WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników

W śledziach po kaszubsku to nie ryba jest najważniejsza, tylko aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem ostrych przypraw i suszonych owoców. Rozkoszny po raz kolejny udowadnia, że można przygotować wegański odpowiednik tej tradycyjnej przekąski, który posmakuje wszystkim – nie tylko osobom na bezmięsnej diecie.

Rozkoszny miesza boczniaki z mięsistymi warzywamiRozkoszny miesza boczniaki z mięsistymi warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn
1

Zamiast filetów z solanki kucharz sięga po mięsiste boczniaki i bakłażany. Zanim wymiesza je z dodatkami, obtacza w oliwie z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, a następnie wrzuca na osobnych blaszkach do piekarnika. Lekko przypieczone warzywa nabierają głębszych nut, które idealnie komponują się z marynatą po kaszubsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Uproszczona wersja przepisu Rozkosznego

Na liście składników w przepisie kucharza widnieje wiele aromatycznych dodatków, z których każdy wnosi coś cennego. Jednak jeśli nie masz tych wszystkich składników w kuchennej szafce, nic straconego – zaufaj swojej intuicji i postaw na przyprawy, które najbardziej ci odpowiadają.

Oczywiście pieczone boczniaki i bakłażany to podstawa. Niezbędnymi elementami są również cebula, koncentrat pomidorowy, goździki i suszone owoce – autor przepisu dodaje wędzoną suskę sechlońską (odmiana śliwki), ale równie dobrym dodatkiem mogą być klasyczne suszone śliwki lub rodzynki.

Nie rezygnowałabym także z ziela angielskiego i liści laurowych, ale pozostałe przyprawy możesz dodać według własnego uznania.

Przepis na nie-śledzie po kaszubsku

Rozkoszny na swojej stronie pisze, że pomysł na tę przekąskę zapożyczył od Marty Dymek, twórczyni "Jadłonomii". Z czasem przepis został wzbogacony o dodatek bakłażanów i wędzonej śliwki.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 2 bakłażany,
  • 100 ml oliwy extra virgin,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 8 suszonych śliwek,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 3 goździki, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka ziaren gorczycy, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:

  1. Bakłażany pokrój w paski i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na osobnej blaszce połóż boczniaki. Jedne i drugie warzywa obtocz w oliwie i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Dodaj do niej sól morską, cukier trzcinowy, goździki, ziele angielskie, liście laurowe i suszoną śliwkę. Smaż przez 5-6 minut.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć wędzoną paprykę, majeranek i ziarenka gorczycy. Całość wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Po 2-3 minutach dodaj 180 ml wody, sos sojowy i ocet.
  4. Pieczone bakłażany i boczniaki przełóż do miski i wymieszaj z aromatycznym sosem. Po ostudzeniu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  5. Podawaj z kromką świeżego chleba lub chrupiącymi grzankami.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje