Wlej filiżankę kawy do mąki. Najprostsze ciasto na świecie

Najprostsze na świecie ciasto z budyniem i kawową nutą to przepis na szybki i smaczny deser. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator.

Najprostsze ciasto - PysznościNajprostsze ciasto - Pyszności
Ewa

Chociaż uwielbiam torty na puszystych biszkoptach, kremowe serniki i chrupiące bezy, to nie da się ukryć, że nie są to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasta. Znalazłam jednak rozwiązanie - prosty deser z nutką kawy i budyniowym nadzieniem. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet cukierniczy amator, a efekt końcowy jest tak pyszny, że wszystko zniknie w mgnieniu oka. Chociaż ciasto można śmiało nazwać jednym z najprostszych, to nie wygląda jak standardowy placek. Zaskoczenie na twarzach gości murowane. Idealny przepis dla osób, które kochają aromat kawy w ciastach i deserach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Najprostsze ciasto z kawą

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 200 ml wody,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/4 łyżki soli.

Budyniowe nadzienie:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną przesypuję do miski. Dodaję do niej cukier, suszone drożdże oraz przestudzoną kawę. Mieszam, po czym wlewam również olej i dosypuję sól.

2. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam. Formuję kulę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Pamiętaj, aby przykryć ciasto czystą ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej.

Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności

3. Wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze kuleczki.

4. Budyń śmietankowy rozpuszczam w połowie szklanki przestudzonej kawy. Mleko zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Cały czas mieszając, podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystudzenia.

Masa budyniowo-kawowa- Pyszności
Masa budyniowo-kawowa- Pyszności

5. Każdą kuleczkę ciasto rozwałkowuję na placek. Na środek wykładam porcję budyniu i zawijam, tworząc sakiewkę/bułeczkę. Robię to przez szczypanie razem brzegów ciasta.

Obrazek
Najprostsze ciasto z kawową nutą- Pyszności

6. Tak przygotowane kuleczki umieszczam w formie na babkę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 15-30 minut, aby nieco podrosły.

7. Następnie smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.

Najprostsze ciasto- Pyszności
Najprostsze ciasto- Pyszności

8. Gotowe ciasto wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Możesz je opcjonalnie udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.Smacznego!

Najprostsze ciasto- Pyszności
Najprostsze ciasto- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby