PrzepisKoniec z lepieniem pierogów. Nowoczesne gospodynie zaczęły je rolować

Koniec z lepieniem pierogów. Nowoczesne gospodynie zaczęły je rolować

Lepione pierogi to już przeżytek (ADOBE)
Lepione pierogi to już przeżytek (ADOBE)
13.06.2023 12:18, aktualizacja: 13.06.2023 13:33

Pierogi są przepysznym, ale bardzo czasochłonnym daniem. Lepienie ich jest żmudnym procesem i to sprawia, że większość osób rezygnuje z ich przygotowania. Na szczęście gospodynie odkryły idealny sposób na to, by znacznie skrócić czas przygotowania.

Chcieliście przygotować domowe pierogi ruskie, ale baliście się, że wam to nie wyjdzie lub będziecie musieli się z tym męczyć długie godziny? Jest na to banalnie prosty sposób. Koniec z lepieniem, teraz w modzie zaczyna być rolowanie. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i w łączeniu ich.

Pierogi bez lepienia. Ten sposób zaoszczędzi wasz czas

Tutaj nie ma żadnej wielkiej filozofii. Wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wyłożyć farsz, a następnie zwinąć całość w roladę. Boki zawijacie pod spód, a końce związujecie wytrzymałym sznurkiem.

Gotowe danie owijacie czystą ściereczką i gotujecie. W tym celu musicie więc przygotować sobie osoloną wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Rolada jest gotowa po 25 minutach. Po tym czasie możecie ją wyjąć, uwolnić ze ścierki, a także pokroić na kawałki. Powinny mieć szerokość około 3 cm.

Idealny przepis na rolowane ruskie

Na samym początku przygotujcie składniki:

  • 400 gram mąki pszennej,
  • 20 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki do farszu,
  • 250 ml gorącej wody,
  • szczyptę soli,
  • kilogram ziemniaków (wcześniej je ugotujcie i wystudźcie),
  • 500 gram półtłustego twarogu,
  • dużą cebulę,
  • pieprz.
Pierogi (PIXABAY)
Pierogi (PIXABAY)

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie zatem od obrania i posiekania cebuli. Warzywo zeszklijcie na oleju.
  2. Ziemniaki rozgniećcie praską, dodajcie twaróg oraz cebulę. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  3. Mąkę przesiejcie, dolejcie do niej wodę oraz olej. Dorzućcie trochę soli i wyróbcie elastyczne ciasto. Przykryjcie je folią spożywczą. Odstawcie na 30 minut.
  4. Ciasto na pierogi rozwałkujcie na placek o kształcie prostokąta. Wyłóżcie farsz. Pamiętajcie o tym, by zostawić 2 cm od brzegów. Zwińcie w roladę, okryjcie ścierką i zwińcie całość sznurkiem.
  5. Wodę z dodatkiem soli doprowadźcie do wrzenia i włóżcie do niej danie. Gotujcie 25 minut. Po tym czasie odwińcie ściereczkę, a ruskie pokrójcie na kawałki o grubości 3 cm.

Pierogi możecie podawać ze skwarkami, roztopionym masłem, podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także