Bób marynowany - przepis. Mało kto wie, że można go przygotować w taki sposób
Czy sezon na bób może trwać nieco dłużej? Oczywiście, że tak! I nie musisz go mrozić. Wystarczy, że sięgniesz po przepis na bób marynowany. To przysmak, który szybko stanie się twoim ulubionym, jeśli chodzi o przetwory z bobu. Dodaj kilka prostych składników i zachwycaj się jego smakiem również zimą.
10.07.2023 10:20
Gdyby chcieć zastanowić się nad tym, jak wykorzystać bób, to w odpowiedzi otrzymasz wiele smacznych i nietypowych dań. Nikogo już nie dziwi połączenie bobu z makaronem, czy przygotowanie pasty z bobu, która świetnie sprawdzi się na kanapki. A może być jeszcze lepiej, gdy zdecydujesz się na przetwory z bobu. Co powiesz na marynowany bób, który będziesz mógł spożywać zawsze, gdy przyjdzie na niego ochota? Jego przygotowanie jest proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Bób marynowany
Marynowany bób stanowi doskonałe uzupełnienie sałatek, dań z makaronem, a także świetnie pasuje do desek serów i wędlin. Przepis na marynowany bób ma również tę zaletę, że możesz z niego korzystać o każdej porze roku, używając mrożonego bobu. Bób ma grubą "skórkę", która może mieć lekką goryczkę. Jeśli nie lubisz tego smaku, możesz ją usunąć. Jednak jeśli masz bardzo młody bób, bez cienia obawy możesz tego nie robić.
Przepis na bób marynowany
Do przygotowania marynowanego bobu najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób. Pamiętaj również o dodatkach, które podkreślą smak tego sezonowego warzywa.
Składniki:
- 400-500 g bobu,
- 9 łyżek oliwy z oliwek,
- 6 łyżek octu jabłkowego,
- 2-3 łyżki świeżych, ulubionych i posiekanych ziół,
- skórka z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- szczypta płatków chilli,
- pół płaskiej łyżeczki soli.
Bób marynowany - przygotowanie krok po kroku
Jak przystało na przetwory, bób marynowany jest prosty w przygotowaniu, ale zajmuje trochę czasu. Jednak, dla efektu końcowego, warto jest się poświęcić. Wykorzystaj sezon na bób i ciesz się jego smakiem zawsze, gdy tylko będziesz miał ochotę. Bób marynowany stanie się twoim kulinarnym hitem.
- Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć do wrzącej wody bób i gotuj przez około 4-5 minut. Następnie odcedź go i umieść w misce z zimną wodą, aby szybko ostygł. Jeśli nie lubisz skórki bobu, usuń ją, chyba że masz bardzo, bardzo młody bób.
- W słoiku wymieszaj ocet, oliwę, czosnek, zioła, sól i pieprz. Przykryj słoik pokrywką i wstrząśnij, aby dobrze połączyć składniki marynaty. Dodaj gotowany bób do słoika, załóż pokrywkę i ponownie wstrząśnij, aby równomiernie pokryć bob marynatą. Jeśli bób wystaje ponad poziom marynaty, uzupełnij ją równymi proporcjami octu i oliwy.
- Pozostaw bób w marynacie przez co najmniej 12 godzin przed spożyciem, aby dobrze się przegryzł. Przechowuj słoik w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Możesz dodawać marynowany bób do sałatek, dań z makaronem lub podawać go jako samodzielną przekąskę. Smacznego!