PrzepisBób przygotowany w ten sposób zniknie w mig. Nie jadłeś lepszego

Bób przygotowany w ten sposób zniknie w mig. Nie jadłeś lepszego

Bób z masłem i czosnkiem oraz kurkami (Adobe)
Bób z masłem i czosnkiem oraz kurkami (Adobe)

08.07.2023 13:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak przygotować bób, by świetnie smakował, nie nudził się i nasycił za długo? Wystarczy, że połączysz go z masłem i czosnkiem. Całość zajmie ci maksymalnie 20 minut. W ten sposób stworzysz ciekawy dodatek do obiadu, który bardzo szybko zniknie ze stołu.

Bób z masłem i czosnkiem świetnie sprawdzi się jako oddzielne danie. Porcja dostarcza dużą ilość pełnowartościowego białka (możemy nim zastępować białka zwierzęce), pierwiastków korzystnych dla naszego zdrowia, błonnika (który przyspiesza przemianę materii) oraz witamin. Dodatek tłuszczu sprawi, że witaminy A, D, E, K będą łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Jedyny minus to dość duża kaloryczność, ale czasem można trochę zaszaleć. Zwłaszcza że to danie jest naprawdę przepyszne.

Jak zrobić z masłem i czosnkiem? Ta przekąska zawróci wam w głowie

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Na stole powinno znaleźć się:

  • 500 gramów młodego bobu,
  • 50 gram masła,
  • trzy ząbki czosnku (mogą być mniej lub więcej - zależy od tego, jakie masz preferencje smakowe),
  • dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Możesz też dodać odrobinę startego parmezanu, by podbić smak. Krok ten nie jest jednak wymagany.

Bób jest bardzo zdrowym warzywem (Pexels)
Bób jest bardzo zdrowym warzywem (Pexels)

Wykonanie

  1. Bób umyj, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeśli masz młode warzywo, rób to przez 10 minut. Starsze potrzebuje trochę więcej czasu. Podczas gotowania łupiny powinny stać się miękkie, ale ziarna nie mogą się rozpadać.
  2. Warzywo odcedź i opłucz wodą. Młodego bobu nie musisz obierać.
  3. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć go na patelnię z rozgrzanym i roztopionym masłem. Przez dosłownie kilkanaście sekund podsmażaj i wrzuć bób z posiekaną natką pietruszki. Danie smaż przez 2-3 minuty.
  4. Bób z masłem i czosnkiem dopraw solą oraz pieprzem. Możesz go też oprószyć odrobiną startego sera (parmezanu lub mozzarelli). Szybkie danie (lub przekąskę) podawaj na ciepło, chociaż dobrze też smakują na zimno.

Z bobem świetnie smakują także smażone kurki.

przepisybóbprzepis