Esencja smaku zamknięta w kostce. Zrobioną w ten sposób warto mieć w zapasie
W wielu przepisach – nie tylko na zupy i sosy – w składnikach pojawia się bulion. Zazwyczaj nie masz codziennie w lodówce garnka z rosołem, więc sięgasz po gotowe produkty w kostce lub słoiku. O ile esencje w słoiku mogą pochwalić się nienajgorszym składem, te w kostkach należy omijać szerokim łukiem. Zawierają utwardzone tłuszcze i mnóstwo wzmacniaczy smaku, które są szkodliwe dla zdrowia. Na szczęście jest inny sposób na podręczną kostkę bulionową.
14.12.2024 13:59
Być może wiesz o tym, że nawet płynny rosół możesz zamrozić. Jednak o wiele bardziej poręczne i praktyczne jest przygotowanie kostek warzywnych. Te domowe mają równie mocno skondensowany smak, a po rozpuszczeniu w gorącej wodzie wybuchają naturalnym aromatem warzyw i ziół – świeżej pietruszki, koperku lub innych, które najbardziej lubisz. Są bardzo łatwe do przygotowania i zajmują niewiele miejsca w zamrażarce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co znajduje się w kostce rosołowej ze sklepu?
Skład kostki rosołowej ze sklepu to w przeważającej mierze wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu. Ten dodatek intensywnie podkreśla aromat kostki, ale w nadmiarze może powodować szereg skutków ubocznych, które objawiają się poprzez bóle głowy czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bazę dla smaków i zapachów stanowią tłuszcze utwardzone pochodzenia roślinnego. Producenci często dodają też konserwanty i sztuczne barwniki, by zachować atrakcyjny wygląd produktu.
Jak długo możesz przechowywać domowe kostki bulionowe?
Kostki przygotowane z pieczonych warzyw i ziół to inwestycja na długi czas. W zamrażalniku zachowują świeżość nawet przez 6 miesięcy. Pod warunkiem, że są przechowywane w odpowiedni sposób. Kiedy już kostki zastygną w foremkach, przełóż je do szczelnego pojemnika lub woreczka zamykanego strunowo. Dobrą praktyką jest wpisanie aktualnej daty na opakowaniu. Jeśli postanowisz przygotować kolejną porcję, będziesz mieć pewność, po które kostki sięgnąć w pierwszej kolejności.
Przepis na domowe kostki warzywne
Wybór warzyw i ziół do kostek możesz modyfikować według własnego gustu. Jednak nie warto rezygnować z podstawy, czyli marchewek, pietruszek, selera i cebuli. To zestaw, który sprawdza się w wielu różnych potrawach.
Składniki:
- 5 marchewek,
- 4 korzenie pietruszki,
- 3 cebule,
- 1 seler,
- 1 pomidor,
- 2 główki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki soli.
Wykonanie:
- Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Główki czosnku przekrój na pół, ale pozostaw w łupinach.
- Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej 2 łyżkami oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
- Po upieczeniu całą zawartość brytfanny przełóż do blendera – jeśli nie jest wystarczająco duży, zrób to na raty.
- Dodaj kurkumę, świeże zioła, sól i pozostałe 3 łyżki oliwy. Zblenduj na spójną masę. Jeśli warzywa nie będą chciały się zmiksować, dodaj pół szklanki wody.
- Nałóż łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego do silikonowych foremek i wstaw do zamrażalnika.
- Gdy kostki zrobią się twarde, przełóż je do zamykanych pojemników.
Jak korzystać z domowych kostek bulionowych?
Aby obudzić aromat zamknięty w kostce, zalej ją gorącą wodą w proporcji: 1 kostka na 1 litr wrzątku. Z takiego wywaru możesz przygotować praktycznie dowolną zupę lub sos, na przykład do makaronu. Bulion warzywny doskonale sprawdzi się także do risotto lub podlewania pieczeni.