Kiedyś dzieciaki się zajadały i czekały na niego z niecierpliwością. Dziś często kręcą nosem
Dla wielu osób, dania z truskawkami to słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmiesz pod uwagę prawdziwy klasyk, którym jest ryż z warzywami. Sezon na truskawki w pełni, owoce są coraz tańsze, więc nie czekaj i sięgnij po sprawdzoną recepturę. Powróć smakiem do beztroskich smaków dzieciństwa.
12.06.2023 | aktual.: 12.06.2023 14:07
Są takie dania, na których wspomnienie, niemal momentalnie jest od razu lepiej. Gdy przeniesiesz się do beztroskich czasów dzieciństwa i weźmiesz pod uwagę truskawki, to z pewnością w twojej świadomości pojawią się dwa szczególne wspomnienia, związane z truskawkami. A będzie to makaron z truskawkami, a także ryż z truskawkami. Dziś, nieco lepiej przyjrzymy się tej drugiej potrawie, którą najczęściej podaje się z bitą śmietaną. Jako, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, to nie czekaj dłużej i już dziś poznaj przepis na to proste i niezwykle smaczne danie.
Ryż z truskawkami - klasyczne wspomnienie z dzieciństwa
Truskawkowy sezon to odpowiedni moment, by sięgnąć po sprawdzone receptury na te bardziej lub mniej popularne dania. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć ryż z truskawkami, który dla wielu osób jest pysznym wspomnieniem dzieciństwa. Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że można podać na ciepło, na zimno, na obiad, czy deser. Idealnie komponuje się z bitą śmietaną i można go przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych truskawek. W związku z tym, że sezon truskawek trwa, to zdecydowanie lepiej sięgnąć po te świeże.
Sprawdź: Weź tłuczek, rozgnieć ugotowane ziemniaki i dodaj truskawki. Zdziwisz się, jak ci posmakuje
Musisz wiedzieć, że przepis na ryż z truskawkami jest banalnie prosty. To danie, które zachwyci cię niezwykłym smakiem i sprawi, że powrót do beztroskich czasów dzieciństwa będzie możliwy w zaledwie parę chwil. Ten truskawkowy obiad, czy deser łączy w sobie słodycz truskawek z delikatnością ryżu. Kombinacja tych składników tworzy harmonijną i przyjemną dla podniebienia kompozycję. To przykład dania, które jest w stanie poprawić humor po ciężkim dniu. Składników jest bardzo mało i z powodzeniem możesz sięgać po ten przepis, nawet gdy masz truskawki po sezonie.
Przepis na ryż z truskawkami - jak zrobić ten przysmak dzieciństwa?
To świetny pomysł na truskawkowy deser lub na obiad z truskawkami w roli głównej. Ryż z truskawkami jest popularny wśród dzieci i dorosłych, więc możesz być pewny tego, że chętnie sięgnie po niego cała twoja rodzina. Zobacz, jakie to proste i smaczne.
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 100 g ryżu (saszetka),
- łyżka cukru,
- szklanka mleka,
- 3 szklanki wody,
- płaska łyżka cukru waniliowego,
- 3 łyżki śmietany 18 proc. lub serka waniliowego homogenizowanego.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj w garnku mleko z cukrem i wodą. Gdy zacznie wrzeć, to wrzuć saszetkę ryżu i gotuj na małym lub średnim ogniu przez około 15 minut.
- Wyjmij ugotowany ryż z garnka, polej zimną wodą i odcedź na sitku. Odstaw, by delikatnie przestygł.
- Zblenduj truskawki wraz z cukrem waniliowym i śmietaną lub serkiem waniliowym.
- Na przestudzony ryż wyłóż truskawkową masę. Smacznego!