Bób marynowany - przepis. Mało kto wie, że można go przygotować w taki sposób

Czy sezon na bób może trwać nieco dłużej? Oczywiście, że tak! I nie musisz go mrozić. Wystarczy, że sięgniesz po przepis na bób marynowany. To przysmak, który szybko stanie się twoim ulubionym, jeśli chodzi o przetwory z bobu. Dodaj kilka prostych składników i zachwycaj się jego smakiem również zimą.

ObrazekBób marynowany - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Gdyby chcieć zastanowić się nad tym, jak wykorzystać bób, to w odpowiedzi otrzymasz wiele smacznych i nietypowych dań. Nikogo już nie dziwi połączenie bobu z makaronem, czy przygotowanie pasty z bobu, która świetnie sprawdzi się na kanapki. A może być jeszcze lepiej, gdy zdecydujesz się na przetwory z bobu. Co powiesz na marynowany bób, który będziesz mógł spożywać zawsze, gdy przyjdzie na niego ochota? Jego przygotowanie jest proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Bób marynowany

Marynowany bób stanowi doskonałe uzupełnienie sałatek, dań z makaronem, a także świetnie pasuje do desek serów i wędlin. Przepis na marynowany bób ma również tę zaletę, że możesz z niego korzystać o każdej porze roku, używając mrożonego bobu. Bób ma grubą "skórkę", która może mieć lekką goryczkę. Jeśli nie lubisz tego smaku, możesz ją usunąć. Jednak jeśli masz bardzo młody bób, bez cienia obawy możesz tego nie robić.

Obrazek
Do marynowania najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na bób marynowany

Do przygotowania marynowanego bobu najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób. Pamiętaj również o dodatkach, które podkreślą smak tego sezonowego warzywa.

Składniki:

  • 400-500 g bobu,
  • 9 łyżek oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek octu jabłkowego,
  • 2-3 łyżki świeżych, ulubionych i posiekanych ziół,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • szczypta płatków chilli,
  • pół płaskiej łyżeczki soli.
Obrazek
Bób marynowany - Pyszności; Foto Canva.com

Bób marynowany - przygotowanie krok po kroku

Jak przystało na przetwory, bób marynowany jest prosty w przygotowaniu, ale zajmuje trochę czasu. Jednak, dla efektu końcowego, warto jest się poświęcić. Wykorzystaj sezon na bób i ciesz się jego smakiem zawsze, gdy tylko będziesz miał ochotę. Bób marynowany stanie się twoim kulinarnym hitem.

  1. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć do wrzącej wody bób i gotuj przez około 4-5 minut. Następnie odcedź go i umieść w misce z zimną wodą, aby szybko ostygł. Jeśli nie lubisz skórki bobu, usuń ją, chyba że masz bardzo, bardzo młody bób.
  2. W słoiku wymieszaj ocet, oliwę, czosnek, zioła, sól i pieprz. Przykryj słoik pokrywką i wstrząśnij, aby dobrze połączyć składniki marynaty. Dodaj gotowany bób do słoika, załóż pokrywkę i ponownie wstrząśnij, aby równomiernie pokryć bob marynatą. Jeśli bób wystaje ponad poziom marynaty, uzupełnij ją równymi proporcjami octu i oliwy.
  3. Pozostaw bób w marynacie przez co najmniej 12 godzin przed spożyciem, aby dobrze się przegryzł. Przechowuj słoik w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Możesz dodawać marynowany bób do sałatek, dań z makaronem lub podawać go jako samodzielną przekąskę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali