WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Najprostsze na świecie ciasto z budyniem i kawową nutą to przepis na szybki i smaczny deser. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator.

Najprostsze ciasto - PysznościNajprostsze ciasto - Pyszności
Ewa

Chociaż uwielbiam torty na puszystych biszkoptach, kremowe serniki i chrupiące bezy, to nie da się ukryć, że nie są to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasta. Znalazłam jednak rozwiązanie - prosty deser z nutką kawy i budyniowym nadzieniem. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet cukierniczy amator, a efekt końcowy jest tak pyszny, że wszystko zniknie w mgnieniu oka. Chociaż ciasto można śmiało nazwać jednym z najprostszych, to nie wygląda jak standardowy placek. Zaskoczenie na twarzach gości murowane. Idealny przepis dla osób, które kochają aromat kawy w ciastach i deserach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Najprostsze ciasto z kawą

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 200 ml wody,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/4 łyżki soli.

Budyniowe nadzienie:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier, suszone drożdże oraz przestudzoną kawę. Mieszam, po czym wlewam również olej i dosypuję sól.

2. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam. Formuję kulę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby przykryć ciasto czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.

Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności

3. Wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze kuleczki.

4. Budyń śmietankowy rozpuszczam w połowie szklanki przestudzonej kawy. Mleko zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Cały czas mieszając, podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.

Masa budyniowo-kawowa- Pyszności
Masa budyniowo-kawowa- Pyszności

5. Każdą kuleczkę ciasto rozwałkowuję na placek. Na środek wykładam porcję budyniu i zawijam, tworząc sakiewkę/bułeczkę. Robię to przez szczypanie razem brzegów ciasta.

Obrazek
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności

6. Tak przygotowane kuleczki umieszczam w formie na babkę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 15-30 minut, aby nieco podrosły.

7. Następnie smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Najprostsze ciasto- Pyszności
Najprostsze ciasto- Pyszności

8. Gotowe ciasto wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Możesz je opcjonalnie udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.Smacznego!

Najprostsze ciasto- Pyszności
Najprostsze ciasto- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze