PrzepisWlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Najprostsze na świecie ciasto z budyniem i kawową nutą to przepis na szybki i smaczny deser. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator.

Najprostsze ciasto - Pyszności
Najprostsze ciasto - Pyszności
Ewa

10.07.2023 | aktual.: 10.07.2023 23:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż uwielbiam torty na puszystych biszkoptach, kremowe serniki i chrupiące bezy, to nie da się ukryć, że nie są to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasta. Znalazłam jednak rozwiązanie - prosty deser z nutką kawy i budyniowym nadzieniem. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet cukierniczy amator, a efekt końcowy jest tak pyszny, że wszystko zniknie w mgnieniu oka. Chociaż ciasto można śmiało nazwać jednym z najprostszych, to nie wygląda jak standardowy placek. Zaskoczenie na twarzach gości murowane. Idealny przepis dla osób, które kochają aromat kawy w ciastach i deserach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Najprostsze ciasto z kawą

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 200 ml wody,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/4 łyżki soli.

Budyniowe nadzienie:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier, suszone drożdże oraz przestudzoną kawę. Mieszam, po czym wlewam również olej i dosypuję sól.

2. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam. Formuję kulę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby przykryć ciasto czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.

Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności

3. Wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze kuleczki.

4. Budyń śmietankowy rozpuszczam w połowie szklanki przestudzonej kawy. Mleko zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Cały czas mieszając, podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.

Masa budyniowo-kawowa- Pyszności
Masa budyniowo-kawowa- Pyszności

5. Każdą kuleczkę ciasto rozwałkowuję na placek. Na środek wykładam porcję budyniu i zawijam, tworząc sakiewkę/bułeczkę. Robię to przez szczypanie razem brzegów ciasta.

Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności

6. Tak przygotowane kuleczki umieszczam w formie na babkę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 15-30 minut, aby nieco podrosły.

7. Następnie smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Najprostsze ciasto- Pyszności
Najprostsze ciasto- Pyszności

8. Gotowe ciasto wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Możesz je opcjonalnie udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.Smacznego!

Najprostsze ciasto- Pyszności
Najprostsze ciasto- Pyszności
ciastokawaszybkie ciasto