PoradyRobisz pomidorówkę z rosołu z wczoraj? Dodaj 1 składnik, który sprawi, że będzie jak u babci

Robisz pomidorówkę z rosołu z wczoraj? Dodaj 1 składnik, który sprawi, że będzie jak u babci

Zupa pomidorowa to królowa polskich zup - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Zupa pomidorowa to królowa polskich zup - Pyszności; Fot. Adobe Stock

19.06.2023 08:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomidorówka jest niekwestionowaną królową polskich stołów. Danie to przyrządza się na bazie rosołu lub bulionu warzywnego, z dodatkiem świeżych pomidorów, koncentratu pomidorowego czy przecieru.  Zupę zaprawia się śmietaną lub tzw. zacierką. Pomidorowa bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem świeżych ziół. Co zrobić, by smakowała jak ta, gotowana przez nasze babcie? Wystarczy, że dodasz jeden składnik.

Z ryżem, z makaronem, zabielana bądź nie — pomidorówka z rosołu z wczoraj to szlagier wśród dań obiadowych polskiej kuchni. Prosty przepis, ekspresowe wykonanie i smak, który podbija podniebienia Polaków od pokoleń. Jak przyrządzić zupę pomidorową, by smakowała, jak u babci? Wystarczy, że zastosujesz jeden prosty trik. Sięgnij do szafki kuchennej, tam na pewno znajdziesz składnik, który wydobędzie więcej smaku z uwielbianej przez wielu zupy.

Zupa pomidorowa z rosołu z wczoraj. Co dodać, by smakowała, jak babcina?

Pokolenia Polaków pamiętają smak pomidorówki zrobionej na szybko na bazie bulionu z dnia poprzedniego. Klasyczną pomidorówkę, tę z niedzielnego rosołu, przyrządza się, doprawiając bulion przecierem pomidorowym, natką pietruszki lub świeżym lubczykiem, całość wieńcząc dodaną od serca śmietaną — kwaśną lub słodką. Do tego serwuje się makaron bądź ryż. Zero waste w najprostszym wydaniu.

Ci, których babcie uprawiały pomidory w przydomowych ogródkach, mogli cieszyć się jeszcze smaczniejszą pomidorówką. Do rosołu dodawano bowiem podsmażane na maśle pomidory. Jest jednak składnik, który większość z nas ma w domu i który to wspaniale podkreśli dania. Do gotującej się zupy dodaj odrobinę cukru (1 łyżeczka na 1 litr bulionu). Słodki smak przełamie kwasowość pomidorów. Tak przygotowana pomidorówka przywiedzie na myśl wspomnienia z dzieciństwa i bezkonkurencyjne zupy autorstwa naszych babć.

Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com

Pomidorówka na rosole z wczoraj. Przepis

Zanim przystąpisz do gotowania, zapewne będzie zastanawiać się, co wybrać: koncentrat czy przecier pomidorowy. Różni je przede wszystkim konsystencja i kolor. Przecier pomidorowy ma mniej intensywny kolor i rzadszą postać, a koncentrat jest gęstszy i ma ciemniejszy odcień czerwieni. Koncentrat jest też bardziej kwaskowaty i intensywny w smaku. Przecier jest nieco subtelniejszy. Nieco rzadszą formą przecieru jest wywodząca się z Włoch passata pomidorowa.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego z butelki lub kartonika,
  • ok. 40 ml słodkiej śmietanki lub kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • natka pietruszki,
  • ugotowany makaron lub ryż.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Kiedy będzie gorący, dodawaj stopniowo przecier pomidorowy. Im więcej dodasz, tym zupa będzie bardziej intensywna w smaku i bardziej kwaśna.
  2. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku. Zagotuj zupę.
  3. Pod sam koniec dodaj śmietanę — słodkiej nie musisz hartować, natomiast kwaśną wymieszaj z chochelką zupy przed wlaniem jej do garnka.
  4. Zupę podawaj z makaronem lub ryżem, oprószoną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także