PrzepisWyglądają jak ze szkolnej stołówki, ale smak to petarda. Rozkoszny zdradził swój trik

Wyglądają jak ze szkolnej stołówki, ale smak to petarda. Rozkoszny zdradził swój trik

Niektórzy twierdzą, że zostały wylansowane przez znaną sieciówkę meblową ze Szwecji. Jednak w kuchni polskiej obecne były niemalże od zawsze. Klopsiki w pysznym kremowym sosie podawane z ziemniakami puree i surówką to dla wielu osób przysmak dzieciństwa. Michał Korkosz Rozkoszny odtwarza te smaki w wersji wegetariańskiej. Podniebienie szaleje, nikt nie pyta o mięso.

Pulpeciki od Rozkosznego mają w sobie coś z kuchni mamy
Pulpeciki od Rozkosznego mają w sobie coś z kuchni mamy
Źródło zdjęć: © Instagram

Klopsiki Rozkosznego wyglądają jak ze szkolnej stołówki, smakują jak u mamy, a jednak są zrobione inaczej. Podstawową różnicą jest tofu zamiast mielonego z łopatki. Drugą, że te zgrabne kotleciki nie zostały usmażone na patelni, tylko upieczone w piekarniku. Dzięki temu są one nie tylko odpowiednie dla wegetarian, ale też bardziej lekkostrawne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Jaki sos pasuje do klopsików Rozkosznego?

Klopsiki możesz podać z dowolnym sosem. Na bazie bulionu warzywnego przygotujesz zarówno pyszny sos pomidorowy, jak i tradycyjny sos koperkowy lub grzybowy – oczywiście, najlepszy w sezonie.

Jednak Rozkoszny proponuje swoją wariację na temat tradycyjnego polskiego sosu z zasmażką. Do masła, mąki i bulionu, które połączone na patelni tworzą zawiesisty i kremowy sos, dodaje pastę miso.

Ten japoński akcent, powstały w wyniku fermentacji soi z dodatkiem soli i grzybów koji, występuje w trzech wersjach kolorystycznych – miso białe, czerwone i mieszane. W przepisie Rozkosznego pojawia się miso jasne, charakteryzujące się delikatnym i słodkawym smakiem.

Przepis na klopsiki od Rozkosznego

Autor przepisu podaje klopsiki z puree ziemniaczanym i sałatką rzymską.

Składniki:

  • 2 opakowania naturalnego tofu (2 x 180 g),
  • 45 g startego parmezanu lub innego podobnego sera,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 35 g bułki tartej.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 375 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki jasnej pasty miso,
  • 60 ml śmietanki 30 proc. lub sojowej,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu.

Wykonanie:

  1. Wyjmij tofu z opakowania i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Przełóż do miski i rozkrusz w dłoniach.
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na klopsiki i wyrób masę – jak na klasyczne kotlety mielone.
  3. Uformuj okrągłe pulpeciki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15 minut.
  4. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą, aby nie było grudek.
  5. Dodaj bulion, wymieszaj, a po chwili dorzuć także pastę miso. Poczekaj, aż się rozpuści, zagotuje i zgęstnieje.
  6. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij patelnię z palnika. Wymieszaj sos ze śmietanką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Wyjmij pulpeciki z piekarnika, polej sosem i podaj z ulubionymi dodatkami.
Rozkosznypulpecikikuchnia wegetariańska

Wybrane dla Ciebie