Wyglądają jak ze szkolnej stołówki, ale smak to petarda. Rozkoszny zdradził swój trik
Niektórzy twierdzą, że zostały wylansowane przez znaną sieciówkę meblową ze Szwecji. Jednak w kuchni polskiej obecne były niemalże od zawsze. Klopsiki w pysznym kremowym sosie podawane z ziemniakami puree i surówką to dla wielu osób przysmak dzieciństwa. Michał Korkosz Rozkoszny odtwarza te smaki w wersji wegetariańskiej. Podniebienie szaleje, nikt nie pyta o mięso.
Klopsiki Rozkosznego wyglądają jak ze szkolnej stołówki, smakują jak u mamy, a jednak są zrobione inaczej. Podstawową różnicą jest tofu zamiast mielonego z łopatki. Drugą, że te zgrabne kotleciki nie zostały usmażone na patelni, tylko upieczone w piekarniku. Dzięki temu są one nie tylko odpowiednie dla wegetarian, ale też bardziej lekkostrawne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni
Jaki sos pasuje do klopsików Rozkosznego?
Klopsiki możesz podać z dowolnym sosem. Na bazie bulionu warzywnego przygotujesz zarówno pyszny sos pomidorowy, jak i tradycyjny sos koperkowy lub grzybowy – oczywiście, najlepszy w sezonie.
Jednak Rozkoszny proponuje swoją wariację na temat tradycyjnego polskiego sosu z zasmażką. Do masła, mąki i bulionu, które połączone na patelni tworzą zawiesisty i kremowy sos, dodaje pastę miso.
Ten japoński akcent, powstały w wyniku fermentacji soi z dodatkiem soli i grzybów koji, występuje w trzech wersjach kolorystycznych – miso białe, czerwone i mieszane. W przepisie Rozkosznego pojawia się miso jasne, charakteryzujące się delikatnym i słodkawym smakiem.
Przepis na klopsiki od Rozkosznego
Autor przepisu podaje klopsiki z puree ziemniaczanym i sałatką rzymską.
Składniki:
- 2 opakowania naturalnego tofu (2 x 180 g),
- 45 g startego parmezanu lub innego podobnego sera,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 35 g bułki tartej.
Składniki na sos:
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 375 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki jasnej pasty miso,
- 60 ml śmietanki 30 proc. lub sojowej,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Wykonanie:
- Wyjmij tofu z opakowania i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Przełóż do miski i rozkrusz w dłoniach.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki na klopsiki i wyrób masę – jak na klasyczne kotlety mielone.
- Uformuj okrągłe pulpeciki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą, aby nie było grudek.
- Dodaj bulion, wymieszaj, a po chwili dorzuć także pastę miso. Poczekaj, aż się rozpuści, zagotuje i zgęstnieje.
- Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij patelnię z palnika. Wymieszaj sos ze śmietanką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Wyjmij pulpeciki z piekarnika, polej sosem i podaj z ulubionymi dodatkami.