Czekoladowe ciasto z bobem - przepis. To letnia poezja smaku!
Okazuje się, że sezon na bób to nie tylko smaczne wytrawne dania. Z powodzeniem możesz przygotować również coś słodkiego, co zachwyci całą twoją rodzinę. Już dziś sięgnij po przepis na czekoladowe ciasto z bobem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten przepis zagości w twojej kuchni już na stałe.
13.07.2023 20:00
Pierwsze skojarzenie związane z bobem? To popularne sezonowe warzywo, które spożywa się głównie w formie wytrawnej, a najlepiej smakuje ten ugotowany z dodatkiem soli. Dodaje się go do ulubionej sałatki, do makaronu, czy przygotowuje się pyszną pastę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Ale z pewnością nie przypuszczałeś, że z bobu możesz upiec smaczne ciasto? To naprawdę smacznie. Najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym osobiście. Sezon na bób to nieograniczone możliwości.
Czekoladowe ciasto z bobem
Ciasto w takiej wersji to interesująca propozycja dla miłośników słodkości, zarówno tych dużych, jak i małych. Jest doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Aby podkreślić jego smak, warto polać je sosem czekoladowym lub udekorować świeżymi owocami. Możesz również podać je z arbuzowym sorbetem lub lodami śmietankowymi, co doda mu jeszcze więcej smaku i świeżości. Czekoladowe ciasto z bobem to przepis, który musisz spróbować.
Przepis na czekoladowe ciasto z bobem
Lista składników nie jest zbyt skomplikowana. Podobnie, jak cały proces przygotowania, który jest miły, łatwy i przyjemny. Ciasto czekoladowe z bobem przygotować na niedzielny deser lub w momencie, gdy akurat masz ochotę na coś słodkiego. Każda okazja będzie właściwa.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 300 g ugotowanego bobu,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 ml mleka,
- pół kostki masła,
- 100 g ksylitolu,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- migdały - 3 łyżki.
Czekoladowe ciasto z bobem — przygotowanie krok po kroku
Z podanych wyżej składników przygotujesz ciasto dla 8 osób. Łączny czas przygotowania to około 60 minut. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich smacznym deserem, warto spróbować przygotować ciasto z bobu. Ten przepis jest łatwy do wykonania w twojej własnej kuchni. Przed rozpoczęciem pieczenia, ważne jest, aby dokładnie opłukać bób, a następnie ugotować go w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Dodanie odrobiny kminku do garnka może również zapobiec wzdęciom po spożyciu tego warzywa.
- Ugotuj bób, a następnie obierz go z łupinek.
- Zblenduj ugotowany bób, aby uzyskać gładką masę.
- Rozpuść czekoladę i masło w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż uzyskasz gęstą, jednolitą masę.
- Wsyp mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia do miski.
- W osobnym naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj do nich mleko i rozpuszczoną czekoladową masę. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz suche składniki (mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia) z mokrymi składnikami (jajka, mleko, czekoladowa masa).
- Dodaj zblendowany bób, migdały i orzechy włoskie do masy ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż prostokątną keksówkę papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę.
- Piecz ciasto przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem.