisie są to dynie, jeden z symboli jesieni oraz Halloween.
Dyniowe przekąski z mięsem mielonym
Pod chrupiącym ciastem francuskim skrywa się farsz z mielonego mięsa z sosem pomidorowym i serem cheddar. To proste połączenie przypadnie do gustu wszystkim gościom. Dyniowe przekąski smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka,
- 1 jajko,
- ¼ żółtej papryki,
- ¼ zielonej papryki,
- ¼ cebuli,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki curry,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 14 łyżeczek sosu pomidorowego,
- 70 g sera cheddar,
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż mielone mięso. Dorzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę żółtą oraz zieloną, wbij jajko, dodaj posiekaną cebulę, suszony czosnek, słodką paprykę, curry oraz pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 2. Ciasto francuskie rozłóż na blacie i przy pomocy foremki do ciasteczek wytnij w nim kształty dyni.
Krok 3. Na dyni wyłóż porcję sosu pomidorowego i wyciśnij nieco mięsnej masy. Ułóż kawałek sera cheddar. W drugiej dyni wytnij oczy, nos oraz usta i przykryj nią farsz, dociskają brzegi.
Krok 4. Tak przygotowane dynie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 20 minut.
Krok 5. Gotowe przekąski serwuj w towarzystwie ulubionego sosu. Smacznego!