Koniec z lepieniem pierogów. Nowoczesne gospodynie zaczęły je rolować
Pierogi są przepysznym, ale bardzo czasochłonnym daniem. Lepienie ich jest żmudnym procesem i to sprawia, że większość osób rezygnuje z ich przygotowania. Na szczęście gospodynie odkryły idealny sposób na to, by znacznie skrócić czas przygotowania.
13.06.2023 | aktual.: 13.06.2023 13:33
Chcieliście przygotować domowe pierogi ruskie, ale baliście się, że wam to nie wyjdzie lub będziecie musieli się z tym męczyć długie godziny? Jest na to banalnie prosty sposób. Koniec z lepieniem, teraz w modzie zaczyna być rolowanie. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i w łączeniu ich.
Pierogi bez lepienia. Ten sposób zaoszczędzi wasz czas
Tutaj nie ma żadnej wielkiej filozofii. Wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wyłożyć farsz, a następnie zwinąć całość w roladę. Boki zawijacie pod spód, a końce związujecie wytrzymałym sznurkiem.
Gotowe danie owijacie czystą ściereczką i gotujecie. W tym celu musicie więc przygotować sobie osoloną wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Rolada jest gotowa po 25 minutach. Po tym czasie możecie ją wyjąć, uwolnić ze ścierki, a także pokroić na kawałki. Powinny mieć szerokość około 3 cm.
Idealny przepis na rolowane ruskie
Na samym początku przygotujcie składniki:
- 400 gram mąki pszennej,
- 20 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki do farszu,
- 250 ml gorącej wody,
- szczyptę soli,
- kilogram ziemniaków (wcześniej je ugotujcie i wystudźcie),
- 500 gram półtłustego twarogu,
- dużą cebulę,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Zacznijcie zatem od obrania i posiekania cebuli. Warzywo zeszklijcie na oleju.
- Ziemniaki rozgniećcie praską, dodajcie twaróg oraz cebulę. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
- Mąkę przesiejcie, dolejcie do niej wodę oraz olej. Dorzućcie trochę soli i wyróbcie elastyczne ciasto. Przykryjcie je folią spożywczą. Odstawcie na 30 minut.
- Ciasto na pierogi rozwałkujcie na placek o kształcie prostokąta. Wyłóżcie farsz. Pamiętajcie o tym, by zostawić 2 cm od brzegów. Zwińcie w roladę, okryjcie ścierką i zwińcie całość sznurkiem.
- Wodę z dodatkiem soli doprowadźcie do wrzenia i włóżcie do niej danie. Gotujcie 25 minut. Po tym czasie odwińcie ściereczkę, a ruskie pokrójcie na kawałki o grubości 3 cm.
Pierogi możecie podawać ze skwarkami, roztopionym masłem, podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną.