Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
W śledziach po kaszubsku to nie ryba jest najważniejsza, tylko aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ostrych przypraw i suszonych owoców. Rozkoszny po raz kolejny udowadnia, że można przygotować wegański odpowiednik tej tradycyjnej przekąski, który posmakuje wszystkim – nie tylko osobom na bezmięsnej diecie.
Zamiast filetów z solanki kucharz sięga po mięsiste boczniaki i bakłażany. Zanim wymiesza je z dodatkami, obtacza w oliwie z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, a następnie wrzuca na osobnych blaszkach do piekarnika. Lekko przypieczone warzywa nabierają głębszych nut, które idealnie komponują się z marynatą po kaszubsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze
Uproszczona wersja przepisu Rozkosznego
Na liście składników w przepisie kucharza widnieje wiele aromatycznych dodatków, z których każdy wnosi coś cennego. Jednak jeśli nie masz tych wszystkich składników w kuchennej szafce, nic straconego – zaufaj swojej intuicji i postaw na przyprawy, które najbardziej ci odpowiadają.
Oczywiście pieczone boczniaki i bakłażany to podstawa. Niezbędnymi elementami są również cebula, koncentrat pomidorowy, goździki i suszone owoce – autor przepisu dodaje wędzoną suskę sechlońską (odmiana śliwki), ale równie dobrym dodatkiem mogą być klasyczne suszone śliwki lub rodzynki.
Nie rezygnowałabym także z ziela angielskiego i liści laurowych, ale pozostałe przyprawy możesz dodać według własnego uznania.
Przepis na nie-śledzie po kaszubsku
Rozkoszny na swojej stronie pisze, że pomysł na tę przekąskę zapożyczył od Marty Dymek, twórczyni "Jadłonomii". Z czasem przepis został wzbogacony o dodatek bakłażanów i wędzonej śliwki.
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- 2 bakłażany,
- 100 ml oliwy extra virgin,
- 2 duże czerwone cebule,
- 8 suszonych śliwek,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 3 goździki, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka ziaren gorczycy, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
- Bakłażany pokrój w paski i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na osobnej blaszce połóż boczniaki. Jedne i drugie warzywa obtocz w oliwie i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Dodaj do niej sól morską, cukier trzcinowy, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i suszoną śliwkę. Smaż przez 5-6 minut.
- Gdy cebula się zeszkli, dorzuć wędzoną paprykę, majeranek i ziarenka gorczycy. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Po 2-3 minutach dodaj 180 ml wody, sos sojowy i ocet.
- Pieczone bakłażany i boczniaki przełóż do miski i wymieszaj z aromatycznym sosem. Po ostudzeniu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
- Podawaj z kromką świeżego chleba lub chrupiącymi grzankami.