Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie
Najprostsze na świecie ciasto z budyniem i kawową nutą to przepis na szybki i smaczny deser. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator.
10.07.2023 | aktual.: 10.07.2023 23:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż uwielbiam torty na puszystych biszkoptach, kremowe serniki i chrupiące bezy, to nie da się ukryć, że nie są to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasta. Znalazłam jednak rozwiązanie - prosty deser z nutką kawy i budyniowym nadzieniem. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet cukierniczy amator, a efekt końcowy jest tak pyszny, że wszystko zniknie w mgnieniu oka. Chociaż ciasto można śmiało nazwać jednym z najprostszych, to nie wygląda jak standardowy placek. Zaskoczenie na twarzach gości murowane. Idealny przepis dla osób, które kochają aromat kawy w ciastach i deserach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Najprostsze ciasto z kawą
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy,
- 3 łyżeczki cukru,
- 200 ml wody,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1/4 łyżki soli.
Budyniowe nadzienie:
- 1 szklanka mleka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier, suszone drożdże oraz przestudzoną kawę. Mieszam, po czym wlewam również olej i dosypuję sól.
2. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam. Formuję kulę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby przykryć ciasto czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.
3. Wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze kuleczki.
4. Budyń śmietankowy rozpuszczam w połowie szklanki przestudzonej kawy. Mleko zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Cały czas mieszając, podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.
5. Każdą kuleczkę ciasto rozwałkowuję na placek. Na środek wykładam porcję budyniu i zawijam, tworząc sakiewkę/bułeczkę. Robię to przez szczypanie razem brzegów ciasta.
6. Tak przygotowane kuleczki umieszczam w formie na babkę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 15-30 minut, aby nieco podrosły.