Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób

Jeśli chcesz na szybko uzyskać odpowiednią gęstość sosu, nie ma innej rady – trzeba do niego coś dodać. Jednak oprócz mąki i śmietany istnieje wiele innych sposobów na poprawienie konsystencji potrawy. Nie musisz wpadać w panikę, gdy zabraknie tych dwóch składników.

O wielu sposobach na zagęszczenie sosu na pewno nie masz pojęciaO wielu sposobach na zagęszczenie sosu na pewno nie masz pojęcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Polacy mają wprawę w zagęszczaniu sosów mąką, często nawet w połączeniu ze śmietaną. Procedura jest powszechnie znana. Najpierw trzeba wymieszać mąkę z zimną wodą, a potem z gorącym bulionem. Kwaśną śmietanę należy zahartować, słodką można dodać bezpośrednio do sosu. Na tym zazwyczaj kończą się pomysły, tymczasem inne sposoby są o wiele prostsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Najlepszy sposób wymaga czasu

Są takie potrawy, które można zrobić szybko, jednak w wielu przypadkach głębia smaku jest ściśle skorelowana z czasem przygotowywania. Sos długo gotowany na wolnym ogniu nabiera niezwykłego aromatu i w naturalny sposób gęstnieje – bez dodawania mąki, śmietany czy innych składników.

Redukowanie sosu to technika szeroko znana w kulinarnym świecie. Dzięki odparowaniu wody danie w garnku nie tylko zyskuje pożądaną konsystencję, ale także jest o wiele bogatsze w smaku.

Francuska technika gotowania sosów

Francuzi nie tylko stosują redukcję sosów, ale także wykorzystują znajomość dodatkowej techniki, dzięki której potrawa zyskuje aksamitny smak i piękny połysk. Tak zwane monter au beurre polega na dodawaniu kawałek po kawałeczku zimnego masła pod koniec gotowania potrawy. Po każdej kolejnej porcji należy dokładnie rozmieszać zawartość rondelka, aby zapobiec rozwarstwieniu masła.

Ta metoda nie jest jednak tak skuteczna jak zagęszczanie mąką – to znaczy efekt nie jest tak samo natychmiastowy. Masło zwiększa także kaloryczność potrawy i zawartość tłuszczów nasyconych. Ale warto dodać jedną czy dwie łyżki już po zredukowaniu sosu, zwiększając aksamitne doznania podczas degustowania potrawy.

Inne składniki do zagęszczania sosów

Prostą i zdrową metodą na poprawienie konsystencji sosu jest zmiksowanie części warzyw przy pomocy blendera na gładką pastę. Oczywiście ten trik możesz wykorzystać tylko w przypadku sosów lub gulaszów z ich większą ilością. Odławiasz warzywa z garnka, wrzucasz do kielicha blendera i miksujesz na papkę. Przekładasz z powrotem do garnka, mieszasz i sos gotowy.

Praktycznym zagęstnikiem do sosu może być także żółtko. Wystarczy wbić je do miseczki i ubić trzepaczką. Wymieszaj z odrobiną gorącego sosu, aby je zahartować, po czym wlej cienką strużką do sosu gotującego się na kuchence. Energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ten składnik dodajesz na sam koniec i już nie doprowadzasz potrawy do wrzenia, inaczej żółtko może się ściąć.

Do poprawy konsystencji sosu możesz wykorzystać również wiele innych składników z kuchennej szafki: siemię lniane, nasiona chia, płatki owsiane, bułkę tartą czy suche okruchy chleba. W daniach kuchni azjatyckiej częstym dodatkiem jest skrobia ziemniaczana, która sprawia, że sos pozostaje przezroczysty, a przy tym zyskuje przyjemną kleistość. Jednak uważaj z ilością takiej mąki, aby nie powstał kisiel.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej