PoradyRobisz pomidorówkę z rosołu z wczoraj? Dodaj 1 składnik, który sprawi, że będzie jak u babci

Robisz pomidorówkę z rosołu z wczoraj? Dodaj 1 składnik, który sprawi, że będzie jak u babci

Zupa pomidorowa to królowa polskich zup - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Zupa pomidorowa to królowa polskich zup - Pyszności; Fot. Adobe Stock

19.06.2023 08:55

Pomidorówka jest niekwestionowaną królową polskich stołów. Danie to przyrządza się na bazie rosołu lub bulionu warzywnego, z dodatkiem świeżych pomidorów, koncentratu pomidorowego czy przecieru.  Zupę zaprawia się śmietaną lub tzw. zacierką. Pomidorowa bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem świeżych ziół. Co zrobić, by smakowała jak ta, gotowana przez nasze babcie? Wystarczy, że dodasz jeden składnik.

Z ryżem, z makaronem, zabielana bądź nie — pomidorówka z rosołu z wczoraj to szlagier wśród dań obiadowych polskiej kuchni. Prosty przepis, ekspresowe wykonanie i smak, który podbija podniebienia Polaków od pokoleń. Jak przyrządzić zupę pomidorową, by smakowała, jak u babci? Wystarczy, że zastosujesz jeden prosty trik. Sięgnij do szafki kuchennej, tam na pewno znajdziesz składnik, który wydobędzie więcej smaku z uwielbianej przez wielu zupy.

Zupa pomidorowa z rosołu z wczoraj. Co dodać, by smakowała, jak babcina?

Pokolenia Polaków pamiętają smak pomidorówki zrobionej na szybko na bazie bulionu z dnia poprzedniego. Klasyczną pomidorówkę, tę z niedzielnego rosołu, przyrządza się, doprawiając bulion przecierem pomidorowym, natką pietruszki lub świeżym lubczykiem, całość wieńcząc dodaną od serca śmietaną — kwaśną lub słodką. Do tego serwuje się makaron bądź ryż. Zero waste w najprostszym wydaniu.

Ci, których babcie uprawiały pomidory w przydomowych ogródkach, mogli cieszyć się jeszcze smaczniejszą pomidorówką. Do rosołu dodawano bowiem podsmażane na maśle pomidory. Jest jednak składnik, który większość z nas ma w domu i który to wspaniale podkreśli dania. Do gotującej się zupy dodaj odrobinę cukru (1 łyżeczka na 1 litr bulionu). Słodki smak przełamie kwasowość pomidorów. Tak przygotowana pomidorówka przywiedzie na myśl wspomnienia z dzieciństwa i bezkonkurencyjne zupy autorstwa naszych babć.

Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com
Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com

Pomidorówka na rosole z wczoraj. Przepis

Zanim przystąpisz do gotowania, zapewne będzie zastanawiać się, co wybrać: koncentrat czy przecier pomidorowy. Różni je przede wszystkim konsystencja i kolor. Przecier pomidorowy ma mniej intensywny kolor i rzadszą postać, a koncentrat jest gęstszy i ma ciemniejszy odcień czerwieni. Koncentrat jest też bardziej kwaskowaty i intensywny w smaku. Przecier jest nieco subtelniejszy. Nieco rzadszą formą przecieru jest wywodząca się z Włoch passata pomidorowa.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego z butelki lub kartonika,
  • ok. 40 ml słodkiej śmietanki lub kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • natka pietruszki,
  • ugotowany makaron lub ryż.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej bulion, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Kiedy będzie gorący, dodawaj stopniowo przecier pomidorowy. Im więcej dodasz, tym zupa będzie bardziej intensywna w smaku i bardziej kwaśna.
  2. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku. Zagotuj zupę.
  3. Pod sam koniec dodaj śmietanę — słodkiej nie musisz hartować, natomiast kwaśną wymieszaj z chochelką zupy przed wlaniem jej do garnka.
  4. Zupę podawaj z makaronem lub ryżem, oprószoną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także