Bób przygotowany w ten sposób zniknie w mig. Nie jadłeś lepszego

Jak przygotować bób, by świetnie smakował, nie nudził się i nasycił za długo? Wystarczy, że połączysz go z masłem i czosnkiem. Całość zajmie ci maksymalnie 20 minut. W ten sposób stworzysz ciekawy dodatek do obiadu, który bardzo szybko zniknie ze stołu.

ObrazekBób z masłem i czosnkiem oraz kurkami (Adobe)
Paulina Hermann

Bób z masłem i czosnkiem świetnie sprawdzi się jako oddzielne danie. Porcja dostarcza dużą ilość pełnowartościowego białka (możemy nim zastępować białka zwierzęce), pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia, błonnika (który przyspiesza przemianę materii) oraz witamin. Dodatek tłuszczu sprawi, że witaminy A, D, E, K będą łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Jedyny minus to dość duża kaloryczność, ale czasem można trochę zaszaleć. Zwłaszcza że to danie jest naprawdę przepyszne.

Jak zrobić z masłem i czosnkiem? Ta przekąska zawróci wam w głowie

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Na stole powinno znaleźć się:

  • 500 gramów młodego bobu,
  • 50 gram masła,
  • trzy ząbki czosnku (mogą być mniej lub więcej - zależy od tego, jakie masz preferencje smakowe),
  • dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Możesz też dodać odrobinę startego parmezanu, by podbić smak. Krok ten nie jest jednak wymagany.

Obrazek
Bób jest bardzo zdrowym warzywem (Pexels)

Wykonanie

  1. Bób umyj, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeśli masz młode warzywo, rób to przez 10 minut. Starsze potrzebuje trochę więcej czasu. Podczas gotowania łupiny powinny stać się miękkie, ale ziarna nie mogą się rozpadać.
  2. Warzywo odcedź i opłucz wodą. Młodego bobu nie musisz obierać.
  3. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć go na patelnię z rozgrzanym i roztopionym masłem. Przez dosłownie kilkanaście sekund podsmażaj i wrzuć bób z posiekaną natką pietruszki. Danie smaż przez 2-3 minuty.
  4. Bób z masłem i czosnkiem dopraw solą oraz pieprzem. Możesz go też oprószyć odrobiną startego sera (parmezanu lub mozzarelli). Szybkie danie (lub przekąskę) podawaj na ciepło, chociaż dobrze też smakują na zimno.

Z bobem świetnie smakują także smażone kurki.

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa