Zabielany rosół to świetna alternatywa dla polskiego klasyka. Jego smak zachwyci każdego

Po raz kolejny okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Duży garnek z rosołem możesz w bardzo łatwy sposób zamienić na pyszną zupę w stylu amerykańskim. Chicken soup w końcu przybyła do Stanów Zjednoczonych i Kanady z Europy. Podaj ją z warzywami i kawałkami kurczaka. Możesz dodać makaron lub ryż, a drugie danie już nie będzie potrzebne.

Rosół zabielany śmietaną możesz podać z ryżem lub makaronemRosół zabielany śmietaną możesz podać z ryżem lub makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Z rosołu na drugi dzień możesz zrobić klasyczną pomidorówkę i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Jednak jeśli masz ochotę przełamać ten schemat, wystarczy, że dodasz 2 składniki, a zupa nabierze zupełnie innego wyrazu. Od kiedy poznałam pomysł na rosół zabielany, często wracam do tego przepisu. Ta konkretna zupa z dodatkami przyjemnie rozgrzewa i poprawia nastrój.

Jak zrobić rosół pełen smaku?

Nawet jeśli od razu planujesz zrobić rosół zabielany, zadbaj o pyszny wywar. Najlepszy wychodzi, gdy dodasz 2 rodzaje mięsa. Kurczak to podstawa, ale warto wrzucić także odrobinę wołowiny, dzięki której wywar nabierze głębi. Można skorzystać także z porady Magdy Gessler i wrzucić do rosołu 2 goździki. Z tym dodatkiem zupa na pewno nie będzie mdła.

Przepis na zabielany rosół

Wywar ugotuj w standardowy sposób. Mięso zalej wodą i ugotuj do miękkości. Zdejmij szumowinę, dodaj włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, skręć moc palnika, by rosół tylko odrobię się podgrzewał i nabierał smaku. Zanim zabielisz zupę zadbaj o to, żeby wywar nie był mętny. Jeśli samo zdejmowanie szumowiny nie wystarcza, sięgnij po inne sposoby na klarowanie rosołu.    

Składniki: 

  • 1 cały kurczak,
  • 300 g wołowiny z kością,
  • pęczek włoszczyzny,
  • cebula,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 żółtka jajek,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Wstaw mięso na rosół. Gdy będzie miękkie, dodaj włoszczyznę i cebulę opaloną nad palnikiem. Zdejmij szumowinę.
  2. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 2 godziny na małym ogniu. Wyjmij mięso i warzywa z wywaru.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka ze śmietaną. Dodaj gorący wywar, a następnie przelej do rosołu. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na talerze z kawałkami mięsa i warzywami pokrojonymi w kostkę.

Propozycje dodatków do rosołu zabielanego

Kremowy rosół z kurczakiem i warzywami możesz podać z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Świetnie smakuje także z mini grzankami zrobionymi z chleba tostowego. Zupę posyp świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba