Bób przygotowany w ten sposób zniknie w mig. Nie jadłeś lepszego

Jak przygotować bób, by świetnie smakował, nie nudził się i nasycił za długo? Wystarczy, że połączysz go z masłem i czosnkiem. Całość zajmie ci maksymalnie 20 minut. W ten sposób stworzysz ciekawy dodatek do obiadu, który bardzo szybko zniknie ze stołu.

ObrazekBób z masłem i czosnkiem oraz kurkami (Adobe)
Paulina Hermann

Bób z masłem i czosnkiem świetnie sprawdzi się jako oddzielne danie. Porcja dostarcza dużą ilość pełnowartościowego białka (możemy nim zastępować białka zwierzęce), pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia, błonnika (który przyspiesza przemianę materii) oraz witamin. Dodatek tłuszczu sprawi, że witaminy A, D, E, K będą łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Jedyny minus to dość duża kaloryczność, ale czasem można trochę zaszaleć. Zwłaszcza że to danie jest naprawdę przepyszne.

Jak zrobić z masłem i czosnkiem? Ta przekąska zawróci wam w głowie

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Na stole powinno znaleźć się:

  • 500 gramów młodego bobu,
  • 50 gram masła,
  • trzy ząbki czosnku (mogą być mniej lub więcej - zależy od tego, jakie masz preferencje smakowe),
  • dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Możesz też dodać odrobinę startego parmezanu, by podbić smak. Krok ten nie jest jednak wymagany.

Obrazek
Bób jest bardzo zdrowym warzywem (Pexels)

Wykonanie

  1. Bób umyj, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeśli masz młode warzywo, rób to przez 10 minut. Starsze potrzebuje trochę więcej czasu. Podczas gotowania łupiny powinny stać się miękkie, ale ziarna nie mogą się rozpadać.
  2. Warzywo odcedź i opłucz wodą. Młodego bobu nie musisz obierać.
  3. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć go na patelnię z rozgrzanym i roztopionym masłem. Przez dosłownie kilkanaście sekund podsmażaj i wrzuć bób z posiekaną natką pietruszki. Danie smaż przez 2-3 minuty.
  4. Bób z masłem i czosnkiem dopraw solą oraz pieprzem. Możesz go też oprószyć odrobiną startego sera (parmezanu lub mozzarelli). Szybkie danie (lub przekąskę) podawaj na ciepło, chociaż dobrze też smakują na zimno.

Z bobem świetnie smakują także smażone kurki.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby