PrzepisNaleśniki z bobem - przepis. Jak zrobić prosty obiad na lato?

Naleśniki z bobem - przepis. Jak zrobić prosty obiad na lato?

Naleśniki z bobem - Pyszności; Foto Canva.com
Naleśniki z bobem - Pyszności; Foto Canva.com
03.07.2023 14:30

Nie masz czasu na długie gotowanie, a zależy ci na tym, by zrobić coś smacznego? Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj naleśniki z bobem. To pomysł na obiad, który najlepiej sprawdzi się latem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również bób mrożony. Niezależnie od tego, kiedy zdecydujesz się usmażyć takie naleśniki, obiad powinien zachwycić całą twoją rodzinę.

Każdy, kto zdecyduje się usmażyć naleśniki na swój obiad, najczęściej robi to z jednego prostego powodu. Robi się je szybko, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu, związanego z długim gotowaniem. Atutem naleśników jest możliwość dopasowania do nich swoich ulubionych dodatków. Są to słodkie składniki, takie jak dżemy czy twarożek lub pozycje wytrawne — tu mogą królować szynka, ser żółty, szpinak oraz... bób. Dziś postanowiliśmy zaprezentować ci przepis na naleśniki z bobem. To opcja idealna na lato i nie tylko. Zobacz, jak je zrobić.

Naleśniki z bobem

W gorące letnie dni, gdy temperatura wzrasta, zwykle poszukujesz lekkich i smacznych posiłków, które nie wymagają długotrwałego gotowania w kuchni. Doskonałym rozwiązaniem jest przepis na pyszne naleśniki z bobem. Ten prosty obiad na lato nie tylko zaspokoi twoje podniebienie, ale także dostarczy ci niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to wyjątkowe danie już dziś!

Przygotowując farsz, warto sięgnąć po świeży bób - Pyszności
Przygotowując farsz, warto sięgnąć po świeży bób - Pyszności

Naleśniki to jedno z tych potraw, które doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe, a jednocześnie są niesamowicie łatwe do przygotowania. W połączeniu z bobem stanowią idealną kombinację smakową. Bób, bogaty w białko roślinne, błonnik i wiele składników odżywczych, doda twojemu posiłkowi nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych.

Naleśniki z bobem przepis

Planując przygotowanie naleśników z bobem, najlepiej jest sięgnąć po świeży i młody bób. W sezonie zimowym świetnie sprawdzi się również bób mrożony. Konieczne będzie tu przygotowanie pasty z bobu, którą posmarujesz usmażone naleśniki. Nie zwlekaj dłużej i już dziś wypróbuj ten przepis. Twoja rodzina będzie zachwycona.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżka kefiru,
  • olej do smażenia,
  • łyżka cukru.

Składniki na farsz:

  • 1 kg bobu,
  • 3 łyżki masła,
  • pół pęczka świeżego kopru,
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.
Smażenie naleśników to niezwykle prosta czynność - Pyszności; Foto Canva.com
Smażenie naleśników to niezwykle prosta czynność - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie naleśników z bobem

Zarówno usmażenie naleśników, jak i przygotowanie pasty, to zaledwie kilka minut. Jeśli nie masz pomysłu na letni obiad, to właśnie to rozwiązanie wydaje się być trafnym wyborem. Zobacz krok po kroku, jak zrobić najlepsze naleśniki z bobem. Możesz być pewny, że to danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

  1. Rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu przepłucz bób, zalej go wodą i ugotuj. Po ugotowaniu obierz ze skórki.
  2. Przełóż bób do miski i zmiksuj go blenderem razem z oliwą. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj 3 łyżki masła i ponownie wymieszaj.
  4. Przygotuj ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki. Wymieszaj jajka i połącz je z mlekiem i wodą i zmiksuj wszystko dokładnie.
  5. Podczas miksowania dodaj kefir, mąkę, sól, cukier oraz olej. Dokładnie wymieszaj.
  6. Usmaż cienkie naleśniki.
  7. Każdy z naleśników posmaruj farszem z bobu. Zawiń w rulon i podsmaż z każdej strony. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także