PrzepisPrzepis na najlepsze pierogi z bobem. Prosto z zeszytu babci Ziutki

Przepis na najlepsze pierogi z bobem. Prosto z zeszytu babci Ziutki

Pierogi z bobem - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi z bobem - Pyszności; Foto Canva.com
30.05.2023 12:15, aktualizacja: 30.05.2023 12:44

Lubisz kulinarne eksperymenty? Świetnie się składa, bo nasza propozycja będzie idealna na letnią porę. Co powiesz na połączenie popularnego polskiego warzywa sezonowego z jednym z ulubionych polskich dań? Przygotuj pierogi z bobem i zaskocz całą swoją rodzinę. To danie już na stałe zagości w twoim menu.

Jedno z pierwszych skojarzeń, które przychodzi do głowy, gdy weźmie się pod uwagę tradycyjne dania kuchni polskiej, to bez wątpienia — pierogi. Można je przygotować na wiele wyjątkowych sposobów — na słodko lub na słono. Dziś zaprezentujemy ci wytrawną wersję, idealną na letni obiad. Sezon na bób rozpocznie się już za miesiąc, więc czas byś poznał przepis na pierogi z bobem. Dla wielbicieli bobu i pierogów będzie to danie idealne. Wystarczy ugotować bób, dołączyć kilka dodatków i przystąpić do lepienia pierogów. Będziesz zachwycony.

Dlaczego warto przygotować pierogi z bobem?

Lepienie pierogów to dla wielu osób hobby. W towarzystwie najbliższych osób jest czas na dłuższe rozmowy i odkrywanie zupełnie nowych smaków. Nadzienie z bobu do pierogów to pewnego rodzaju nowość, którą warto przetestować latem. Przygotuj więc stolnicę, mąkę i wszystkie pozostałe składniki i zabierz się za lepienie pierogów z bobem.

Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Bób - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Bób ma delikatny, słodkawy smak i kremową, gładką teksturę, która idealnie komponuje się z delikatnym ciastem pierogowym. Dodaje on unikalnego charakteru i smaku do tradycyjnych pierogów. Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (takich jak witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerałów (żelazo, magnez i potas). Dodając bób do pierogów, wzbogacasz ich wartość odżywczą i robisz z nich bardziej zrównoważone danie. Pierogi z bobem są doskonałą opcją dla osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską.

Pierogi z bobem przepis — jak je zrobić?

Przygotowanie pierogów z bobem jest banalnie proste. Kluczowe jest tu przygotowanie odpowiedniego nadzienia. Jeśli jesteś fanem bobu lub chcesz spróbować czegoś nowego, to pierogi z bobem mogą być doskonałym wyborem.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml wody o temperaturze 60-75 stopni C
  • 2 jajka
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła.

Składniki na farsz:

  • 1 kg bobu
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • cebula
  • 200-250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę.
Wykrawanie kółek na pierogi - Pyszności; Foto Adobe Stock
Wykrawanie kółek na pierogi - Pyszności; Foto Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto i stopniowo dolewaj wodę.
  2. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw je na 15 minut, by odpoczęło.
  3. W tym czasie możesz przygotować farsz. Ugotowany bób obierz z łupin, gdy będzie jeszcze ciepły. Rozgnieć widelcem i następnie pozostaw do ostygnięcia.
  4. Na patelni podsmaż boczek z cebulą z dodatkiem oliwy. Następnie dodaj te składniki do bobu. Przypraw solą i pieprzem.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy, nakładaj farsz i zalep brzegi.
  6. Wrzuć pierogi na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj jeszcze przez minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  7. Podaj na ciepło. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także