PrzepisZupyZabielany rosół to świetna alternatywa dla polskiego klasyka. Jego smak zachwyci każdego

Zabielany rosół to świetna alternatywa dla polskiego klasyka. Jego smak zachwyci każdego

Po raz kolejny okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Duży garnek z rosołem możesz w bardzo łatwy sposób zamienić na pyszną zupę w stylu amerykańskim. Chicken soup w końcu przybyła do Stanów Zjednoczonych i Kanady z Europy. Podaj ją z warzywami i kawałkami kurczaka. Możesz dodać makaron lub ryż, a drugie danie już nie będzie potrzebne.

Rosół zabielany śmietaną możesz podać z ryżem lub makaronem
Rosół zabielany śmietaną możesz podać z ryżem lub makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.12.2024 08:59

Z rosołu na drugi dzień możesz zrobić klasyczną pomidorówkę i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Jednak jeśli masz ochotę przełamać ten schemat, wystarczy, że dodasz 2 składniki, a zupa nabierze zupełnie innego wyrazu. Od kiedy poznałam pomysł na rosół zabielany, często wracam do tego przepisu. Ta konkretna zupa z dodatkami przyjemnie rozgrzewa i poprawia nastrój.

Jak zrobić rosół pełen smaku?

Nawet jeśli od razu planujesz zrobić rosół zabielany, zadbaj o pyszny wywar. Najlepszy wychodzi, gdy dodasz 2 rodzaje mięsa. Kurczak to podstawa, ale warto wrzucić także odrobinę wołowiny, dzięki której wywar nabierze głębi. Można skorzystać także z porady Magdy Gessler i wrzucić do rosołu 2 goździki. Z tym dodatkiem zupa na pewno nie będzie mdła.

Przepis na zabielany rosół

Wywar ugotuj w standardowy sposób. Mięso zalej wodą i ugotuj do miękkości. Zdejmij szumowinę, dodaj włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, skręć moc palnika, by rosół tylko odrobię się podgrzewał i nabierał smaku. Zanim zabielisz zupę zadbaj o to, żeby wywar nie był mętny. Jeśli samo zdejmowanie szumowiny nie wystarcza, sięgnij po inne sposoby na klarowanie rosołu.    

Składniki: 

  • 1 cały kurczak,
  • 300 g wołowiny z kością,
  • pęczek włoszczyzny,
  • cebula,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 żółtka jajek,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Wstaw mięso na rosół. Gdy będzie miękkie, dodaj włoszczyznę i cebulę opaloną nad palnikiem. Zdejmij szumowinę.
  2. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 2 godziny na małym ogniu. Wyjmij mięso i warzywa z wywaru.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka ze śmietaną. Dodaj gorący wywar, a następnie przelej do rosołu. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż na talerze z kawałkami mięsa i warzywami pokrojonymi w kostkę.

Propozycje dodatków do rosołu zabielanego

Kremowy rosół z kurczakiem i warzywami możesz podać z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Świetnie smakuje także z mini grzankami zrobionymi z chleba tostowego. Zupę posyp świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie