Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Warto jednak postawić na odrobinę szaleństwa i podmienić jeden ze składników farszu. Efekt zachwyci nie tylko miłośników kulinarnych eksperymentów.

Pierogi ruskie z nietypowym dodatkiemPierogi ruskie z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Twaróg, ziemniaki i cebulka to standardowe trio, które skrywa się pod prostym ciastem z mąki i wody. Tak pierogi ruskie robiły nasze mamy i babcie, ale czasem opłaca się zejść z utartych ścieżek. Klasyczny twaróg podmień na twaróg wędzony. Zdecydowanie nie pożałujesz.

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Postaw na wędzony twaróg

Wędzony twaróg największą popularnością cieszy się na południu Polski. Charakterystyczny smak to rezultat wędzenia dymem. W przeciwieństwie do wędzonego oscypka czy bryndzy, jego konsystencja jest bardziej krucha i twarogowa, ale to właśnie intensywny, dymny aromat odróżnia go od zwykłego twarogu. Ser zyskuje głęboki, pełen umami i nieco pikantny charakter. Dzięki temu nie potrzeba żadnego boczku, by wzmocnić smak.

Wędzony twaróg jest często bardziej suchy niż tradycyjny ser na pierogi. Daje to zwartej masie odpowiednią strukturę, zapobiegając jej rozlewaniu się podczas gotowania. Dzięki temu z lepieniem pierogów poradzą sobie nawet amatorzy.

Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem

Jeśli obawiasz się smaku i nie jesteś do końca przekonany, możesz przygotować farsz, łącząc połowę porcji wędzonego i połowę zwykłego twarogu. To dobry wstęp do dalszych eksperymentów z pierogami.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • ok. 250 ml gorącej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka masła.

Farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g wędzonego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju lub masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z solą. Dodaj łyżkę bardzo miękkiego masła i stopniowo wlewaj bardzo gorącą wodę, mieszając łyżką.
  2. Kiedy składniki się wstępnie połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i miękkie.
  3. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle lub oleju na złoty kolor.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości.
  6. W dużej misce połącz przeciśnięte przez praskę ciepłe ziemniaki z pokruszonym wędzonym twarogiem i usmażoną cebulą.
  7. Dokładnie wymieszaj i dopraw farsz solą oraz dużą ilością pieprzu. Pamiętaj, że wędzony twaróg jest zazwyczaj bardziej słony niż tradycyjny, więc najpierw spróbuj, a dopiero potem sól.
  8. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki za pomocą szklanki.
  9. Na środek każdego krążka nałóż porcję farszu i zlep dokładnie brzegi.
  10. Zagotuj wodę z dodatkiem soli w dużym garnku.
  11. Wrzucaj pierogi partiami. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi podawaj gorące, polane masłem klarowanym i posypane natką pietruszki. Możesz je także obsmażyć na maśle lub zaserwować w towarzystwie kwaśnej śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥