Idealna zupa na odchudzanie. Zrzucisz zbędne kilogramy jeszcze przed sylwestrem
Jeśli podchodzisz do diety odchudzającej z głową wiesz, jak ważne jest to, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jednak w jaki sposób wybrać dania, które zapewniają uczucie sytości przy niewielkiej ilości spożywanych kalorii. Z pomocą przychodzi lekka i pożywna zupa. Do tego jest idealna na jesień.
16.11.2024 12:10
Zupa na odchudzanie z warzywami i mięsem z indyka z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jest w niej wszystko, czego potrzebujesz, aby uzupełnić braki energetyczne. Białko, węglowodany, błonnik i duża ilość płynów, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego zupa z pulpecikami sprawdza się w diecie odchudzającej?
Mięso z indyka jest jak najbardziej wskazane dla osób, które chcą zrzucić na wadze. Zawiera wysoką ilość białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Do tego jest pełne witamin z grupy B i żelaza, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek.
Taka zupa może być jedną ze składowych zbilansowanej diety, którą warto uzupełnić o dodatek ziaren, surowych warzyw i owoców. Co więcej, należy pamiętać też o tym, że podstawą zdrowia jest aktywność fizyczna. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej dodało ją nawet jako podstawę piramidy żywienia.
Sycąca zupa na odchudzanie
Z podanej ilości produktów ugotujesz około 2 litry zupy z pulpecikami.
Składniki
- 3 ziemniaki, 300 g mięsa mielonego z indyka,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- 1 cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę,
- 0,5 selera,
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 4 gałązki świeżego tymianku,
- pęczek natki pietruszki lub świeżego koperku.
Sposób wykonania
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Zalewam 1,5 litra wody i wstawiam do zagotowania. Wrzucam 2 liście laurowe.
- Z mięsa mielonego z indyka lepię pulpety. Nawilżam dłonie wodą, aby móc uformować kształtne kulki.
- Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej cebulę, przy czym uważam, aby temperatura nie była za wysoka. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, wrzucam warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Dokładam tymianek i przykrywam pokrywką, aby warzywa zmiękły.
- Zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Gotuję jeszcze przez 10 minut, aby zupa nabrała smaku. Na koniec dodaję łyżkę przecieru dla koloru i gotuję jeszcze chwilę. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.