Bób marynowany - przepis. Mało kto wie, że można go przygotować w taki sposób

Czy sezon na bób może trwać nieco dłużej? Oczywiście, że tak! I nie musisz go mrozić. Wystarczy, że sięgniesz po przepis na bób marynowany. To przysmak, który szybko stanie się twoim ulubionym, jeśli chodzi o przetwory z bobu. Dodaj kilka prostych składników i zachwycaj się jego smakiem również zimą.

ObrazekBób marynowany - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gdyby chcieć zastanowić się nad tym, jak wykorzystać bób, to w odpowiedzi otrzymasz wiele smacznych i nietypowych dań. Nikogo już nie dziwi połączenie bobu z makaronem, czy przygotowanie pasty z bobu, która świetnie sprawdzi się na kanapki. A może być jeszcze lepiej, gdy zdecydujesz się na przetwory z bobu. Co powiesz na marynowany bób, który będziesz mógł spożywać zawsze, gdy przyjdzie na niego ochota? Jego przygotowanie jest proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Bób marynowany

Marynowany bób stanowi doskonałe uzupełnienie sałatek, dań z makaronem, a także świetnie pasuje do desek serów i wędlin. Przepis na marynowany bób ma również tę zaletę, że możesz z niego korzystać o każdej porze roku, używając mrożonego bobu. Bób ma grubą "skórkę", która może mieć lekką goryczkę. Jeśli nie lubisz tego smaku, możesz ją usunąć. Jednak jeśli masz bardzo młody bób, bez cienia obawy możesz tego nie robić.

Obrazek
Do marynowania najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na bób marynowany

Do przygotowania marynowanego bobu najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób. Pamiętaj również o dodatkach, które podkreślą smak tego sezonowego warzywa.

Składniki:

  • 400-500 g bobu,
  • 9 łyżek oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek octu jabłkowego,
  • 2-3 łyżki świeżych, ulubionych i posiekanych ziół,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • szczypta płatków chilli,
  • pół płaskiej łyżeczki soli.
Obrazek
Bób marynowany - Pyszności; Foto Canva.com

Bób marynowany - przygotowanie krok po kroku

Jak przystało na przetwory, bób marynowany jest prosty w przygotowaniu, ale zajmuje trochę czasu. Jednak, dla efektu końcowego, warto jest się poświęcić. Wykorzystaj sezon na bób i ciesz się jego smakiem zawsze, gdy tylko będziesz miał ochotę. Bób marynowany stanie się twoim kulinarnym hitem.

  1. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć do wrzącej wody bób i gotuj przez około 4-5 minut. Następnie odcedź go i umieść w misce z zimną wodą, aby szybko ostygł. Jeśli nie lubisz skórki bobu, usuń ją, chyba że masz bardzo, bardzo młody bób.
  2. W słoiku wymieszaj ocet, oliwę, czosnek, zioła, sól i pieprz. Przykryj słoik pokrywką i wstrząśnij, aby dobrze połączyć składniki marynaty. Dodaj gotowany bób do słoika, załóż pokrywkę i ponownie wstrząśnij, aby równomiernie pokryć bob marynatą. Jeśli bób wystaje ponad poziom marynaty, uzupełnij ją równymi proporcjami octu i oliwy.
  3. Pozostaw bób w marynacie przez co najmniej 12 godzin przed spożyciem, aby dobrze się przegryzł. Przechowuj słoik w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Możesz dodawać marynowany bób do sałatek, dań z makaronem lub podawać go jako samodzielną przekąskę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇