Kiedyś dzieciaki się zajadały i czekały na niego z niecierpliwością. Dziś często kręcą nosem

Dla wielu osób, dania z truskawkami to słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Podobnie wygląda sytuacja, gdy weźmiesz pod uwagę prawdziwy klasyk, którym jest ryż z warzywami. Sezon na truskawki w pełni, owoce są coraz tańsze, więc nie czekaj i sięgnij po sprawdzoną recepturę. Powróć smakiem do beztroskich smaków dzieciństwa.

ObrazekRyż z truskawkami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Są takie dania, na których wspomnienie, niemal momentalnie jest od razu lepiej. Gdy przeniesiesz się do beztroskich czasów dzieciństwa i weźmiesz pod uwagę truskawki, to z pewnością w twojej świadomości pojawią się dwa szczególne wspomnienia, związane z truskawkami. A będzie to makaron z truskawkami, a także ryż z truskawkami. Dziś, nieco lepiej przyjrzymy się tej drugiej potrawie, którą najczęściej podaje się z bitą śmietaną. Jako, że sezon na truskawki trwa w najlepsze, to nie czekaj dłużej i już dziś poznaj przepis na to proste i niezwykle smaczne danie.

Ryż z truskawkami - klasyczne wspomnienie z dzieciństwa

Truskawkowy sezon to odpowiedni moment, by sięgnąć po sprawdzone receptury na te bardziej lub mniej popularne dania. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć ryż z truskawkami, który dla wielu osób jest pysznym wspomnieniem dzieciństwa. Jego wyjątkowość tkwi przede wszystkim w tym, że można podać na ciepło, na zimno, na obiad, czy deser. Idealnie komponuje się z bitą śmietaną i można go przygotować zarówno z mrożonych, jak i świeżych truskawek. W związku z tym, że sezon truskawek trwa, to zdecydowanie lepiej sięgnąć po te świeże.

Obrazek
Ryż z truskawkami na talerzu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Musisz wiedzieć, że przepis na ryż z truskawkami jest banalnie prosty. To danie, które zachwyci cię niezwykłym smakiem i sprawi, że powrót do beztroskich czasów dzieciństwa będzie możliwy w zaledwie parę chwil. Ten truskawkowy obiad, czy deser łączy w sobie słodycz truskawek z delikatnością ryżu. Kombinacja tych składników tworzy harmonijną i przyjemną dla podniebienia kompozycję. To przykład dania, które jest w stanie poprawić humor po ciężkim dniu. Składników jest bardzo mało i z powodzeniem możesz sięgać po ten przepis, nawet gdy masz truskawki po sezonie.

Przepis na ryż z truskawkami - jak zrobić ten przysmak dzieciństwa?

To świetny pomysł na truskawkowy deser lub na obiad z truskawkami w roli głównej. Ryż z truskawkami jest popularny wśród dzieci i dorosłych, więc możesz być pewny tego, że chętnie sięgnie po niego cała twoja rodzina. Zobacz, jakie to proste i smaczne.

Składniki:

  • 250 g truskawek,
  • 100 g ryżu (saszetka),
  • łyżka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 3 szklanki wody,
  • płaska łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. lub serka waniliowego homogenizowanego.
Obrazek
Blendowanie truskawek ze śmietaną - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj w garnku mleko z cukrem i wodą. Gdy zacznie wrzeć, to wrzuć saszetkę ryżu i gotuj na małym lub średnim ogniu przez około 15 minut.
  2. Wyjmij ugotowany ryż z garnka, polej zimną wodą i odcedź na sitku. Odstaw, by delikatnie przestygł.
  3. Zblenduj truskawki wraz z cukrem waniliowym i śmietaną lub serkiem waniliowym.
  4. Na przestudzony ryż wyłóż truskawkową masę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej